Šeštadienį bus surengtos treniruotės. Jose tikimasi sulaukti per 70 sportininkų iš Lietuvos, Latvijos, Estijos, Baltarusijos ir Ukrainos. Jie galės išbandyti dvi naujai suformuotas trasas bei įsitikinti, ar gerai pasiruošė varžyboms.

Sekmadienį sportininkai pradės kovą dėl etapo greičiausiųjų vardų. Varžybų dieną dalyvių skaičius gali šiek tiek sumažėti, nes treniruočių išbandymus atlaiko ne kiekviena technika.

Organizatorių teigimu, pagrindiniai jaunieji varžybų favoritai – Gerardas Kazokas ir Ignas Vaičiūnas. Jie kelerius metus neužleidžia jaunių lyderių pozicijų.

Prognozuojama atkakli kova vyrų elito grupėje. Joje susigrums stipriausi kaimyninių šalių sportininkai ir 2015-ųjų Lietuvos čempionas, praėjusių metų sidabro medalio laimėtojas Lukas Bacvinka.

Šiemet čempionate bus ir naujovių. Viena jų – keltuvas. Dalyviai lengviau pasieks trasos startą, o organizatoriams nebereiks keturračiu ar visureigiu vežti dviračių ir sportininkų į kalno viršūnę.

Dalyviai, kaip įprasta, apsistos savo atsivežtose palapinėse arba šalia kalno įsikūrusiame viešbutyje.

Nors Lietuva nėra kalnuota šalis, turinti aukštų kalnų, čia „Downhill“ varžybos pirmąkart surengtos apie 2009–2010 Vilniuje. Sporto šaka bemat paplito ir po kitus miestus: Kauną, Šiaulius, Prienus. Paskutiniuosius kelerius metus varžybos buvo vykdomos tik Kaune.

„Downhill“ bando stiebtis ir kilti į šalies sporto šakų padangę, todėl lietuviai vis dažniau vyksta į kaimyninių valstybių čempionatus: Latvijos, Estijos, Lenkijos. Taip pat yra išbadę jėgas Ukrainos bei Europos pirmenybėse.