Kedro riešutai yra valgomos sėklos, esančios pušų kankorėžiuose. Norint juos išrinkti, tenka įdėti nemažai darbo. Todėl visai nenuostabu, kad jie daug kainuoja (ar darėte kada pesto padažą?). Vis dėlto, turint omenyje jų maistingumą, vitaminų, mineralų ir antioksidantų kiekį, kedrų riešutai yra labai naudingi sveikatai, ypač vyresnio amžiaus žmonėms.

1. Kedro riešutai gali sumažinti širdies ligų riziką

Tyrimai rodo, kad kedro riešutų valgymas penkis kartus per savaitę gali sumažinti mirties nuo širdies ligų riziką. Kaip ir kiti riešutai, kedro riešutai turi daug naudingų mononesočiųjų riebalų, magnio ir vitamino E, kurie kartu apsaugo širdį.

Kedro riešutai taip pat turi augalinių sterolių – šie junginiai gali padėti sumažinti mažo tankio lipoproteinų, kitaip vadinamų „bloguoju“ cholesteroliu, kiekį. Jeigu valgote riešutus, o tarp jų ir kedro riešutus, tai siejama su mažesnes liemens apimtimi, kūno masės indeksu ir kraujo spaudimu. Labai svarbu visa tai kontroliuoti, nes taip užkirsite kelią širdies ligoms.

2. Kedro riešutai turtingi antioksidantų

Pradedant vitaminu E ir baigiant cinku, kedro riešutuose esantys antioksidantai gali padėti apsaugoti mūsų ląsteles nuo pažeidimų.

3. Kedro riešutai apsaugo nuo kognityvinės disfunkcijos

Visi riešutai teigiamai veikia kognityvinę funkciją. Juos valgant net iki 35 procentų sumažėja Alzheimerio ligos atsiradimo rizika. Patariama riešutais pasilepinti mažiausiai penkis kartus per savaitę.

4. Kedro riešutai turtingi teisingų kalorijų

Ketvirtadalis stiklinės kedro riešutų – tai yra apie 330 sėklelių – turi apie 380 kalorijų. Tačiau tai nėra tuščios kalorijos. Riešutuose gausu sveikų riebalų, ląstelienos, baltymų, vitaminų ir mineralų. Be to, lyginant su kitais užkandžiais riešutai yra ne tik maistingesni, bet ir greičiau suteikia sotumo jausmą. O tai reiškia, kad ilgalaikėje perspektyvoje galite suvartoti mažesnį kiekį kalorijų.

Kaip kedro riešutus įtraukti į savo dietą

Kedro riešutai yra vienas svarbiausių itališko pesto padažo ingredientų, be kurių jam gaminti dar naudojamas bazilikas, česnakas, parmezano sūris ir alyvuogių aliejus. Galite valgyti šį padažą su makaronais, užsitepti ant skrudintos duonos ir pagardinti juo sriubą. Traškūs skrudinti kedro riešutai labai paskanina makaronų patiekalus, žalias salotas ar kremines sriubas. Taip pat jie tikrai praturtins jūsų sausų vaisių ir riešutų mišinį.

Sibiro pušies aliejus ir kedro riešutų sindromas

Jeigu kedro riešutų nauda sveikatai niekas neabejoja, atsargiai žiūrėkite į teiginius, kad dideli kiekiai Sibiro pušies riešutų aliejaus yra panacėja. Dažnai šis aliejus reklamuojamas kaip magiškas eliksyras, mažinantis cholesterolį, gerinantis imunitetą ir lengvinantis virškinimą, tačiau iki šiol tyrimai buvo atlikti tik su pelėmis. Kol mokslininkai daugiau išsiaiškins, verčiau rinktis riešutus, o ne aliejų.

Be to, verta paminėti, kad kai kurie žmonės, suvalgę kedro riešutų, burnoje jaučia kartumą ar metalo skonį. Nors pasitaiko retai, tačiau kedro riešutų sindromas (būtent taip tai vadinasi) gali tęstis keletą savaičių. Jį gali sukelti viena ypatinga kedro riešutų rūšis iš Kinijos, vadinama Pinus armandii. Tai nekenkia, bet gali būti nemalonu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)