Trečiadienį pranešta, kad taryba skundžia VRM pavaldų Kūno kultūros ir sporto departamentą (KKSD) Valstybės kontrolei ir Generalinei prokuratūrai.

Pastarasis atlieka KKSRF administratoriaus funkciją. Žiniasklaidai išplatintame pranešime teigiama, esą Edžio Urbanavičiaus vadovaujamas departamentas neužtikrina tinkamos fondo lėšų panaudojimo kontrolės.

„Fondo tarybai abejonių dėl skaidrumo kelia vien tai, kad fondo administratorius KKSD nevykdo Vyriausybės nutarimo reguliariai pateikti pusės metų ir metines fondo lėšų panaudojimo ataskaitas ir, nepaisant fondo tarybos nutarimų, atsisako pateikti 2016 metų fondo administravimo išlaidų detaliąją ataskaitą. Dėl šių priežasčių nėra iki galo aišku, kaip departamentas panaudoja fondo administravimui kasmet skiriamus 72 tūkst. eurų“, – rašoma pranešime.

Įdomiausia, jog KKSRF tarybos pirmininko pareigas nuo praėjusio sausio eina Aivaras Salamakinas, dirbantis KKSD kūno kultūros ir sporto strategijos skyriaus patarėju.

„Per pastaruosius metus fondas skyrė ypatingą dėmesį skaidraus paraiškų vertinimo ir pinigų skirstymo proceso užtikrinimui. Buvo pakeistos fondo administravimo taisyklės, į projektų vertinimą įtraukta daugiau ekspertų, o visa informacija apie paraiškas tapo vieša. Tačiau sporto finansavimo problema čia nesibaigia. Ji kur kas platesnė. Turime pagrindo manyti, kad vidaus reikalų ministras galėjo būti suklaidintas dėl problemos masto“, – cituojamas A. Salamakinas.

DELFI balandžio pabaigoje pranešė apie mažiausiai penkis pareiškėjų skundus dėl keistų KKSRF tarybos sprendimų skirstant šių metų fondo lėšas.

Tik pernai administravimo taisykles atnaujinusi KKSRF taryba per kelis mėnesius sugebėjo pamiršti jų punktą, draudžiantį finansuoti projektus, kuriuos ekspertai įvertino mažiau nei 55 balais iš šimto.

Praėjusį mėnesį skirstyti paramą užbaigusi taryba 72 tūkst. eurų atriekė aštuonioms paraiškoms, turėjusioms užkliūti už minimalios balų sumos slenksčio. Ir tai – neminint didelio meistriškumo srities, kadangi šios kategorijos projektų finansavimas, priešingai nei reikalauja KKSRF administravimo taisyklės, buvo paskelbtas nutylint ekspertų balus.

Ne visi pareiškėjai sulaukė tokio tarybos palankumo. „Riestainius“ be jokių paaiškinimų gavo projektai, surinkę net iki 97,5 balo. Kitiems numesti trupiniai, nors prasčiau ekspertų įvertintos paraiškos susilaukė solidesnio finansavimo.

Pavyzdžiui, VRM abejonių sukėlė asociacijai „Sportas visiems“ skirti 16,6 tūkst. eurų, už kuriuos numatoma parengti galimybių studiją „Lietuva – dviračių šalis. Pirma pasaulyje – 2030“.

„Nei kam jos reikia, nei kokių rezultatų ja siekiama, projekto paraiškoje nenurodoma, tačiau finansavimas vis tiek skirtas“, – stebėjosi vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas.

Iš viso asociacijai „Sportas visiems“ atiteko beveik 160 tūkst. eurų. Jos prezidentas Algis Vasiliauskas yra vienas iš penkių KKSRF tarybos narių, o iki praėjusio sausio ėjo ir jos pirmininko pareigas.

Tarybai dar priklauso Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) viceprezidentas ir Lietuvos dviračių sporto federacijos vadovas Romualdas Bakutis, taip pat LTOK deleguotas Lietuvos sunkiosios atletikos federacijos viceprezidentas Laimonas Pivoras ir Lietuvos savivaldybių sporto padalinių vadovų asociacijos pirmininkas Albinas Grabnickas.

Į fondą pinigai surenkami iš akcizo pajamų, gautų už alkoholinius gėrimus ir tabaką, taip pat iš loterijų ir azartinių lošimų mokesčio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)