Norvegas Svenas Kvalvikas ilgai nešiojosi įdėją sukurti ekologišką ir efektyvų atraktantą, kuris itin viliotų žuvis. Taigi jis nukeliavo į Norvegijos Trumsės miestą, kuriame įsikūręs vienas pirmaujančių mokslinių žuvininkystės ir jūrų biotechnologijos centrų, ir pasitelkęs į pagalbą mokslininkus ėmėsi darbo.

Visa tai prasidėjo 2011 metais, o pernai Sveno įkurtos bendrovės gaminami atraktantai „Kvalvik Baits” jau laimėjo didžiausios žūklės reikmenų parodos Europoje EFFTEX apdovanojimą.

„Kvalvik Baits” - tai minkšti, biologiškai skaidūs klijai, kurie užtepti ant masalo greitai nenusplauna. Jie pasižymi itin koncentruotu kvapu, kuris traukia žuvis. Kol kas gaminami trijų tipų atraktantai – menkėms, otams ir lašišoms bei šlakiams.

„Kvalvik Baits” kūrėjai akcentuoja, kad šiuos kvapus sukūrė pirmaujančios Norvegijos mokslinių tyrimų institucijos, visas jų poveikis žuvims yra moksliškai įrodytas ir dokumentuotas.

Ir iš ties tuo neįmanoma netikėti, kai pasižiūri štai šį Trumsės akvakultūros mokslinių tyrimų stotyje nufilmuotą eksperimentą su „Kvalvik Baits” ir menkėmis.

Gaudant kietaisiais masalais „Kvalvik Baits” siūloma tepti ant jų, naudojant silikoninius masalus padaryti įpjovas ir atraktantą suleisti į jas. Lašišoms ir šlakiams skirtas atraktantas tepamas tiesiog ant muselių. Tiesa, jo nerekomenduojama naudoti sausoms muselėms, nes sumažėja plūdrumas.