Taip, Brigitte Macron yra vyresnė už savo vyrą. Ir ne mažai – visais 24 metais. Šis skirtumas vieneriais metais didesnis nei tarp JAV prezidento Donaldo Trumpo ir jo trečiosios žmonos Melanios. Tiesa ta, žmonės nebuvo taip sutelkę dėmesio į amžiaus skirtumą tarp Amerikos prezidento ir jo žmonos kaip dabar juos dirgina Prancūzijos prezidento jo žmonos pora.

Donaldas Trumpas su žmona Melania

„Google“ užfiksavo perpus mažiau paieškų apie D. Trumpo ir jo žmonos amžiaus skirtumą prieš jo inauguraciją sausį nei buvo užfiksuota praėjusią savaitę, kai buvo prisaikdintas Prancūzijos prezidentas.

Brigitte Macron į savo ir vyro amžiaus skirtumo klausimą žiūri su humoru ir šį klausimą pavertė savo vyro rinkimų kampanijos dalimi. 64 metų moteris sakė, kad žmonės turėtų balsuoti už jo vyrą, ir pridūrė: „Tik įsivaizduokite, kaip aš atrodysiu po penkerių metų“.

Mokslininkai: būtina keisti žodžio sena apibrėžimą

Dvigubi standartai, kalbant apie vyrų ir moterų amžių, tikrai nėra jokia naujiena, tai dažna diskusijų tema. Galima teigti, jog vyresnių moterų įvaizdis pastaruoju metu pasikeitė. Anksčiau „senomis“ laikytos moterys dabar laikomos „energingomis“. Tai yra bendro gyventojų senėjimo pramoninėse Vakarų šalyse rezultatas: gyvenimo trukmė ilgėja, o gimstamumas mažėja. Tai ypač pasakytina apie Vokietiją.

Neseniai mokslininkai iš Vienoje veikiančio Tarptautinio taikomųjų analizės sistemų instituto pareiškė, kad senėjimą reikėtų matuoti ne nugyventais metais, o likusia žmogaus gyvenimo trukme. Jie pažymėjo, kad dabar šešiasdešimtmetis žmogus nelaikomas senu. O prieš 200 metų tokio amžiaus žmogus būtų laikomas labai senu. Kitais žodžiais tariant, „70 dabar yra naujieji 50“.

Brandaus amžiaus vartotojos

Žinoma, tai labai daug turi bendro su vartotojiška visuomene. Rinkodaros ekspertai jau seniai suvokė, kad vadinamosios „auksaamžės“, „auksinė karta“ ar „subrendusios vartotojos“, kaip dabar rinkodaros sektoriuje vadinamos vyresnės nei 60 metų moterys, yra sparčiai auganti rinka.

Ir gyvensenos ir pramogų pramonė labiau nei kiti sektoriai prisitaikė prie šio demografinio pokyčio. Neseniai Vokietijos leidykla „Gruner + Jahr“ pradėjo leisti žurnalą „moterims, įžengusioms į trečiąją savo gyvenimo fazę“, ir atitrūko nuo paskalų žurnalų klišės.

Vyresnės nei 60 metų moterys, kaip „Vogue“ redaktorė Anna Wintour, dizainerė Vivienne Westwood ar mados ikona Iris Apfel, yra įtakingos mados pramonėje. JAV mados tinklaraštis „Advanced Style“ rašo apie brandų vyresnių moterų stilių ir teigia, jog šios moterys neketina išeiti į mados pensiją.

Senti su humoru: Jane Fonda ir jos „Netflix“ hitas

Pramogų pasaulis taip pat noriai gvildena senėjimo temą. Tikru hitu tapusiame seriale „Grace and Frankie“, kurį kuria „Netflix“, aerobikos karalienė ir Holivudo ikona Jane Fonda vaidina į solidaus amžiaus moterį, kuri atsisako pripažinti savo kaip pensininkės egzistenciją.

„Mes norėjome parodyti, kad trečią savo gyvenimo etapą gyvenantis žmogus gali būti energingas, seksualiai aktyvus ir šmaikštus“, – dienraščiui „The Washington Post“ sakė 79 metų J. Fonda.

Seriale gvildenamos tokios temos kaip romantiniai santykiai, seksualumas ir profesinių ambicijų įgyvendinimas. Šios temos aktualios ir sulaukus šešiasdešimties metų. „Nustojau filmuotis, kai man sukako 50, o vėl pradėjau sulaukusi 65 metų“, – pabrėžė J. Fonda.

Ji sako, kad sugrįžimas buvo labai lengvas. „Norėjau amžiui suteikti kultūringą veidą“, – sakė aktorė.

Kitas ekstremalumas: vargas ir bedarbystė

Kaip ten bebūtų, amžius – ypač moterims – atneša labai daug problemų. Moterims itin aktuali diskriminacijos dėl amžiaus problema, ypač darbo rinkoje. 2012 metais Vokietijos federalinės kovos su diskriminacija agentūros atliktas tyrimas parodė, kad mažiau ne pusė 55-64 metų moterų dirbo darbą, kuris užtikrino joms socialinį draudimą.

„Diskriminacija dėl amžiaus visuomenei sudaro didžiulių sąnaudų, nes, pavyzdžiui, neišnaudojamas tam tikros amžiaus grupės potencialas darbo rinkoje“, – sakė minėtos agentūros vadovė Christine Lüders.

Balandžio pabaigoje įvykusios G20 šalių moterų viršūnių susitikime Vokietijos kanclerė Angela Merkel visus patikino, kad ateityje smarkiai rems moterų finansinę pažangą. Nors ji išvengė atsakymo į klausimą, ar yra feministė, A. Merkel vis dar yra laikoma sėkmingos vyresnės nei 60 metų moters pavyzdžiu.

Angela Merkel

Tokiu gali tapti ir naujoji Prancūzijos pirmoji ponia Brigitte Macron. Po to, kai jos jaunasis vyras tapo prezidentu, jos amžius leis jai iš naujo apibrėžti prezidento žmonos vaidmenį. Labai įdomu bus stebėti, kaip ji kovos su iššūkiais, su kuriais susiduria jos kartos moterys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (120)