Manęs niekas neapkaltins pedantiškumu, veikiau atvirkščiai, bet tik su viena nedidele išimtimi: vonios kambarys turi blizgėti. Dėmėtos plytelės ar surūdijęs gyvatukas gali ilgam sugadinti nuotaiką ir, kaip senoliai sako, diena nueis šuniui ant uodegos. Todėl persikrausčius į naują nuomojamą butą pirma užduotis buvo pakeisti prieškario metus menantį, nuo nusilupusių dažų ir rūdžių dėmėtą rankšluosčių džiovintuvą.

Iš pirmo žvilgsnio viskas atrodė labai paprasta: nueinu į parduotuvę, nusiperku, prisuku ir naudoju. Tačiau paprastas planas žlugo vos tik užsukus į pirmą santechnikos prekių parduotuvę. Kai pamačiau visą sieną nukabinėtą įvairių formų, dydžių ir kainų gyvatukais, supratau, kad išsirinkti nebus lengva.

Nuo ko šyla

Vaiva Jakubauskienė, UAB "Desora" pardavimo vadovė, sako, kad prieš perkant naują gyvatuką reikia išsiaiškinti, prie kokios sistemos buvo prijungtas senasis.

"Rankšluosčių džiovintuvai gali būti jungiami prie centralizuotos ar autonominės šildymo sistemos, recirkuliacinės karšto vandentiekio linijos arba elektros. Taip pat jie gali būti kombinuoti: žiemą šyla nuo šildymo sistemos, vasarą kaitinami elektra", - sako Jakubauskienė.

Išsiaiškinti, kokiu būdų šyla gyvatukas, labai paprasta. Jei rankšluosčių džiovintuvas karštas kiaurus metus, jis prijungtas prie vandentiekio, o jei šyla tik žiemą - prie šildymo sistemos. Elektrinis, savaime suprantama, jungiamas į elektros lizdą.

Keisti į elektrinį negalima

Keičiant gyvatuką sename daugiabutyje, naujasis turės būti jungiamas prie tos pačios sistemos kaip ir senasis. Pakeisti seną, prie vandentiekio ar šildymo sistemos prijungtą gyvatuką nauju elektriniu teoriškai galima, bet praktiškai neįmanoma.

"Norint pastatyti naują elektrinį gyvatuką vietoj šildomo karšto vandens, reikia gauti visų namo gyventojų sutikimą. Daugiabutyje visi butai "kabo ant vieno vamzdžio", kuriuo cirkuliuoja karštas vanduo, - vaizdžiai pasakoja Miroslavas Petrikas, UAB "Vilpra" vadybininkas. - Keisdami rankšluosčių džiovintuvą į naują elektrinį, išderinsite visą namo vandentiekio ar šildymo sistemą, dėl to kentės kaimynai - bent taip aiškina energetikai. Todėl vargu ar kaimynai noriai pasirašys jūsų prašymą. Tiesa, techniškai išspręsti problemą, kad nenukentėtų kaimynai, galima, tačiau finansiškai neapsimoka".

Populiarūs kombinuoti gyvatukai

Petrikas sako, kad dažniausiai žmonės rankšluosčių džiovintuvus keičia remontuodami ar plėsdami vonios kambarį.

"Dabar populiariausi S ir kopėtėlių formos gyvatukai. S formos džiovintuvai kainuoja nebrangiai, o ant kopėtėlių galima padžiauti visko daugiau, -pasakoja Petrikas. - Sparčiai populiarėja ir kombinuoti rankšluosčių džiovintuvai. Tokie, kurie žiemą jungiami prie centralizuotos šildymo sistemos, o vasarą šildomi elektra. Tai ne tik patogu, bet ir galima sutaupyti pinigų, pavyzdžiui, išsirengę atostogauti, gyvatuką paprasčiausiai išjungiate".

Norėdami įrengti kombinuotą gyvatuką, turėsite pirkti elektrinį kaitinimo elementą (vidutinė kaina apie 160 litų).

Gali prakiurti

Rankšluosčių džiovintuvų pasirinkimas itin didelis. Įvairios formos, spalvos, dydis ir kainos. Kai kurių gamintojų gyvatukai gali atsilenkti 180 laipsnių kampu. Tačiau pardavėjai nuolat pabrėžia, kad renkantis gyvatuką svarbiausia išsiaiškinti, prie kokios sistemos jis bus jungiamas. Mažiausiai problemų kelia elektriniai džiovintuvai: nusipirkai, pritvirtinai prie sienos, įjungei į elektros lizdą ir gali naudotis.

"Pasidomėti, iš kokių medžiagų pagamintas gyvatukas, reikia, kai jis jungiamas prie karšto vandens sistemos. Džiovintuvai gali būti iš paprasto plieno, vario arba cinkuoto plieno. Pastarieji kainuoja dvigubai, ar net trigubai brangiau nei paprasto plieno gyvatukai, nes jie atsparūs korozijai - pasakoja Petrikas. - Jei rankšluosčių džiovintuvas jungiamas prie centrinio šildymo sistemoms su priverstine cirkuliacija, drąsiai galite rinktis pigesnį, iš paprasto plieno pagamintą gyvatuką. Tačiau, jei jis jungiamas prie recirkuliacinės buitinio karšto vandentiekio linijos, rinkitės tik cinkuoto plieno arba varinius džiovintuvus".

Vandentiekio karštas vanduo yra prisotintas deguonies, geležies, smulkių rūdžių dalelių, kurios graužia vamzdynus. Gyvatukas iš paprasto metalo veikiai ims rūdyti ir po kelerių metų gali prakiurti.

Nei per didelis, nei per mažas

Į elektrinius ir prie autonominės šildymo sistemos jungiamus gyvatukus galima įstatyti termostatą, kuris reguliuoja temperatūrą.

"Reguliuoti prie karšto vandens sistemos prijungtų džiovintuvų negalima, nes vėl kentės jūsų kaimynai", - perspėja Petrikas.

Renkantis gyvatuką svarbu apskaičiuoti jo pajėgumą. Pasirinkus per mažą - vonioje kalensite dantimis, o per didelį - patalpa per daug įkais. Vidaus patalpai, kurios sienos neturi sąlyčio su lauku, kvadratiniam metrui sušildyti reikia apie 70 vatų (jei yra lauko siena -100 vatų). Naujuose namuose šį skaičių galima sumažinti 30-40 proc., nes šių namų labai gera šiluminė varža.

Tiesa, daugiabučių namų gyventojai mažai paiso rekomendacijų ir stengiasi įsigyti kuo didesnį ir galingesnį gyvatuką, juk mėnesinis mokestis vis tiek nesikeis. Tačiau jis nesikeis tik tuo atveju, jei apie pastatytą didesnį rankšluosčių džiovintuvą nesužinos namo bendrija ar administruojanti įmonė. Kitaip mokesčiai už gyvatuką bus apskaičiuoti iš naujo.