Mūsų bendrovė UAB „Stebulė“ pagal sutartį su Vilniaus miesto savivaldybe daug metų prižiūri kapines – vykdo administracines funkcijas, teikia teritorijų priežiūrą, išveža susikaupusias atliekas. Šiuo metu bendrovė šias paslaugas vykdo Vilniaus miesto Rokantiškių kapinių grupėje. Didžiausios grupės kapinės – Rokantiškių.

Kapinėse didžiąją atliekų dalį sudaro žaliosios atliekos: gėlių liekanos, nupjauta žolė, medžių lapai, smulkios šakelės. Nerūšiuojant šios atliekos patenka į komunalinių atliekų konteinerius ir kartu su kitomis kapinių atliekomis (žvakidėmis, žvakėmis, gėlių vazonėliais ir t.t.) yra išvežamos į komunalinių atliekų sąvartynus – taip teršiama gamta. Dėl kiekvienos į sąvartyną patenkančios žaliųjų atliekų tonos susidaro 300-500 m3 kenksmingų dujų, o stiklas ir plastikas, tinkantys antriniam perdirbimui, ilgiems metams, o gal ir šimtmečiams lieka nepanaudotas.

Sprendžiant šią problemą, bendrovė ne vienerius metus kūrė kapinėse rūšiavimo tvarką. Pirmaisiais metais didelis kiekis paskirtų įmonės darbuotojų lankytojus informavo apie naują rūšiavimo tvarką kapinių teritorijoje prie kiekvienų įėjimo vartų į kapines. Buvo sukurti, pagaminti ir įrengti informaciniai stendai, kurie aprašo rūšiavimo tvarką ir eiliškumą. Taip pat atsirado stendai su nuorodomis, kurios aiškiai nurodo kur ir kokios atliekos turėtų pakliūti. Informacijos kapinių lankytojams buvo suteikta be galo daug. Žaliosioms atliekoms buvo sukurti, pagaminti ir pritaikyti atliekų rūšiavimui specialūs stacionarūs konteineriai, iš kurių tik žaliosios atliekos mechanizuotai pakraunamos į savivarčius, ir išvežamos į oficialias kompostavimo aikšteles. Kitoms kapinių atliekoms, po ilgų paieškų bendrovė iš Lenkijos įsigijo specialius konteinerius, kurie yra su tam tikro dydžio anga, kas beveik leidžia užtikrinti tik žvalių, žvakidžių pakliuvimą į minėtus konteinerius. Šios atliekos taip pat mechanizuotu būdu pakraunamos ir priduodamos jas tvarkančioms organizacijoms.

Būtinai reikia paminėti, kad minėti atliekų ( tiek žaliųjų, tiek kitų ) konteineriai yra pagaminti iš tinklo, kas leidžia matyti, kokios atliekos patenka į juos ir savalaikiai išrūšiuoti.

Didžiausia rūšiavimo problema – nesąmoningi ir piktybiškai nusiteikę kapinių lankytojai: jie atliekas meta bet kur, jų nerūšiuoja, „nesugeba“ žaliųjų atliekų iškratyti iš polietileninių maišelių, veža atliekas iš namų, meta į tam neskirtas talpas. Juk atrodo taip paprasta ir lengva – mesti atliekas ten, kur nurodyta. Todėl bendrovė turi papildomų ir didelių išlaidų, rūšiuodama šias atliekas, skirdama didelį kiekį darbuotojų šiam darbui.

Būtų idealu, jei kapinių lankytojai be ypatingų pastangų atliekas paliktų tik tam skirtose talpose. Galvojame, kad augant gyventojų sąmoningumui, bendromis pastangomis tą ir pasieksime.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Galbūt jūs norėtumėte pasidalyti savo pastebėjimais? Išsakyti nuomonę ar DELFI skaitytojams papasakoti jums nutikusią istoriją? Rašykite mums el. paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Nuomonė“.