Jeigu taip, skaitykite toliau, nes rasite naudingų patarimų, kaip iš karto pagerinti vaizdo įrašų, nuotraukų kokybę be didelių pastangų ar papildomų išlaidų, rašoma pranešime spaudai. Taip pat pažeriame idėjas, kaip išsirinkti tinkamiausią vaizdo kamerą jūsų atostogoms.

Su veidrodiniu fotoaparatu jūros dugno neįamžinsite

Pradėkime nuo to, kad priklausomai nuo jūsų atostogų pobūdžio, reikėtų pasirinkti ir su kuo jas įamžinsite. Jeigu žadate nardyti, ne vieną šimtą eurų kainuojantis profesionalus veidrodinis fotoaparatas turės mažai naudos. „Aktyvioms atostogoms geriausia rinktis veiksmo-aktyvaus sporto kameras. Įdėtos į vandeniui atsparų dėklą, jos gali būti panardintos į gylį iki 30 metrų. O panaudoję įvairius kamerai skirtus priedus, ją lengvai pritvirtinsite beveik visur – prie šalmo ar keturračio rankenos dinamiškiems vaizdo įrašams nufilmuoti.“ – teigia „ACME Europe“ Produktų techninės srities specialistas Justas Tamošiūnas.

„Tuo tarpu, jeigu atostogų metu su šeima ar draugais vaikščiosite po muziejus ar parkus, rinkitės jau minėtuosius fotoaparatus arba praeitais metais rinkoje pasirodžiusias 360° kameras, kurios leis nufilmuoti vaizdą aplink save 360° kampu. Profesionalių 360° kamerų kaina siekia dešimtis tūkstančių, tačiau rinkoje tikrai yra ženkliai pigesnių alternatyvų mėgėjiškiems vaizdo įrašams. Mūsų pačių asortimente neseniai pasirodė 360° kamera, kurios kaina nesiekia 160 eurų.“ – pasakoja J. Tamošiūnas. Jis taip pat priduria, kad dabar sparčiai populiarėja dronais daryti vaizdo įrašai ir nuotraukos: „Galite rinktis dronus tiek su integruota kamera, tiek su universaliu dėklu, į kurį įsidėsite savo jau turimą veiksmo-aktyvaus sporto kamerą.“

Brangus fotoaparatas negarantuoja kokybiškų nuotraukų

Dalis žmonių mano, kad įsigijus brangų fotoaparatą su įspūdingomis specifikacijomis kokybiškos nuotraukos gausis savaime. Deja, dažnai automatinis režimas ir visko iš eilės pyškinimas norimo rezultato neduoda. Pateikiame paprastus, bet veiksmingus profesionalios fotografės ir fotografijos kursų dėstytojos Eglės patarimus, kaip be jokių didelių pastangų pagerinti nuotraukas:

Perskaitykite fotoaparato instrukciją. Nustebtumėte kiek naudingų praktiškų patarimų būtent jūsų įrenginiui ten rasite.

Kreipkite dėmesį į foną. Ar teko kada nors žiūrėti į nuotrauką ir galvoti, viskas būtų puiku, jei ne ta šiukšliadėžė, automobilis, ženklas per pusę nuotraukos... Svarbu ne tik pagrindinis objektas, bet ir fonas, kuris gali sukurti puikią atmosferą arba ją visiškai sugadinti.

Išlaikykite tiesią horizonto liniją. Ypač fotografuojant vandenį, nes iš nuotraukos tekanti jūra niekada neatrodo gerai.

Tinkamai laikykite fotoaparatą. Kaire ranka iš apačios prilaikykite objektyvą, o patį fotoaparatą turėkite dešinėje rankoje. Taip išvengsite susiliejusių nuotraukų. Siekiant dar didesnio stabilumo, alkūnes galite atremti į savo šonus.

Pasirinkite tinkamą apšvietimą. Klaidingai manoma, kad šviečiant saulei geriausia fotografuoti, kai ji yra nugaroje. Nuotraukos kur kas įdomesnės, kai saulė šviečia iš šono, ypač fotografuojant portretus.

2/3 taisyklė – įsivaizduokite, kad kadras yra padalintas į 9 lygias dalis su 2 horizontaliomis ir 2 vertikaliomis linijomis. Stenkitės, kad fotografuojamas žmogus ar objektas būtų ant kurios nors iš vertikalių linijų, o horizontas sutaptų su apatine horizontalia linija. Mitą, kad objektas turi būti centre galite pamiršti.

Elementarūs, bet veiksmingi patarimai kokybiškesniems vaizdo įrašams

Atostogų vaizdo įrašo kokybė priklauso ne tik nuo pasirinktos kameros ar fotoaparato. Tinkamai parinktas kameros judėjimas, apšvietimas ar filmavimo kampas įprastą kadrą gali paversti kinematografiniu. Dalinamės apie keliones rašančių tinklaraštininkų patarimais, kaip be didelių pastangų įamžinti kokybiškesnius vaizdo įrašus:

Atkreipkite dėmesį į apšvietimą. Geriausias laikas filmuoti lauke – ankstus rytas ar pavakarė, kada šviesa yra švelniausia, spalvos natūralios. Jeigu filmuojate patalpoje, stenkitės tai daryti prie natūralios dienos šviesos, vaizdas gausis švelnus, aiškus ir lygus.

Labai svarbu nuoseklus kameros judėjimas, pavyzdžiui, iš kairės į dešinę. Jis apjungia net visiškai skirtingus vaizdus, suteikia vientisumo. Toks vaizdo įrašas atrodo kur kas profesionaliau nei nuolat įvairiomis kryptimis staigiai judanti kamera, kuomet sunku suprasti, kas apskritai filmuojama.

Nuoseklumo vaizdo įrašui suteikia ir tas pats judesys kameroje. Tarkim, visuose vaizdo įrašuose matosi jūsų antra pusė žygiuojanti priekyje. Nesvarbu ar filmuosite judrioje miesto gatvėje, ar apleistame paplūdimyje, nuoseklumas išliks.

Pasirinkite tinkamą filmavimo kampą. Jeigu kamerą laikysite atokiau ir žemiau, daiktai atrodys didesni nei yra iš tikrųjų. Tai puikiai tinka tiek miesto, tiek gamtos kraštovaizdžiui, nes jam suteikia didingumo. Tuo tarpu žmonės tokiu atveju atrodo tiesiog stambesni nei yra iš tikrųjų.

Jeigu vėliau redaguosite vaizdo įrašą, parinkite tinkamą muziką. Keičiasi muzika, keičiasi vaizdas. Juk šurmuliuojantis miesto centras ir ošiančios jūros garsai tiesiog nedera.

Taigi, kai kitą kartą ruošitės slidinėti, pasiimkite veiksmo kamerą vietoj veidrodinio fotoaparato, o lankydami muziejus – atvirkščiai. Atkreipkite dėmesį į krintančią šviesą, foną kadre bei kitas minėtas smulkmenas ir paverskite savo atostogų nuotraukas vertomis paveikslėlio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)