Unikalumas ir inovatyvumas – pagrindiniai „Metų paslaugos“ konkurso vertinimo kriterijai, kurie bus esminiai renkantis šių metų konkursų nugalėtojus.

Lietuvos įmonės bus vertinamos atsižvelgiant į paslaugos inovatyvumą, panaudotus technologinius ir intelektinius sprendimus, užtikrinančius paslaugų kokybę ir išskirtinumą ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje. Apie tai, kas lemia šiuos kriterijus, kalba praėjusių metų nugalėtojai ir dalyviai.

„Kuriant inovatyvias ir unikalias paslaugas, svarbiausia yra išsilavinę, iniciatyvūs, kūrybingi žmonės, kurie tiki tuo, ką daro. Ir tai nebūtinai turi būti didelės įmonės – tokius projektus gali vykdyti ir smulkusis verslas“, – teigia Anykščių menų inkubatoriaus-menų studijos direktorė Daiva Perevičienė.

Anykščiuose menas virsta verslu

Anykščiai per paskutinius kelis metus tapo tikru traukos centru, ir tai pavyko ne tik dėl „Lajų tako“, bet ir dėl aktyvaus ir inovatyvaus vietos verslo.

Pavyzdžiui, ten organizuojamos kūrybinės dirbtuvės „Natūralių kvepalų gamyba“, kurių metu dalyviams siūloma galimybė atskleisti savyje kūrybinį potencialą, susikurti autentiškus kvepalus iš natūralių gamtos kvapų.

Kūrybos proceso metu dirbtuvių dalyviai supažindinami su įvairiais Anykščių pievų žolynų kvapais, su jų poveikiu sveikatai, o pasinėrę į kvapų pasaulį patiria gilų atsipalaidavimą bei pilnatvės jausmą.

„Rinkoje yra svarbiausia surasti savo nišą. Mažos įmonės yra lankstesnės, naujas idėjas gali greičiau pritaikyti praktikoje, nes tiek įmonės savininkas, tiek darbuotojai yra arčiau kliento. Tiesiogiai bendraujant su klientais galima stebėti besikeičiančius žmonių poreikius ir į juos reaguoti kuriant naujas paslaugas.

Ne paskutinį vaidmenį mažų ir vidutinių įmonių paslaugų plėtrai atlieka ir aplinka, kurioje jos auga. Palanki verslui ir kūrybiška aplinka skatina naujų, išskirtinių paslaugų ir gaminių kūrimą“, – įsitikinusi D. Perevičienė.

Verslumas ir inovatyvumas – lemtingi jaunajai kartai

Su tuo, kad lemtingas vaidmuo vis dėlto tenka žmonėms, sutinka ir edukacinio turinio leidyklos „Šviesos“ leidybos vadovė Daiva Bartninkienė.

Pasak jos, jaunų žmonių verslumas ir gebėjimas imtis iniciatyvų turi būti lavinamas nuo pat mažens – nuo pradinių klasių. Universitete pradėti apie tai galvoti jau gali būti per vėlu, todėl svarbu kalbėti apie bendrojo švietimo įtaką verslo inovacijoms ir sėkmei.

„Šiuolaikinis pasaulis taip greitai keičiasi, kad mes šiandien net nežinome, kaip atrodys profesijos, kuriomis užsiims dabartiniai vaikai.

Tačiau aiški tendencija – nors bendrosios žinios visuomet liks svarbios, bet jų nuolat reikės mokytis iš naujo, tuo tarpu patys reikalingiausi įgūdžiai būsimam dirbančiam ir, ypač, savo verslą planuojančiam kurti žmogui yra susiję su bendrosiomis kompetencijomis: kritiniu mąstymu ir problemų sprendimu, kūrybiškumu, komunikavimo, bendradarbiavimo gebėjimais ir kita“, – teigia D. Bartninkienė

Ji pateikia vieną iš pavyzdžių, kaip verslumui reikalingų kompetencijų suteikia mokyklos. Visai neseniai leidyklos „Šviesa“ vadovams „Šiaurės licėjaus“ antrokai pristatė ir pardavė savo verslo idėją – elektroninę gyvūnų enciklopediją.

„Vaikai sukūrė enciklopedijos skyrius, filmukus apie įvairius gyvūnus, jų aprašymus, piešinius, patalpino visą medžiagą interneto svetainėje ir visa tai padarė patys, su minimalia mokytojos pagalba.

Pristatymo metu antrokai labai drąsiai pristatė ir apgynė savo idėją, įrodę, kad verta investuoti. Kartu su kolegomis likome maloniai nustebinti – gera pradžia padeda kurti sėkmingą ir daug žadančią ateitį“, – teigia D. Bartninkienė.

Rinksis iš geriausių

Pažinti inovatyvias Lietuvos paslaugų įmones bus galima jau gegužės 25 d., nacionalinių verslo apdovanojimų „Metų paslauga“ metu, kuriuose bus įvertintos pažangiausios Lietuvos verslo paslaugų įmonės.

Apdovanojimų „Metų paslauga 2017“, kuriuos organizuoja Lietuvos verslo konfederacija, dalyviai rungiasi keliolikoje skirtingų kategorijų, kurios atspindi pagrindinius paslaugų sektorius. Apie konkurso sąlygas skelbiama tinklalapyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)