Sakysit, vesti į privatų darželį? Žinoma, ir vesime, nes vaikui reikia bendrauti, tobulėti ir mokytis. Vesime, nors dėl to šeimai teks atsisakyti kelionės, atostogų ar dalies pramogų. Tiems, kas su tuo nesusidūrė, gali būti sunku suprasti, apie kokias sumas kalbu.

Privataus darželio kainos – įvairios. Bet svyruoja nuo 200-300 eurų su jau pritaikyta savivaldybės kompensacija. Netikit manim? Palandžiokit po darželių svetaines, kainos skelbiamos viešai. Kiek teko girdėti, valstybinis darželis kainuoja apie 60 eurų. Štai ir paprasta matematika, kiek per mėnesį, be pasirinkimo, praranda šeima. Kaip ir minėjau, pasispaudę galim vaiką vesti į privatų darželį, bet planai dėl antros atžalos nukelti tolimai ateičiai. Nes dviejų vaikų leisti į privatų darželį jau neišgalėsime (...).

Ir ratas sukasi toliau. Sakysit, jeigu turit du vaikus, juk jaunesnysis darželyje vietą gauna iškart! Ne! Ne vieną šeimą pažįstu, kurių vaikai eina į skirtingus darželius. Vienas į valstybinį, kitas į privatų. Nes negauna vietos valstybiniame darželyje. Bet štai jums ir lygių teisių šalis, nes dvynukai vietą darželyje gauna be eilės. Neturiu nieko prieš dvynukus, bet kuo nuo jų skiriasi šeimos, kurios turi du vaikus? Negi vaikai skirtingo amžiaus valgo kitaip negu dvynukai? Ar jie gali vaikščioti basi ar nuogi? Sakysit, galima pasilikti išaugtų drabužių mažesniajam vaikui? Bet jeigu lytys skirtingos? Arba vaikų sudėjimas labai skirtingas ir išaugti drabužiai netinka. Ar skirstot draugus pagal tai, ar jų vaikai dvynukai, ar skaičiuojat, kad tarp jų vaikų mažas amžiaus skirtumas? Juk eidami sveikinti vaikų dėl to nedovanojate daugiau ar mažiau? Sveikinate vienodai. O štai darželiai mano, kad tokios šeimos skiriasi. Turinčios dvynukus vertos daugiau dėmesio nei kitos. Dėl to išties apmaudu. Kaži, ar tai nepažeidžia lygių teisių?

Na va, jau išsiaiškinome: kadangi turime tik vieną vaiką, tai mes neverti valstybės dėmesio ir paramos. Bet kaip kiti? Vis dažniau sakoma, kad Vilnius plečiasi, daugėja gyventojų. Tai kodėl vienas Vilnius turi rūpintis, kur dėti iš visos Lietuvos suvažiavusių jaunų šeimų vaikus? Kur Švietimo ministerija?

Anksčiau girdėdavau atgarsius ir nusiskundimus apie tai, kaip neįmano gauti vietos darželyje, bet niekada nemaniau, kad tai yra tokia didelė problema. Mažas dalykas užsuka tokį ratą, kuris tampo šeimos nervus, atima dalį gerbūviui gerinti skirto biudžeto, atitolina arba išvis atgraso nuo planų turėti daugiau vaikų. Tokia ta mūsų Lietuva.

Tikiuosi, nieko neįžeidžiau, tik norėjau pasidalinti mintimis.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite pasidalinti savo mintimis? Rašykite mums el. paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Darželis“.