Visi žinome, kad baltos juostelės ant termiškai neapdorotos vištienos krūtinėlės yra riebalai.

Verdant lašišą, iš jos sunkiasi baltas skystis, tad visai natūralu būtų manyti, kad tai taip pat riebalai.

Pasirodo, tai visai ne riebalai – iš tiesų tai medžiaga, kuri vadinasi albuminas, arba sutirštėję baltymai. Daug kas mano, kad balta medžiaga yra riebalai, ir bando juos nuvalyti, bet iš tiesų tai – baltymai ir juos valgyti yra saugu, rašoma independent.co.uk.

Kai žuvį verdame, iš raumenų skaidulų išsiskiria albuminas, kuris paviršiuje sutirštėja. Taip nutinka nepriklausomai nuo terminio apdorojimo būdo: „Ši medžiaga sveikatai nekenkia, – sako Aliaskos universiteto žuvininkystės mokslų profesorius Donaldas Krameris. – Kažkoks baltymų kiekis visada išsiskirs, nepriklausomai nuo žuvies gaminimo būdo.“

Yra rekomendacijų lašišą glazūruoti, sūdyti arba gaminti žemesnėje temperatūroje, kad sumažėtų išsiskiriančio albumino kiekis – nes jis atrodo nepatraukliai ir nekelia apetito.

Pavyzdžiui, rekomenduojama apie dešimt minučių palaikyti žuvį sūryme, kuris paruošiamas viename puodelyje vandens ištirpinus vieną šaukštą druskos. Sakoma, kad gaminant taip paruoštą žuvį iš jos išsiskiria mažiau albumino, nes druska ištirpina raumenų skaidulas, esančias ant žuvies paviršiaus, tad termiškai apdorojus žuvį, ji susitingsta nesusitraukdama ir neišstumdama albumino.

Išbandžius šį būdą su balta žuvimi (pvz., menke) ir riebesne lašiša, pastebėtas akivaizdus pagerėjimas.

Be to, trumpai palaikius žuvį sūryme, į jos paviršių prisigeria druskos, todėl gaminant patiekalo nebereikia sūdyti.

Visokeriopa nauda.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)