Jei pastebėjote, kad liemens apimtis niekaip nemažėja, kad ir ką bevalgytumėte, ar kad ir kiek besportuotumėte, problema gali būti ne skrandis, o kitas organas.

Vargu ar kas dažnai susimąsto apie kepenis (nebent kitą rytą po linksmo vakarėlio), bet esmė ta, kad nuo šio organo sveikatos priklauso bendra sveikatos būklė ir svoris.

Kepenys atlieka daug funkcijų: jos yra ir filtras, iš kraujo pašalinantis toksinus (tokius kaip vaistai ir alkoholis), ir šalutinius maistinių medžiagų produktus, tokius kaip amoniakas, jos taip pat padeda virškinimui, gamindamos tulžį, kuri skaido riebalus ir sugeria riebaluose ir vandenyje tirpstančius vitaminus ir mineralus, rašoma shape.com.

Be to, kepenys padeda reguliuoti gliukozę, kraujo spaudimą, cukraus kiekį kraujyje, insuliną, estrogeną, testosteroną, imunitetą ir kraujo cholesterolio gamybą bei pašalinimą. O jūs manėte, kad tai jūsų darbų sąrašas ilgas!

Kadangi kepenų veiklos spektras toks platus, joms labai reikia mūsų rūpesčio ir supratimo.

Kai jos perkrautos, jose gali prisikaupti toksinų, kurie sukelia uždegimus, o šie savo ruožtu siejami su nutukimu. Kai kepenys perkrautos, ima kauptis riebalai, ypač pilvo srityje. Dėl visų šių priežasčių ir nutinka taip, kad nepaisant ribojamo kalorijų skaičiaus nereikalingi kilogramai niekaip netirpsta.

Vienintelė išeitis – kepenų detoksifikavimas.

Kepenų problemas gali nurodyti tokie simptomai, kaip nuovargis, nemiga, sąmonės pritemimas, išbėrimai arba aknė, virškinimo sistemos sutrikimai (vidurių užkietėjimas, skrandžio rūgšties refliuksas, nevirškinimas, vidurių pūtimas), aukštas cholesterolio kiekis, cukraus kiekio kraujyje ir insulino disbalansas, o tai gali nulemti energijos trūkumą, stiprų tam tikrų produktų norą, stiprų troškulį ir dažną šlapinimąsi.

Jei įtariate, kad kepenų veikla sutrikusi, kreipkitės į savo gydytoją ir paprašykite patikrinti kepenų funkciją, atlikti aspartato aminotransferazės testą arba alanino aminotransferazės testą, taip pat paprašykite, kad jums atliktų ultragarsinį pilvo ertmės tyrimą arba pilvo ertmės tomografiją, kad susidarytumėte savo kepenų vaizdą.

Išsamiai pasitikrinę kepenų būklę, galite imtis gyvenimo būdo pokyčių, kurie padės gydyti kepenis arba netgi užkirs kelią potencialioms problemoms.

1. Jei rūkote, meskite.

2. Vaistus gerkite tik tada, kai jų tikrai reikia, nes net vaistai nuo temperatūros gali stipriai pakenkti kepenims.

3. Negerkite alkoholio.

4. Valgykite sveiką maistą ir gerkite sveikus gėrimus. Venkite maisto ir gėrimų, kuriuose yra kukurūzų sirupo (jame daug fruktozės), hidrintų riebalų, įvairių priedų, hormonų, konservantų, dirbtinių dažiklių. Skaidydamos visas šias nereikalingas medžiagas, kepenys labiau apkraunamos. Stenkitės valgyti natūralų, organiniu būdu užaugintą maistą.

5. Valgykite kryžmažiedes daržoves, tokias kaip briuseliniai kopūstai, brokoliai, žiediniai kopūstai, lapiniai kopūstai, pekininiai kopūstai ir gūžiniai kopūstai. Šiose daržovėse yra medžiagų, kurios vadinasi gliukozinolatai – jos suriša ir iš organizmo pašalina toksinus.

6. Nevartokite druskos, nes ji organizme sulaiko skysčius ir apkrauna kepenis. Maistą gardinkite česnaku, rozmarinais, kiaulpienėmis ar cikorijomis – visi šie produktai palaiko kepenų funkciją.

7. Į sportą žiūrėkite taip pat, kaip į gydytojo išrašytus vaistus: sportuokite reguliariai, kasdien. Ne mažiau nei pusvalandį, tačiau geriau būtų, jei sportuotumėte ilgiau. Nepamirškite poilsio pertraukėlių – tai padės tirpdyti riebalus. Leidinyje „Journal of Hepatology“ paskelbtame tyrime rašoma, kad dietos ir fizinės apkrovos derinys labiausiai padeda sumažinti kūno svorį ir pagerinti kepenų būklę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)