Už veto balsavo 42 Seimo nariai, prieš – 77, o susilaikė 4.

Tai reiškia, kad Seimui grąžintas Viešųjų pirkimų įstatymo projektas priimtas be Dalios Grybauskaitės siūlytų pakeitimų – ji siūlė uždrausti vidaus sandorius.

Prieš veto balsavo 32 „valstiečiai“, visi 17 socialdemokratų, 11 konservatorių, 7 Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos nariai, po 6 „tvarkiečius“ ir liberalus.

Už veto pasisakė 17 „valstiečių“, 12 konservatorių, 8 liberalai, 4 Mišrios Seimo narių grupės nariai bei Seimo vadovas Viktoras Pranckietis.

Tarp 4-ių susilaikiusių parlamentarų du buvo „valstiečiai“ – Vida Ačienė ir Juozas Rimkus – bei du konservatoriai – Rasa Juknevičienė ir Andrius Kubilius.

Šalies vadovė Seimo priimtą sprendimą pakomentavo taip:

„Balsavimas nenustebino – akivaizdu, kad politinės valios kovoti su korupcija ir šiame Seime nepakanka. Ignoruodami STT, Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos, Konkurencijos ir Viešųjų pirkimų tarnybų ir Valstybės kontrolės rekomendacijas atsisakyti vidaus sandorių kaip vienos neskaidriausių pirkimų formų, parlamentarai palieka atvirą landą korupcijai savivaldybėse.“

Seimo Audito komiteto narė Agnė Bilotaitė vidaus sandorius pavadino „landa korupcijai“, o „valstiečių“ frakcijos narys Povilas Urbšys tikino, kad jie nekelia grėsmės konkurencijai ir nė vienoje Europos Sąjungos šalyje nėra uždrausti.

Socialdemokratas Artūras Skardžius aiškino, kad vidaus sandorius reikia labiau prižiūrėti bei kontroliuoti, tuomet piktnaudžiavimų ir korupcijos nebus: „Susitvarkykime vidaus kontrolę ir nekapokime kirviu“.

„Valstietis“ Jonas Jarutis suabejojo, ar vidaus sandorių uždraudimas padės sustiprinti savivaldos galias.

„Ne visada privatus sektorius yra efektyviausias ir pažangiausias“, – teigė jis.

Parlamentaras taip pat pabrėžė, kad vidaus sandoriai reikalingi rajonuose, kur konkurencija mažesnė ir privatus verslas menkesnis.

Liberalas Simonas Gentvilas siūlė „netraktuoti vidaus sandorių draudimo kaip atakos prieš savivaldybes“: „Tai ataka ne prieš savivaldą, bet prieš korupciją“.

Kovo pabaigoje Seimo priimtos pataisos leido vidaus sandorius sudaryti savivaldybėms ir jų kontroliuojamoms įmonėms, tačiau neleido naudoti tokios praktikos valstybės ir savivaldybės įmonėms, bendrovėms, kuriose valstybei priklauso daugiau kaip pusė akcijų.

Atsisakyti vidaus sandorių savivaldybėse ragino Specialiųjų tyrimų tarnyba, Valstybės kontrolė, Konkurencijos taryba, Viešųjų pirkimų taryba, Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija.

Viešųjų pirkimų tarnybos skaičiavimais, 2011-2016 metais vidaus sandorių sudaryta už 1,005 mlrd. eurų, iš jų savivaldybėse – už 420,7 mln. eurų.

2015 metų pabaigoje veikė 271 savivaldybių kontroliuojama įmonė. Vidaus sandoriai Lietuvoje yra galimi nuo 2010 metų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (102)