„Nemaža dalis Lietuvos banko pateiktų pasiūlymų jau yra numatyti Vyriausybės programos įgyvendinimo priemonių plane.

Akivaizdu, kad sprendimus šioje kadencijoje tiek dėl pirmos, tiek dėl antros pensijų kaupimo pakopos reikės priimti“, - BNS sakė V. Šapoka.

Jis pripažino, kad daugiausiai bendrų taškų galima surasti centrinio banko ir ministerijos pasiūlymuose, kaip pertvarkyti antros pakopos pensijų kaupimą. Tuo metu dėl siūlomo kitokio kaupimo „Sodroje“, anot ministro, reikėtų platesnės diskusijos.

„Pati kryptis, jog būsimieji pensininkai turėtų aiškiai žinoti, kaip prisidėdami savo įmokomis į „Sodrą“, jie augina savo pensiją, yra teisinga.

Dėl paties realizavimo - reikia gilesnės diskusijos ir plataus sutarimo“, - tvirtino V. Šapoka.

LB pirmos pakopos pensijų kaupime siūlo įteisinti asmenines sąskaitas, kurios būtų susietos su per gyvenimą sumokėtomis įmokomis valstybei ir išmokomis pensijai, nepriklausomai nuo darbo stažo. Valstybė įsipareigotų išmokėti gyventojui lėšas, sukauptas šioje sąskaitoje.

Anot LB valdybos pirmininko Vito Vasiliausko, toks modelis galėtų skatinti gyventojus sąžiningai mokėti mokesčius, taip pat sudarytų lankstesnes sąlygas dirbti ir gauti dalinę pensiją.

Kaupiantiems antros pakopos pensijų fonduose centrinis bankas siūlo taikyti ciklinio investavimu sistemą, kai fondas pagal žmogaus amžių nustatytų jo investicijų riziką.

LB taip pat siūlo, kad antroje pakopos kaupime savo lėšomis nedalyvaujantys žmonės (kaupimui naudojantys tik 2 proc. „Sodoros“ įmoką) turėtų grįžti į „Sodrą“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)