Neurologė ir klinikinė tyrėja dr. Cheryl Carcel teigia, kad dėl tokio požiūrio dauguma moterų ignoruoja ankstyvuosius insulto ženklus ir simptomus.

„Insultas moterims pasireiškia unikaliai, – sako ji. – Jos kreipiasi į gydytojus ir skundžiasi bendru silpnumu, nuovargiu, psichinės būsenos pakitimais arba pakitusia sąmone.“

Paprastai mes siejame insultą su tokiais simptomais, kaip sunkumai kalbant, perkreiptas veidas ir vienos kūno pusės silpnumas, rašoma dailymail.co.uk.

Bet, pasak dr. Ch. Carcel, jei pasireiškia pirmiau paminėti netipiniai simptomai, gydytojams gali būti sunku iš karto nustatyti, kad moteriai priešinsultinė būklė arba kad ją ištiko insultas.

Neurologė pataria moterims neskubėti nuraminti savęs, esą tai, ką jos patiria, nėra ankstyvieji potencialaus insulto požymiai.

Profesorė Anushka Patel iš George‘o pasaulinės sveikatos instituto pridūrė, kad moterys vis dar mano, kad infarktas ar insultas yra vyrų problemos, o moterims jos nebūdingos.

„Tipiškus insulto ir infarkto simptomus mes nustatome pagal tai, kaip jie pasireiškia vyrams, nes vyrai daugiau tiriami šia prasme“, – pasakė ji.

Nevisavertė mityba, jokio fizinio krūvio, per didelis alkoholio vartojimas ir rūkymas – visi šie veiksniai didina insulto riziką.

Tačiau moterims insulto rizika išauga gimdymo metu ir po jo.

Profesorė A. Patel reziumavo, kad moterys tyrėtų atkreipti dėmesį ne tik į tipinius, bet ir į netipinius insulto simptomus.

„Silpnumas vienoje kūno pusėje nėra vienintelis insulto simptomas. Jei jums pasireiškia nepaaiškinami, pasikartojantys ar neįprasti simptomai, pavyzdžiui, silpnumas, galvos svaigimas, nuovargis, regos susilpnėjimas, galvos skausmas, būtinai kreipkitės į gydytoją“, – pataria ji.

Jeigu nesate tikras, ar žmogų ištiko insultas, atlikite šį testą.

1) Veidas – paprašykite sunegalavusio žmogaus nusišypsoti: jei viena veido pusė nukarusi, tai – insulto požymis.

2) Rankos – paprašykite paciento pakelti į viršų abi rankas. Jei viena ranka „neklauso“, krinta žemyn, tuomet tai gali būti insultas.

3) Kalba – paprašykite paciento pasakyti paprastą sakinį. Įvertinkite, ar jo kalba nėra keista ar nelogiška.

4) Laikas – jeigu bent vieną iš užduočių pacientui atlikti buvo sunku, būtina skubiai kreiptis į medikus. Kiekviena minutė – aukso vertės.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)