Lietuvos Energetikos ministerija tyrimą dėl dominuojančios „Gazprom“ padėties rinkoje baigiančiai EK pateikė poziciją, kad koncerno įsipareigojimai nėra pakankami ir situacijos nepakeis. Anot Ž.Vaičiūno, EK turėtų atsižvelgti į pastabas, mat „Gazprom“ įsipareigojimai netenkina ir kitų valstybių.

„Tokius atsiliepimus į vadinamąjį rinkos testą pateikė ne tik Lietuva. Mano žiniomis, ir Latvija, Estija bei Lenkija tokius pasiūlymus pateiks, tai klausimas yra visų šalių pozicijų vertinimo.

Ir galimi įvairūs tolesni žingsniai, galimos konsultacijos su Europos Komisija, bet neišvengiamai, mano vertinimu, šitie siūlymai reiškia, kad Europos Komisija turės pradėti naują derybų raundą dėl jų įsipareigojimų, tų įsipareigojimų stiprinimo linkme. Nes priešingu atveju yra ir baudos galimybė, kuri šiuo metu teisiškai taip pat yra galima, jeigu nėra randamas susitarimas dėl tų įsipareigojimų“, - LRT radijui sakė Ž. Vaičiūnas.

Anot jo, pats EK tyrimas parodo, kad „Gazprom“ turi taikytis prie Europos Sąjungos teisės, o Lietuva siekia, kad Rusijos koncernas laikytųsi visų taisyklių.

Ž. Vaičiūnas kritikavo „Gazprom“ įsipareigojimus dėl galimybės peržiūrėti dujų kainas ilgalaikėse sutartyse, tiekimo apribojimo palengvinimo, leidžiant keisti dujų pristatymo taškus ir dėl lengvesnio infrastruktūros panaudojimo.

Anot jo, įsipareigojimai neatitinka rinkos situacijos, mat ilgalaikės sutartys nebėra aktualios, todėl galimybė jas keisti įtakos rinkai nedarys.

„Mes kalbame apie tai, kad rinkoje situacija yra visiškai pasikeitusi. Ilgalaikiai kontraktai praktiškai mums nėra aktualūs, dėl to mes labai aiškiai sakome, kad tie įsipareigojimai yra daugiau teoriniai.

Tai yra, praktikoje jų panaudojamumas būtų labai ribotas ir tas efektas rinkai būtų labai mažas. Tai yra daugiau teoriniai įsipareigojimai, yra labai daug papildomų sąlygų, daug tokių papildomų žvaigždučių, kurios realios naudos mūsų rinkai neturėtų“, - aiškino ministras.

Pasak jo, būtent dėl to Lietuva siūlo Europos Komisijai siekti griežtesnių „Gazprom“ įsipareigojimų.

Lietuvos iniciatyva EK tyrimą dėl „Gazprom“ piktnaudžiavimo dominuojančia padėtimi Vidurio ir Rytų Europos dujų rinkoje pradėjo 2012 metais. Tyrimas pradėtas dėl galimų pažeidimų aštuoniose šalyse. 2015-ųjų balandį EK buvo pareiškusi, kad Rusijos dujų koncernas galėjo nustatyti nesąžiningas dujų kainas bei piktnaudžiauti savo padėtimi.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)