Už Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas ketvirtadienį balsavo tik 14 Seimo narių, prieš buvo 43, susilaikė 27 parlamentarai. Už tai, kad projektas būtų tobulinamas balsavo 32 parlamentarai, už jo atmetimą pasisakė 49 Seimo nariai.

R. Žemaitaitis siūlė uždrausti parduoti alkoholinius gėrimus, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija yra didesnė kaip:

7,5 procento, išpilstytus į didesnę negu 0,2 litro tarą;

nuo 6,5 iki 7 procentų, išpilstytus į didesnę negu 0,3 litro tarą;

nuo 6 iki 6,5 procento, išpilstytus į didesnę negu 0,35 litro tarą;

yra ne didesnė kaip 6 procentų, išpilstytus į didesnę negu 0,5 litro tarą.

„Stiprus alus visoje Europoje parduodamas tik mažose, iki 0,5 litro talpos pakuotėse. Lietuvoje yra atvirkščiai - stiprus alus parduodamas išimtinai tik didelėse pakuotėse. Šios pataisos sumažintų „bambalinio“ alaus mėgėjų skaičių. „Bambalinis“ alus turi būti ribojamas“, - teigė R. Žemaitaitis.

Jis pažymėjo, kad šie ribojimai nebūtų taikomi, kai šie gėrimai išpilstyti į stiklinę, keraminę, medinę ar metalinę tarą.

Seimo narys socialdemokratas Artūras Skardžius mano, kad šių įstatymo pataisų socialinė nauda akivaizdi - tai alkoholio prieinamumo mažinimas.

Tuo tarpu Seimo narys konservatorius Jurgis Razma mano, kad tai būtų dar vienas „perlenkimas alkoholio kontrolės srityje“. Jo nuomone, įstatymo pataisos nukreiptos prieš silpniausio alkoholio - alaus gamintojus, tuo pačiu netiesiogiai proteguojant stipresnio alkoholio gamintojus.

Šiuo metu Lietuvoje draudžiama parduoti alaus, fermentuotų gėrimų, alkoholinių kokteilių grupėms priklausančius alkoholinius gėrimus, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija yra didesnė kaip 7,5 procento, išpilstytus į didesnę negu 0,5 litro tarą, išskyrus atvejus, kai šie gėrimai išpilstyti į stiklinę, keraminę, medinę ar metalinę tarą.