Siūlo galimybę tapti vyresnių kolegų „šešėliu“

SEB banko Lietuvoje Personalo departamento direktoriaus Martyno Keršansko teigimu, SEB banke kasmet aukštųjų mokyklų studentai yra kviečiami atlikti privalomąją arba savanorišką praktiką.

Pernai metais praktiką įvairiuose banko padaliniuose atliko daugiau nei 120 praktikantų, o tai yra 13 proc. daugiau nei 2015 m. Populiariausias pasirinkimas tarp studentų (75 proc.) – praktika klientų aptarnavimo skyriuose, kurių visoje Lietuvoje bankas turi 34. Kiti jaunuoliai renkasi praktiką personalo, IT, verslo plėtros srityje. M. Keršansko teigimu, pasibaigus praktikai dalis jaunuolių pasilieka ir įsidarbina banke (pvz., pernai metais personalo srityje praktiką atliko 6 praktikantai, pusė jų vėliau įsidarbino banke).

„Į praktikantus mes žiūrime kaip į lygiaverčius kolegas ir potencialius būsimus darbuotojus. Paskirtas praktikos vadovas rūpinasi, kad praktikantas gautų savarankiškų, įdomių užduočių, būtų įtraukiamas į vidinius projektus, kviečiamas dalyvauti vidiniuose susitikimuose, susipažintų su banko struktūra, vertybėmis“, – sako jis.

Praktikantai taip pat kviečiami dalyvauti SEB vidiniame projekte „Praktikantų akademija“. Joje jie supažindinami su banko strategija, rengiamos ekskursijos į Kontaktų centrą, skyrius, siūloma pabūti vyresniųjų kolegų „šešėliu“. Šiemet į šį projektą įsitraukė ir Gitanas Nausėda. Taip pat rengiamos diskusijos su karjerą banke padariusiais kolegomis, konsultuojama karjeros klausimais.

Praktikantams moka atlyginimą ir suteikia socialines garantijas

IT stažuotojams (jaunuoliams, dar neįgijusiems darbo IT patirties arba norintiems persikvalifikuoti) skirta atskira programa „SEB IT Future Professionals“. Į ją atrinktiems jaunuoliams yra mokamas atlyginimas ir suteikiamos socialinės garantijos, taip pat sudaromas lankstus darbo grafikas.

Stažuotė įprastai trunka apie 6 mėn. Gabiausiems stažuotojams pasiūlomas nuolatinis darbas.
SEB bankas

M. Keršanskas tikina, jog SEB banke yra nemažai pozicijų, į kurias priimami jaunuoliai, neturintys darbo patirties arba dar nebaigę studijų aukštojoje mokykloje.

M. Keršanskas teigia, jog tam, kad dirbtum šių dienų banke, neprivaloma būti baigusiam finansų, ekonomikos ar IT mokslų. Anot jo, banke dirba labai įvairių specialybių žmonės (psichologai, fizikai, kt.), kai kurie jų, pasinaudoję horizontaliosios karjeros banke galimybėmis, yra pakeitę savo specializaciją.

Priima dirbti patirties neturinčius studentus

Tuo metu UAB „ACME Grupė“ komunikacijos projektų vadovė Inga Lungė pabrėžia, jog bendrovėje ne tik vasarą, bet ir visus metus siūlomos praktikos vietos studentams ir ką tik studijas baigusiems žmonėms.

„Dažniausiai praktikos vietas siūlome verslo, ekonomikos, finansų, marketingo, pardavimų, elektronikos inžinerijos studentams. Vien šiemet nuo metų pradžios pas mus praktiką atliko net 17 praktikantų, 4-iems iš jų, pasibaigus praktikai, pasiūlėme darbo vietas“, – skaičiuoja pašnekovė.

„Mes mielai priimame jaunus žmones, kurie pas mus atlieka praktiką pagal trišales sutartis, kai jas pasirašome su bendrove, praktikantu ir universitetu ar kolegija. Taip pat priimame ir tuos, kurie ateina savanoriškai praktikai. Šiuo metu šis praktikos pobūdis ypač populiarėja, sulaukiame prašymų priimti savanoriškai praktikai net ir paskutiniųjų klasių moksleivius. Tai rodo, kad šiuolaikiniai moksleiviai labai anksti pradeda „matuotis“ profesijas, ieško savęs realiai dirbdami organizacijose“, – pastebi I. Lungė.
Diplomo įteikimas

Jos teigimu, įmonių grupėje labai dažnai įdarbinami jauni žmonės, kurie iki tol visai nėra turėję darbinės patirties. Jie priimami į asistentų pozicijas, mokomi, taip pat jiems suteikiama galimybė kilti karjeros laiptais, rotuoti tarp „ACME Grupės“ bendrovių.

Po praktikos pasiūlo galimybę įsidarbinti

UAB „Narbutas“ organizacijos vystymo vadovė Monika Čereškienė tikina, jog šią vasarą studentai kaip ir visada yra laukiami bendrovėje.

„Bendrovė „Narbutas“ šią vasarą galėtų pasiūlyti praktiką studentams šiose srityse: marketingo, IT, finansų, klientų aptarnavimo bei gamybos. Be abejo, praktikos metu įdėjusiems daugiausiai pastangų ir parodžiusiems gerus rezultatus pasiūlome galimybę įsidarbinti“, – pabrėžia ji.

Pašnekovės teigimu, „Narbute“ jauniems žmonėms padedama įsilieti į darbo aplinką naudojant žinias ir priemones, reikalingas efektyviam studentų praktikos organizavimui.

„Kiekvienam praktikantui yra priskiriamas vadovas visam praktikos laikotarpiui. Vadovas apmoko praktikantą, padeda, dalinasi visa reikiama informacija. Stengiasi, kad praktikantas kuo greičiau įsilietų į darbo aplinką. Praktikantas susipažįsta su įmonės procesais, jam suteikiame visas galimybes savo teorines žinias, įgytas studijų metu, pritaikyti praktikoje“, – aiškina M. Čereškienė.

Darbdaviai skatinami aktyviau rengti praktikas

Praktikos yra privaloma visų studijų programų dalis. Įmonėse organizuojamos praktikos leidžia aukš-tųjų mokyklų absolventams įgyti ne tik praktinių žinių, bet ir socialinių gebėjimų. Būsimi darbuotojai mokosi dirbti komandoje, planuoti savo karjerą, lanksčiau prisitaikyti darbo rinkoje.

Siekiant gerinti jų kokybę, darbdaviai skatinami aktyviai organizuoti praktikas įmonėse ir daugiau dėmesio skirti studentų verslumo bei kūrybiškumo ugdymui, kad studentai įgytų verslumo pagrindų ir sugebėtų versle įgyvendinti savo idėjas Studentų praktikų organizavimui ir verslumo ugdymui bus skirtos ES struktūrinių fondų investicijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)