Tokio pobūdžio augalijos pasaulio ir žmogaus kūrybos festivaliai užsienyje labai populiarūs ir pritraukia tūkstančius dalyvių bei lankytojų, pavyzdžiui, Londone „Chelsea Flower show“, Helsinkyje – „Kevätmessut“, Esene Vokietijoje – „ IMP Essen“, Kome Italijoje – „Orticolario“ ir kiti. Iki šiol Lietuvoje daugiau garsėjo įprastos sodo kraitės ir panašios mugės, daugiau orientuotos į apsipirkimą, o ne į edukaciją ar parodomąsias sodo, terasų, lauko baldų, žydinčių paveikslų, poilsio zonų dizaino ir kitas ekspozicijas bei menininkų dirbtuvės su praktiniais mokymais.

„Festivalis-paroda skirta įvairaus amžiaus Kauno bendruomenei ir svečiams – nuo mažo vaiko iki paauglio, brandaus žmogaus ir senjorų, visiems kas turi balkoną, terasą, sodą ar bent maža gabalėlį žemės. Jos idėja – organizuoti kiek kitokio formato „žaliąją“ parodą su edukacine programa ir ekspozicijomis, t. y. pamatyti, susipažinti, padalyvauti kūrybos procese, paklausyti muzikos ir pan.

Mažiesiems vyks paskaitos apie įspūdingo grožio vabzdžius, bus supažindinama su įvairiomis natūraliomis vaisių, uogų, gėlių arbatomis, jų kvapais, daržovėmis šventėms ir laisvalaikiui. Suaugusiems tikriausiai bus įdomu, kaip kurti vandens telkinį, žalias sienas, komponuoti ir derinti augalus, sužinoti, kokios dabar madingiausios spalvos ir faktūros, augalų veislės, kas tinka mūsų klimato sąlygomis, pagaliau, kaip pasidauginti konkrečių augalų. Veiks praktinės dirbtuvės apie floristiką, daržovių ir vaisių raižymą, floristinį namų dekorą“, – aiškina „Flora Expo LT“ iniciatorė Kauno miškų ir aplinkos inžinerijos kolegijos kraštovaizdžio architektūros ir rekreacijos katedros lektorė Vaida Vaitkutė Eidimtienė.

Be minėtų ekspozicijų ir menininkų dirbtuvių, kuriose „praktikantai“ galės dalyvauti floristikos bei vaisų, daržovių pjaustymo konkursuose, bus demonstruojamos ir modernios augalų priežiūros technologijos bei inventorius.

Numatytos ir laisvalaikio zonos. Laisvalaikio zonoje vyks instrumentinės muzikos koncertas. Lankytojai, ypač vaikai, bus kviečiami ne tik paklausyti „gamtos“ muzikos, bet ir padėti ją kurti muzikiniame performanse, nes gamta ir menas visada šalia.

Kodėl šiai žaliajai fiestai pasirinktas Kaunas? Anot jos rengėjų, lėmė kaunietiškos gėlininkystės, sodininkystės ir augalininkystės tradicijos, šios srities mokslininkų potencialas, iniciatyvūs žmonės, be to, tai – Lietuvos vidurys ir visiems patogu aplankyti laikinąją sostinę naujame amplua. Festivalis atviras, jame pasirodys ir kitų regionų augalų augintojai ar sodo baldų gamintojai.

„Tikimės, kad toks renginys taps tradiciniu ir peraugs į respublikinę parodą, nes jų Lietuvos žmonėms reikia. Kai bus daugiau dalyvių, parodomųjų ekspozicijų, galėsime varžytis ir įvairiose varžytuvėse, konkursuose“, – viliasi V. Vaitkutė Eidimtienė.
.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)