Viena iš jų buvo didžiausio Lietuvoje nuo 1995 m. rengiamo kino festivalio „Kino pavasaris“ vadovė Vida Ramaškienė. Jai tik šiandien parlamento koridoriuose teko pažinti buvusį Lietuvos žaliųjų ir valstiečių sąjungos kandidatą į Seimo narius ir vieną aršiausią kovotojų už blaivybę – Juozą Dapšauską.

„Aš jį pirmą kartą gyvenime mačiau. Metė man tokį kaltinimą, kad nei verkti, nei juoktis. Aš pasakiau, kad neadekvačiai stumiamas tas (Alkoholio kontrolės, – red.) įstatymas, nes prieš tai buvome Kultūros komitete.

Nepažinojau jo, o diskusijų tikrai nebuvo ir situacija neįvertina. Jis ir sako: „O tu tai už pinigus, gautus už alkoholį, parduotum tėvą, motiną ir vaikus“. Buvau nustebinta, tad prisistačiau ir paklausiau, ar mane pažįstate, daviau vizitinę kortelę. Jis, aišku, nusisuko, o jo kolegė pasakė, va dabar gavai ir viskas“, – juokėsi festivalio vadovė.

Vida Ramaškienė

Jos nuomone, toks pataisų iniciatorių ir gynėjų elgesys mažų mažiausiai visiškai nekultūringas.

„Kitas dalykas, jie tikrai neturi argumentų. Tikrai aiškinome, kad mes esame prieš nesaikingą alkoholio vartojimą. Vis dėlto mes turime ilgalaikes sutartis, kurios sudarytos pagal dabartinius įstatymus. Tai kilo klausimas, kaip jas tęsti.

Na, bet jie į nieką nesigilina, turi savo „talibaniškus“ sumanymus ir viskas. Ir kaip teisinėje demokratinėje valstybėje vertinu paprastai – tokių sprendimų neturėtų būti be diskusijų. Čia net ne kultūra, čia jau „chamizmas“, – ramiai dėliojo V. Ramaškienė.

Vyno dienų“ organizatorė Rasa Starkuvienė taip pat stebėjosi J. Dapšausko ir jo bendraminčių elgesiu Seime:

„Tiesą pasakius, aš manau, kad visi girdėjo, kai laukėme koridoriuje. Pačioje pradžioje jie visi kartu su Vilniaus sąjūdžio žmogumi mus fotografavo ir aprėkė alkoholikais. O jau po visko, kalbėjome netoli žurnalistų, netoli kamerų, tiesiog paklausiau jo, kodėl įžeidinėjate žmones.

Tai jis man pasakė, kad jūs apskritai visi esate kyšininkai ir esą galite kalbėti kiek norite, bet mes žinome, kas už jūsų „slypi“. Na, atsiprašau, kas čia per žmogus? Iš viso iškyla klausimas, kaip galima įleisti į Seimą tokius žmones, nekalbant apie iniciatyvinių grupių kūrimą, kai esi apkaltintas kyšių gavimu, davimu ir dar nežinia kuo“.

Pašnekovės teigimu, su šiuo asmeniu ji ir anksčiau yra susidūrusi, tad per daug nesistebėjo:

„Jis niekina visus žmones, visus verslininkus laiko idiotais, „korupcininkais“ ir kyšininkais, jisai tiesiai šviesiai taip viešai kalba“.

J. Dapšauskas neigė įžeidinėjęs šias moteris ir kitus Seime buvusius asmenis:

„Čia yra interpretacija. Aš sakau: yra kai kas, kurie gali dėl pelno parduoti netgi savo vaikus, bet čia dar yra kablelis. Bet netgi alkoholio pramonė, kuri dėl pelno labai daug stengiasi, pvz., Aludarių gildijos prezidentas Saulius Galadauskas. Jis netgi taip daro: viešai sako, mano sūnus yra abstinentas. Jis daro dideles pastangas, kad didėtų alkoholio vartojimas. Jis, savo vaikus apsaugo, bet kitų, visuomenės, kitų vaikus, tai jam yra... Čia yra mano išsakyta mintis. Jeigu jos girdėjo kitaip, čia jau yra jų problema“.

Jis neigė kokius nors žmones viešai vadinęs alkoholikais.

J. Dapšauskas buvo ne tik valstiečių ir žaliųjų kandidatas į Seimo narius, prieš tai jis buvo iniciatyvinės grupės „Už blaivią“ koordinatorius. Prašymą registruoti iniciatyvinę grupę tuo metu pasirašė ir dabartinis Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1671)