Pasaulio keliautojai socialiniuose tinkluose puolė skelbti lango fone padarytas asmenukes, o kultinio televizijos serialo „Sostų karai” gerbėjai prisiminė, kad čia nufilmuoti vieni įsimintiniausių pirmojo sezono epizodų.

Incidentas įvyko šaliai itin svarbiu laikotarpiu, kai Malta pirmą kartą šalies istorijoje pirmininkauja Europos Sąjungai, o sostinė Valeta ruošiasi kitąmet tapti Europos kultūros sostine.

Turizmas, didžiausias pajamas šaliai generuojanti sritis, demonstruoja stabilų augimą. Todėl tikimasi, kad paskui šį pusmetį šalį nuolat lankančius ES valstybių tarnautojus paseks nauja Europos keliautojų banga.

DELFI TV Maltoje apsilankė praėjus dviem savaitėms po pagrindiniu šio amžiaus įvykiu šalyje pavadintos Žydrojo lango istorijos ir pasidomėjo, ką dar keliautojams siūlo ši valstybė - archipelagas ir jos salos.

Kol 430 tūkstančių gyventojų turinčios šalies gyventojai ir žiniasklaida gedėjo lango ir nagrinėjo įvykio priežastis, turizmo industrijoje dirbantys žmonės pamatė čia dar vieną galimybę priminti apie save pasauliui.

„Ši netektis Maltai atnešė dar didesnį susidomėjimą unikaliu jos kraštovaizdžiu, kurį savo filmavimo lokacijoms renkasi viso pasaulio kino kūrėjai”, sakoje Maltoje gyvenantis Lietuvos prekybos rūmų prezidentas Tomas Mikalauskas, tapęs DELFI TV filmavimo komandos gidu po salą.

Lango nukritimo vietoje jau rengiami turai povandeninio nardymo entuziastams, o šalis turistams siūlo aplankyti kitą langą toje pačioje Gozo saloje. Maltos kino biuro pareigūnai savo ruožtu jau dėlioja kine ir serialuose užfiksuotų salos vietų žemėlapį.

DELFI TV reportažų cikle papasakos apie tai ką reikia žinoti, keliaujant po Maltą, kuo keliautojus vilioja Gozo ir Komino salos, šalies virtuvę, Maltoje gyvenančius lietuvius ir šalyje sukurtų kino filmų palikimą.

Gozo salos panoramos

Gozo salos kraštovaizdį siūloma apžiūrėti iš vandens

Žydrojo lango (Azure Window) griūties vieta

Azure window, Malta - Spherical Image - RICOH THETA

Malta keliautojams siūlo aplankyti kitą langą Wied il-Mielah, Goze

Vaizdas nuo citadelės Viktorijoje

Vaizdas nuo citadelės Viktorijoje

Manoma, kad būtent Gozo saloje yra garsioji ola, kur pagal graikų mitologiją Kalipsė septynerius metus nelaisvėje laikė Odisėją.

Gozo salos panorama

Malta keliautojams siūlo aplankyti kitą langą Wied il-Mielah, Goze

Gozo salos panorama

Žydrojo lango (Azure Window) griūties vieta

Azure window, Malta - Spherical Image - RICOH THETA

DELFI TV kelionės po Maltą akimirkos