Kaip rodo biržos ICE duomenys, naktį į penktadienį „Brent“ rūšies naftos liepos mėnesio pristatymo ateities sandorių kaina smarkiai krito. Apie 6.30 val. Lietuvos laiku „Brent“ naftos barelis kainavo 46,9 JAV dolerio.

Praėjusių metų lapkritį naftos kaina buvo smukusi žemiau 47 dolerių ribos. 2016 m. rugpjūtį „Brent“ naftos barelis buvo atpigęs iki 45,9 dolerio.

Naftos kainos ėmė smukti balandžio pradžioje. Balandžio 11 d. naftos barelis kainavo 56,6 dolerio. Nuo tada nafta atpigo daugiau nei 17 proc.

Gegužės pabaigoje numatytas Naftą eksportuojančių šalių organizacijos (OPEC) narių susitikimas. Pernai lapkritį OPEC šalys susitarė sumažinti gavybos apimtis, siekdamos palaikyti naftos kainas rinkoje, prie šio susitarimo prisijungė ir Rusija. Toks susitarimas paskatino naftos kainų augimą pastaraisiais mėnesiais. Tačiau daugelis investuotojų dabar baiminasi, kad OPEC šalys negalės įvykdyti prisiimtų įsipareigojimų ir kad gegužę numatytame susitikime joms nepavyks susitarti dėl tolesnio gavybos mažinimo.

Optimizmo neteikia ir auganti naftos gavyba Jungtinėse Valstijose. Daugumos ekonomistų nuomone, didėjant gavybos apimtims JAV bet koks OPEC narių naftos gavybos mažinimas tampa beprasmiu. Ekspertai teigia, kad toks gavybos mažinimas jau nebedaro tokio stipraus poveikio naftos kainoms, o karteliui priklausančios šalys tik praranda savo dalį rinkoje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)