Apie tai, kokią įtaką odai turi valgomi maisto produktai ir apskritai sveika gyvensena pasakoja Kilo.lt mitybos specialistė Eglė Šinkevičiūtė.

Kas daro įtaką odos grožiui?

Nors jau gana senai įrodyta tinkamo maitinimosi įtaka odai, vis dar atsiranda skeptikų, netikinčių, jog sveika mityba gali stabdyti senėjimo procesus ir palaikyti gerą odos būklę. Tiesa ta, kad genetika ir gyvenimo būdas gali daryti ir neigiamą įtaką odos būklei, tačiau turite žinoti, kad ir kokią genetiką turėtumėte – pakeitę gyvenimo būdą galite padėti odai kovoti su raukšlėmis, taip pat galite pagerinti hidrataciją ir taip palaikyti odos elastingumą.

Pradėkime kad ir nuo paprasčiausių pomidorų. Įtraukus juos į kasdienį racioną galime padidinti natūralią odos apsaugą nuo saulės. Mintyse turima reguliarų pomidorų vartojimą garnyre ar pomidorų sulčių gerimą. Taip pat reikia nepamiršti, kad subalansuota mityba gali padėti pagerinti jūsų bendrą sveikatą, kuri taip pat turės teigiamą poveikį ir jūsų odai, jos būklei.

Kokios medžiagos padės turėti lygią odą?

Omega-3 riebalų rūgštys padeda kovoti su dehidratacija ir palaikyti odos drėgmės balansą. Kai mes senstame – sensta ir odos riebalų liaukos, jos išskiria mažiau riebalų, o tai reiškia, kad tuo pačiu oda ir sausėja, todėl labiau linkusi į pleiskanojimą, lupimąsi. Top 3 produktų grupės, kurios atitolins senėjimo procesą: riebios žuvys, riešutai ir sėklos.

Jei aktualu ne tik raukšlių prevencija, bet ir oda be spuogų – reikėtų valgyti daugiau morkų, saldžiųjų bulvių, lapinių žalumynų, jogurto, įtraukti baltą mėsą, kiaušinius, moliūgų sėklas. Šiuose produktuose yra didesnė vitamino A koncentracija. Tai riebaluose tirpus vitaminas, dėl to jo įsisavinimas pagerės, jei kartu bus valgomas avokadas, ar jei salotos bus apšlakstytos alyvuogių aliejumi. Vitaminas A gerina regėjimą, stiprina kaulus, padeda gamintis ir dalintis ląstelėms bei joms atsinaujinti.

Taip pat, vitaminas A svarbus negyvos odos pašalinimo procese, dar jis padeda palaikyti odos ir gleivinės vientisumą, kuris svarbus kovojant su bakterijomis ir virusais. Cinkas yra mineralas, kuris didina organizmo atsparumą bakterinėms, virusinėms, grybelinėms infekcijoms, taip pat, skatina žaizdų gijimą, o ir stimuliuoja kolageno sintezę. Cinko šaltiniai yra kiaušiniai, jogurtas, kalakutiena, austrės, kviečių gemalai, moliūgų sėklos.

Antioksidantų poveikis odai

Maiste esantis vitaminas C padės iššluoti laisvuosius radikalus, kol jie nepadarė neigiamos įtakos ne tik odai, bet ir organizmui. Vitamino C šaltiniai yra paprikos, brokoliai, braškės, žemuogės. Žalioji arbata savo sudėtyje turi polifenolių, gerinančių kraujotaka ir odos audinių mityba.

Apskritai antioksidantai turi du pagrindinius poveikius odai: toksinų šalinimas ir senėjimo procesų sulėtinimas. Antioksidantų gausite, jei į racioną įtrauksite žalias lapines daržoves, mėlynes, kivius.