Tokius skaičius šią savaitę vykusioje konferencijoje „Vidaus vandenų žuvininkystė Lietuvoje” pateikė Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos skyriaus vedėjas Vilmantas Graičiūnas. Pasak jo, nors ežeruose verslininkams leidžiama gaudyti tik stinteles ir seliavas, pagal verslinės žūklės apimtis vidaus vandenyse vis tiek esame pirmame trjetuke Europos Sąjungoje.

„Esame tarp pirmaujančių šalių tiek pagal bendrus, tiek pagal vienam žvejui tenkančius sugavimus vidaus vandenyse. Net pagal vidaus vandenų plotą, kuriame leidžiama verslinė žvejyba, lenkiame tokia šalis kaip Suomija, Švedija ar Lenkija, apie kurią kartais sakoma, kad ten verslinė žvejyba labai globojama”, - kalbėjo V. Graičiūnas.

Vilmantas Graičiūnas

Jis taip pat pažymėjo, kad Lietuvoje vienam milijonui gyventojų tenka apie 100 vidaus vandenyse gaudančių žvejų. Tuo metu kitose ES šalyse šis rodiklis siekia 20-30, pavyzdžiui, Čekijoje verslinę žvejybą vidaus vandenyse apskritai tevykdo viena įmonė su keturiais darbuotojais.

Aplinkos ministerijos valdininkas skaičiuoja, kad mėgėjų žvejyba valstybei atneša nepalyginamai didesnę naudą nei verslinė. Pavyzdžiui, žuvų išteklių atkūrimui žvejai mėgėjai pirkdami leidimus kasmet suneša apie 1,8 mln. eurų. Gi verslininkai tam pačiam tikslui 2015 metais atseikėjo tik kiek daugiau nei 74 tūkst. eurų, šiemet šis skaičius bus kiek didesnis ir sieks apie 100 tūkst. eurų.

„Negana to, žvejams verslininkams vien už lengvatinį dyzeliną valstybė per metus kompensuoja beveik 90 tūkst. eurų. Tad išeina, kad jie iš valstybės gauna daugiau nei sumoka. Be to, yra paskaičiuota, kad, pavyzdžiui, mėgėjų sugauta lašiša yra 25 proc. ekonomiškai naudingesnė nei sugauta tinklu. Nes mėgėjai moka už licencijas, perka masalus, investuoja į įrangą ir t.t.”, - aiškino V. Graičiūnas.

Jo teigimu, akivaizdu, jog verslinė žvejyba vidaus vandenyse perspektyvų iš esmės neturi. Tiesa, ir uždrausti jos absoliučiai nereikėtų.

„Aišku, kad tas verslas turi persikvalifikuoti ir imtis kitokių paslaugų teikimo. Pavyzdžiui, registruotis kaip etnografinis verslas, senaisiais būdais gaudyti tas pačias stinteles ir seliavas, jas siūlyti turistams”, - kalbėjo V. Graičiūnas.