Tokia išvada pateikiama tarptautinio tinklo „Global Future“ ataskaitoje. Ši organizacija yra dalis pasaulio ekonomikos forumo ir vienija plataus masto specialistus: vyriausybių, verslo, akademinių bendruomenių ir visuomenės atstovus, skelbia theguardian.com.

Jie globalias ateities problemas sprendžia idėjų lygmenyje, išvados – rekomendacinio pobūdžio.

Galimus „Brexit“ padarinius išstudijavusi organizacija nutarė, kad JK labiausiai paveiktų imigracijos apribojimas, kuris būtų tikra ekonominė katastrofa.

Tai labiausiai lems senstanti visuomenė ir darbuotojų trūkumas strategiškai svarbiose srityse, tokiose kaip sveikatos apsauga. Apskaičiuota, kad pastaruosius 50 metų darbingo amžiaus žmonių proporcingai mažėja lyginant su pensininkų skaičiumi.

Vien norint išlaikyti dabartinį lygį, kasmet reikia įsileisti bent po 130 tūkst. imigrantų, kurie kompensuotų trūkumą, atsirandantį dėl į pensiją išeinančių darbuotojų.

Po „Brexit“ apribojus imigraciją JK ekonomikos augimas dar labiau sulėtėtų, o tai turėtų kastastrofiškas pasekmes, kurioms ištaisyti prireiks ilgų metų, įspėja „Global Future“. Valstybei prireiks dar daugiau lėšų socialinei rūpybai, o reikiamos sumos nesurenkant iš dirbančiųjų teks skolintis taip dar labiau padidinant valstybės skolą.

Organizacijos teigimu, šiuo metu JK žemės ūkio sektoriuje penktadalis iš visų nuolatinių darbuotojų yra imigrantai iš ES valstybių, dar 60 tūkst. jų kasmet atvyksta ir atlieka sezoninius darbus.

Maisto pramonėje šie imigrantai vaidina dar svarbesnį vaidmenį – kas ketvirtas maisto produktus gaminančių įmonių darbuotojas yra ne JK pilietis.

„Politikai, skelbiantys, kad reikia mažinti imigraciją lengvai suvilios rinkėjus ir laimės rinkimus, tačiau žmonės ir šalis tokiu atveju pralaimės.

Jeigu politiniai lyderiai sako, jog imigracijos mažinimas išspręs problemas, jie apgauna rinkėją ir valstybę“, – sakė „Global Futures“ įkūrėjas Gurnek’as Bains’as.

Daugiau naujienų saviems Jungtinėje Karalystėje - tiesa.com.