Teroro aukoms pagerbti Europos lygos finalas Stokholme prasidės tylos minute. Organizatoriai dėl tragiškų įvykių Mančesteryje gerokai apkarpė dvikovos atidarymo ceremoniją ir atšaukė švedų grupės „Axwell & Ingrosso“ pasirodymą.

Amsterdamo „Ajax“ žaidimo beveik neįmanoma prognozuoti. Kiek daugiau nei 22 metų amžiaus vidurkį siekianti olandų komanda aikštėje gali atrodyti kaip talentinga ir nenugalima, tačiau gali ir visiškai pasimesti.

Amsterdamo "Ajax"

Nė vienas iš „Ajax“ žaidėjų ar trenerių anksčiau nežaidė Europos turnyrų finaluose ir gali neatlaikyti didelio tokių svarbių rungtynių psichologinio spaudimo. Šiuo atveju „Manchester United“ yra neabejotinai labiau tokios kovose užgrūdinta ekipa, pasirengusi kantriai kautis ir laukti savo šanso.

Mančesterio ekipos strategas J. Mourinho laimėjo visus tris savo pastaruosius UEFA varžybų finalus su savo treniruojamomis komandomis. Be jaunų žaidėjų „Manchester United“ sąraše taip pat bus Wayne'as Rooney, Valencia, Michaelas Carrickas ir Chrisas Smallingas – veteranai, žaidę 2011 UEFA Čempionų lygos finale. Tiesa, ten Mančesterio komanda pralaimėjo „Barcelonai“ 1:3.

Europos lygos finalas vyks sustiprinto saugumo rėmuose. FIFA deklaruoja, kad teroro akto pavojaus Stokholme nėra.

Saugumas Stokholme

Galimos starto sudėtys:

„Ajax“: Onana; Veltmanas, De Ligtas, Sanchezas, Riedewaldas; Klaassenas, Schöne, Ziyechas; Traore, Dolbergas, Younesas. Negalės žaisti: Viergeveras (suspenduotas), Sinkgravenas (trauma).

„Manchester United“: Romero; Valencia, Jonesas, Blindas, Darmianas; Fellaini, Herrera, Pogba; Lingardas, Rashfordas, Mkhitaryanas. Negalės žaisti: Bailly (suspenduotas), Shaw (traumuotas), Ibrahimovičius (traumuotas), Rojo ir Youngas (traumuoti).

Trenerių komentarai:

Peteris Boszas, „Ajax“ treneris:

Peteris Boszas

„Siųsčiau savo žaidėjus tiesiog pas daktarą, jei jie nesinervintų. Ypač dėl to, kad tai jų pirmasis finalas. Visiškai normalu jaudintis, tik privalau užtikrinti, kad tai netrukdys jiems žaisti.

Turime šansą įveikti „Manchester United“, jei žaisime savo žaidimą. Žinau, mano žaidėjai yra jauni, todėl turime juos paruošti. Tai daro mano darbą dar įdomesnį“.

Jose Mourinho, „Manchester United“ treneris:

Jose Mourinho

„Mes visi liūdime dėl tragiškų įvykių Mančesteryje. Aukos ir jų šeimos yra mūsų širdyse ir mintyse. Turime reikalų Stokholme. Gaila, kad neskridome su tokiu džiaugsmu, kokiu paprastai trykštame prieš svarbias rungtynes. Per trumpą laiką čia jau supratau, kad Mančesterio žmonės bus kaip vienas ir tai išgyvens kartu“.

Apžvalgininkų nuomonė

Derekas Brookmanas: „Ajax“ turi pagrindo pasitikėti savo jėgomis. Pakeliui į Stokholmą komanda nuėmė skalpus nuo tokių varžovų kaip „Lyon“, „Schalke“ Vigo „Celta“. Nickas Viergeveras ir Daley Sinkgravenas nežais, tačiau tai neturėtų išmušti komandos iš įprastų vėžių. Boszo auklėtiniai žaidžia atakuojantį, patrauklų ir dažnai atvirą futbolą. Būtų šaunu, jei už tai jie būtų apdovanoti trofėjumi“.

Tomas Kellas: „Pagrindinių turnyrų trofėjai yra Jose Mourinho specializacija. Jo treniruojamos komandos pasiekė tokių aukštumų tik dėl gero pasirodymo tokiais lemiamais momentais. Tačiau ar jie galiausiai patys imsis iniciatyvos ar strigs tikėdamiesi nepatyrusių varžovų klaidų? J. Mourinho sezonas priklauso nuo šios dvikovos“.

"Manchester United"

FAKTAI

Tai bus jau penktos komandų tarpusavio rungtynės UEFA varžybose. Keturiose dvikovose prieš tai ekipos pasidalijo po dvi pergales.

Nyderlandų lygoje „Eredivisie“ „Ajax“ liko antra su 81 tašku (25 pergalės, 6 lygiosios ir 3 pralaimėjimai), čempionų džiaugsmus užleisdama „Feyenoord“ ekipai (82 taškai). Anglų „Premier“ lygoje „Manchester United“ liko 6-a su 69-iais taškais.

„Ajax“ žaidėjas Bertrand Traore pasiskolintas iš „Manchester United“ varžovų „Chelsea“ klubo. IŠ Burkina Faso kilęs puolėjas Londono „Chelsea“ komandoje debiutavo dar vadovaujant J. Mourinho 2015 metų rugsėjį.

J. Mourinho su „Ajax“ šešis kartus susidūrė eidamas Madrido „Real“ vyriausiojo trenerio pareigas. Visas šešias dvikovas laimėjo bendru rezultatu 20:2.

Jei „Manchester United“ laimės, J. Mourinho iškovos jau ketvirtą svarbiausių Europos futbolo varžybų trofėjų. Toks laimėjimas jį kilstels į vieną gretą su Seru Alexu Fergusonu, Nereo Rocco ir Bobu Paisley. J. Mourinho yra dar tik 54-erių metų – tai gali priversti nervintis penkis tokius trofėjus iškovojusį Giovanni Trapattoni.

Finalo nugalėtojai gaus 15 kg sveriančią gražuolę sidabrinę taurę, bilietą į kito sezono UEFA Čempionų lygos grupių etapą, UEFA Supertaurės mačą su Madrido „Real“ arba Turino „Juventus“ rugpjūčio 8-ą dieną ir 6,5 mln. eurų piniginį prizą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)