Studija parodė, kad bandžiusių rūkyti 11-15 metų jaunuolių skaičius smarkiai išaugo. Net apie 15 proc. vos 11 metų paauglių per savo gyvenimą yra surūkę bent po vieną cigaretę. Bandžiusių rūkyti penkiolikmečių - net 62 procentai.

Lietuva, Latvija, Estija, Čekija, Lenkija ir Vengrija priklauso 12 šalių grupei, kuriose daugiausia rūkančių jaunuolių. Anksti užtrauktas pirmasis dūmelis - vienas svarbiausių veiksnių, lemiančių intensyvų rūkymą ir toliau.

Berniukai rūkyti pradeda anksčiau nei mergaitės. Pirmieji priklausomybės nuo tabako simptomai pasireiškia praėjus vos kelioms savaitėms po atsitiktinio bandymo rūkyti. Mergaitės prie nikotino pripranta dar greičiau.

Priežastys ir motyvai

Yra daug priežasčių, kodėl vieni pradeda rūkyti, o kiti meta:

Draugai, tėvai ir šeima. Pabandyti dažnai pasiūlo draugai. Tėvų požiūris į rūkymą yra ne mažiau svarbus nei draugų ar brolių ir seserų įtaką. Jaunuoliai, kurių draugai ar šeimos nariai rūko, kur kas dažniau pradeda rūkyti patys. Rūkyti pabandoma ankstyvoje paauglystėje.

Maištas. Rūkymas dažnai yra simbolinis maištas. Paaugliams šis veiksmas reiškia tapti suaugusiaisiais, panašiais į „kietus" draugus ar kitus autoritetus. Dažniau pradeda rūkyti vaikai, kurie prasčiau save vertina, sunkiau mokosi ar turi socialinių problemų.

Prieinamumas ir reklama. Lengvas tabako gaminių prieinamumas, eksponavimas, reklama ir silpna tabako gaminių kontrolė turi įtakos pradedantiesiems rūkyti.

Prevencija ankstyvesniame amžiuje

Cigarečių kainų didinimas - itin efektyvus būdas mažinti pradedančiųjų rūkyti ir surūkomų cigarečių skaičių. Taip pat efektyviai veikia tabako prekybos nepilnamečiams prevencija ir taisyklės, draudžiančios rūkyti mokyklose, darbe ar kitose viešose vietose. Tačiau svarbiausia visų tabako reklamos rūšių, nuo firminių peleninių iki lauko reklamos, draudimas.

Dauguma jaunimo nori mesti rūkyti ir tiki, kad gali tai padaryti patys. Tačiau tik nedaugeliui tai pavyksta. Mergaitės dažniau bando mesti rūkyti, tačiau berniukams tai padaryti sekasi geriau. Jauniems rūkaliams reikia kitaip nei suaugusiesiems padėti mesti rūkyti. Rūkymo prevencijos programos turėtų prasidėti dar darželyje, pradinėje mokykloje ir tęstis visą ugdymo laikotarpį.