Lietuvos barų ir kavinių asociacijos prezidentas Raimondas Pranka kai kuriuos naujus ribojimus vadina absurdiškais. Esą labiausiai viešojo maitinimo įstaigas paveiks draudimas lauko kavinėse parduoti alų ir vyną, taip pat prekiauti alumi festivaliuose.

„Štai taip, nejučia talibaniški draudimai atsirado taip arti, kaip joks Naisių vasaros gerbėjas nė nesvajojo. Valdžios vyrai ir moterys atidėjo į šalį valstybės reikalus ir lauko kavinėms bei festivaliams kirto iš esmės: kas gi daugiau, jei ne kavinės ir festivaliai, kalti dėl šalį kankinančios alkoholizmo problemos. Šypsosi 0,7 Monikutės vasaros iš apatinių prekybcentrių lentynų kartu su šilta degtine jogurto indeliuose“, – ironizavo asociacijos vadovas.

Jo teigimu, Vilniaus naktiniame gyvenime didesnės permainos prasidėjo prieš 5-7 metus, kai senamiesčio barus draugėn subūrė to meto miesto savivaldybės tarybos nariai, nusprendę apriboti tuo metu ypač populiaraus klubo „Soul Box“ alkoholio licenciją.

„Nors Soul Box'as daugeliui buvo konkurentas, bet neteisybės ir solidarumo jausmas buvo stipresnis. Laisvė veikti ir laisvai gyventi buvo per daug brangūs, kad numotume ranka: ne mūsų problemos. Buvo aišku, kad jei atsitiko „Soul Box“, gali atsitikti ir tau, todėl turime veikti išvien“, – komentavo R. Pranka.

Jo teigimu, bendromis savivaldybės pareigūnų, miesto tarybos narių, kolegų iš kitų barų ir net senamiesčio gyventojų pastangomis ribojimai „Soul Boxu“ vėliau buvo panaikinti. O ši istorija tapo akstinu bendrai veiklai – susikūrė barų asociacija, barai suprato, kad jie ne vieni senamiestyje ir pradėjo kalbėtis su gyventojais, gyventojai pradėjo kalbėtis su barais, o visi kartu su savivaldybe ir policija.

„Tai tapo kokybiniu proveržiu naktiniame Vilniaus barų gyvenime: problemos būdavo ir dabar dažnai yra išsprendžiamos iki patenkant į griežtų savivaldybės pareigūnų kabinetus. Skundų pastebimai mažėja.

O sankcijų barams dėl viešos tvarkos pažeidimų sumažėjo kartais. Be abejo, problemų dar daug. Be abejo, norėtųsi dar didesnio efektyvumo“, – socialiniame tinkle rašo asociacijos vadovas.

Jis priminė ir kitus pokyčius, pvz., prieš 5-7 metus beveik niekur baruose nebuvo apsaugos darbuotojo, nors dabar tai visiškai normalu, be to anksčiau, skirtingai nei dabar, gatvėse žmonių su alumi rankose buvo daugiau nei viduje.

„O skveruose ir neapšviestuose kiemuose įvairių žmonių naktį visada būdavo daugiau nei dieną? <...> Atsiradę originalūs jaunų žmonių sukurti barai, kavinės ir restoranai, kurių šiandien jau pametėm skaičių? Atgimęs stoties rajonas. Atsinaujinantys „miegamųjų“ rajonų barai, simbolizuojantys buitinio-virtuvinio gėrimo namuose pabaigos pradžią.

Nelyginama darbuotojų kvalifikacija, absoliučiai kita kokybė, socialinės iniciatyvos, tolerancijos augimas ir kardinalus agresijos mažėjimas gatvėse. Padarykit apklausą, ką turistai mano apie Vilnių, nustebsit, kad ne visada bažnyčios ir muziejai palieka geriausią įspūdį. <...> Restoranai, kurie kiekvienais metais pasistiebia aukščiau nei atrodė, kad įmanoma. Viešbučiai, kurių kokybės mums pavydi Londonas“, – vardijo R. Pranka.

Naujus valdžios ribojimus jis vadina spjūviu į veidą:

„Klausykit, valdžios žmonės ir ministerijų sekretoriai, ar tai nėra ženklas, kad ėmėme ir susitvarkėme patys? Be jokių ministerijos primestų mums taisyklių kaip turime gyventi? Ar tai nerodo, kad laisvė veikti, kartu su atsakomybe, yra pasiteisinusi?

Mes nežadame, kad padarysime, mes jau padarėme. Ir darysime toliau. Vilnius jau lenkia Rygą savo naktinio gyvenimo kokybe, o potencialas dar didesnis. Kiti miestai mums pradeda pavydėt. Ir po viso to jūs, valdžios žmonės, sakote, kad reikia uždrausti lauko kavines, nes jose galima nusipirkti alaus? Jūs mums tiesiog spjaunat į veidą“.

Anot asociacijos vadovo, kaip kad į priekį pažengė barai ir kavinės, panašiai progresavo ir įvairūs šalies festivaliai, kuriems nauji ribojimai taip pat pakenks.

„Barams vasara Vilniuje nėra labai linksma, o sėkmingi festivaliai žmones iš miesto iššluoja dar labiau. Bet ribojimais festivaliams absoliučiai nesidžiaugiame, o priešingai stojame jų pusėn ir solidarizuojamės.

Mes norime, kad festivaliai patys spręstų, prekiauti jiems alumi ar ne. O mes norim patys spręsti pirkti festivaliuose alų ar ne.

Savo susikurtų taisyklių ir moralinių normų primetimas kitaip mąstantiems ir gyvenantiems nėra tai ko mes siekiame gyvendami laisvoje šalyje. Iš valdžios gautų pamokų išmokom tik vieną: kiekvieną draudimą seks naujas draudimas“, – įspėjo asociacijos prezidentas.

Jis paragino Seimo narius balsuoti prieš naujus draudimus, o šiems nepritariančius gyventojus parašyti atitinkamą peticiją „Už laisvę rokenrolui“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)