Pirmieji žmonės į atsisveikinimą su R. Žilinsku, pralaimėjusiu kovą su plaučių uždegimu, pradėjo rinktis 10 valandą ryto. Atsisveikinimas su velioniu vyks iki pat vakaro, 20 valandos.

Penktadienio vidurdienį bus aukojamos Šv. Mišios. 13 valandą R. Žilinsko urna bus išlydėta į amžinojo poilsio vietą – Vilniaus Antakalnio kapines.

Artimieji prašė visų atvykstančiųjų velionio atminimą pagerbti dvejais baltais gėlių žiedais.

Prieš tapdamas politiku, R. Žilinskas dirbo žurnalistu. Žengdamas gyvenimo keliu jis sutiko daug iškilių asmenybių, kuriems tapo ir kolega, ir mokytoju.

Tapęs parlamentaru R. Žilinskas kitiems politikams ne kartą davė viešumo pavyzdį, drąsiai pasakodamas apie savo gyvenimą. Jis buvo pirmasis Lietuvos politikas, neslėpęs savo lytinės orientacijos.

Taip pat atvirai R. Žilinskas kalbėjo ir apie laimėtą kovą su alkoholiu – pasakojo apie patirtus sunkumus, išgyvenimus, apsisprendimus, bet niekada nesmerkė kitaip mąstančių ar besielgiančių žmonių.

R. Žilinsko urna koplyčioje skendi baltuose gubojos žieduose, dega baltos žvakės.

D. Žeimytė: artimieji žinojo, kaip jis norėtų, kad su juo būtų atsisveikinta

Atsisveikinti su R. Žilinsku atvykusi jo gera draugė ir televizijos laidų vedėja Daiva Žeimytė sunkiai rinko žodžius.

„Paskutinis mūsų kartu praleistas laikas – valgėme „Napoleoną“. Jis labai mėgo saldumynus. Mes buvome kavinėje, vakarojome, planavome, kaip eisime dar kartą valgyti to „Nepoleono“... Prisiminimai – patys šilčiausi. Jis buvo... Man net sunku sakyti buvo. Labai nuoširdus žmogus, mylėjęs gyvenimą“, – kalbėjo ji.

Anot D. Žeimytės, savo draugus politikas nuolat apdovanodavo dėmesiu, buvo įprasta iš jo vis sulaukti, atrodo, tokios paprastos, bet nuoširdžios žinutės: „Širdele, pasiilgau“.

„Jo mėgstamiausios gėlės namuose buvo kaktusai. Pas Roką visuomet buvo pilna įvairaus dydžio ir formų kaktusų“, – mielais prisiminimais dalijosi D. Žeimytė.

Pasak jos, apie mirtį R. Žilinskas niekada nebijojo kalbėti, apie tai nemažai rašė ir viešai erdvei.

„Sakoma, kad svarbiausia žmogui – nekariauti su pačiu savimi. Rokas buvo iš tų, kuris su savimi nekariavo, per savo patirtį viską pateikdavo ir tai buvo labai stipru, labai nuoširdu. Jam nebuvo tabu temų, jis galėjo kalbėti apie bet ką ir labai giliai. Todėl nebijojo Rokas šnekėti ir apie mirtį. Artimieji žinojo, kaip jis norėtų, kad su juo būtų atsisveikinta“, – patikino D. Žeimytė.

Ji prisiminė, kad artimiausiu metu R. Žilinskas planavo pagražinti savo namų aplinką – pasisodinti kelis medelius, svajojo ir apie kelionę į Indiją.

„Jis planavo baigęs šią kadenciją Seime daugiau dirbti su viešu kalbėjimu, paskaitas skaityti. Ši kadencija turėjo būti jo paskutinė“, – sakė D. Žeimytė.

P. Skučas: jis buvo labai žmogiškas, jautrus

Kartu su žmona Indre atsisveikinti su R. Žilinsku atvykęs laidų vedėjas Paulius Skučas sakė, kad šis jam sudaręs elegantiško ir nuoširdaus asmens įvaizdį.

„Aš su juo neturėjau darbinių santykių, bet kiek teko pastebėti iš to, kai jis užsukdavo į mūsų žinių tarnybą, tai buvo visuomet elegantiškas, nuoširdus žmogus. Atrodo, tu jo nepažįsti, bet jautiesi tarsi tai būtų senas ir geras bičiulis. Jis buvo labai žmogiškas, jautrus“, – kalbėjo P. Skučas.

Savo ruožtu jo žmona patikino, kad su R. Žilinsku jai yra tekę bendrauti ne tik darbo metu, bet ir leisti laiką bendrose draugų kompanijose.

„Vieninteliai žodžiai, kurie šiandien mintyse – patys geriausi, patys šilčiausi. Tai tikrai išskirtinis žmogus, labai elegantiškas. Sunku, gaila. Tai buvo žmogus, kuris tikrai norėjo tiek gero kitiems, taip norėjo padėti, taip rūpėjo kitų problemos, kad turbūt laiko sau skyrė tikrai mažiau“, – sakė ji.

Pasak P. Skučo, R. Žilinskas buvo kovotojas, kuris laimėjo visas savo vidines kovas.

„Tie jo laimėjimai buvo tarsi pavyzdys kitiems, kokie yra keliai ir galimybės šiame gyvenime“, – patikino jis.

Gyvybė užgeso ligoninėje

Gegužės pradžioje parlamentaras dėl ūmios pneumonijos buvo paguldytas į ligoninę. Jo būklė buvo labai sunki, medikai R. Žilinskui buvo sukėlę dirbtinę komą.

Rokas Žilinskas gimė 1972 metų liepos 20 dieną Vilniuje. Užaugo vaikų lopšelio auklėtojos ir plaukimo trenerio šeimoje. Lankė A. Vienuolio vidurinę mokyklą, baigė Vilniaus 27-ąją vidurinę mokyklą, vėliau – žurnalistikos studijas Vilniaus universitete. Vilniaus universitete už diplominį darbą gavo aukščiausią įvertinimą. Stažavosi Indijos masinės komunikacijos institute (IIMC) Delyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)