DELFI primena, kad antradienį, vidury dienos, vaizdo kamera užfiksuotas bandymas įsilaužti į butą viename saugiausių Vilniaus mikrorajonų – Pilaitėje.

Šis įvykis žmones privertė susimąstyti, ar įmanoma apsisaugoti nuo panašių atvejų ir pažinti vagį jam dar nepradėjus veikti.

Kaip veikia vagys

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos antrojo skyriaus viršininkas Sigitas Šemis tikina, kad aplink namus besisukiojančius nusikaltėlius atpažinti – labai sunku.

Bandymas įsilaužti Pilaitėje

„Įsilaužimus į namus atliekantys profesionalūs nusikaltėliai sunkiai pastebimi. Jie stengiasi šiuos nusikaltimus daryti niekam nematant, todėl pasirenka nakties paros metą, savaitgalius. Jie stengiasi, kad nebūtų liudininkų ir niekuo neišsiskiria iš aplinkinių. Aš nekalbu apie žemiausios kategorijos nusikaltėlius, kurie vartoja narkotikus arba yra asocialūs – jūs juos iš karto pastebėsite, tam ypatingų įgūdžių nereikia“, – sako policijos pareigūnas.

Tačiau S. Šemis sako, kad atidesni daugiabučių gyventojai gali pastebėti asmenis, namo kieme ilgą laiką stebinčius aplinką, bet tai padaryti taip pat sunku.

„Nusikaltėliai kartais vykdo daugiabučių namų gyventojų judėjimo stebėjimą: kas penktadienį arba šeštadienį išvažiuoja, kas kraunasi lagaminą. Tačiau tas asmuo, kuris stebi, stengiasi užimti poziciją, kur jį matytų kuo mažiau žmonių. Tai yra normaliai atrodantys asmenys, dažniausiai sulaukę 25 – 40 metų amžiaus“, – pasakoja viršininkas.

Taiko vieną triuką, kurį sunku pastebėti

Taip pat, anot policijos pareigūno, reikėtų sunerimti daugiabučių bendro naudojimo erdvėse pastebėjus asmenis, kurie ten negyvena.

„Tarkime, jaunuolis stovi laiptinėje, jūs jo anksčiau niekada nematėte ir žinote, kad čia ne gyventojas, jūs nepasakysit ko jis ten stovi. Bet pasakyti, ar tai tikrai vagis, ar atėjo pas kažką į svečius – sunku. Jei būtent ši aplinkybė jums sukėlė įtarimų, mes visada siūlome pranešti policijai, kad atvažiuotų ir patikrintų tą asmenį“, – patarimais gyventojams dalinasi policijos pareigūnas.

Kauno apskrities VPK pareigūnai džiaugiasi naujais automobiliais

S. Šemis pasakoja apie dar vieną vagių gudrybę: „Jie deda, pavyzdžiui, įvairias smulkias daleles ant durų vyrių ar durų viršaus ir taip stebi, ar atidaromos buto durys, kurį planuoja apvogti.“

Dėl šios priežasties gyventojai, pamatę keistus objektus policininko minėtose vietose, turėtų sunerimti.

Kišenvagius atskirti lengviau

Anot S. Šeimio, profesionalūs vagys smarkiai skiriasi nuo gatvėse nusikalstamas veikas atliekančių kišenvagių. Pastaruosius, pasak pareigūno, galima atskirti iš nuolat judančių akių: jie nuolat ieško ką pavogti.

Tam pritaria ir veidotyrininkas Armandas Kažerskas. Jis tikina, kad patyrusius vagis atskirti sunku, bet smulkius kišenvagius pažinti galima iš jų veido bruožų: „Susiraukšlėjęs veidas, akys įdėmiai spoksančios arba netgi vengiančios akių kontakto, žema kakta, ryškiai asimetriškas veidas.“

„Tiesiogines vagystes atliekantys žmonės dažnai būna nervingi ir pikti, – tęsia jis. – Jie turi didžiulį troškimą pasisavinti, tai, kas ne jų. Panašiai, kaip mes supykę norim tvarką padaryti taip, kaip mes norime. Šioje vagių elgesio situacijoje – panašiai viskas vyksta. Dažnai skubantys ir susilenkę, stebintys iš padilbų veikėjai.“

Jis sako, kad, norint suprasti vagių psichologiją, pravartu apsilankyti tam tikrose vietose, pavyzdžiui, stoties rajone.

„Pravartu nueiti į miestų stočių ir turgaus sritis – pamatysite, kiek ten daug neaiškios kilmės ir ketinimų turinčių žmonių, nervingai besisukiojančių bei stebinčių aplinką: kas vyksta, kas kaip vaikšto ir kas ką daro, su kuo. Tai gyvuliškos aistros, pykčio ir pavydo liūnas. Kasdienybėje venkite tokių vietų tiek vaikštant šalia, tiek renkantis būstą“, – pasakoja veidų specialistas.

Siūlo nesipuikuoti turtais

Nors veidotyrininkas A. Kažerskas sutinka, kad asmenis, planuojančius įsilaužti į namus, pastebėti sunku, bet jis teigia: reikia pasikliauti intuicija.

„Daugiausiai apie bręstantį blogį „išduoda“ mūsų intuicija ir mums matomas netradicinis įtartino žmogaus elgesys. Profesionalaus vagies dažniausiai net nepastebėsime, nebent atsitiktinai, pastebėsite netradiciškai keistu laiku kažko vaikštinėjantį ar lūkuriuojantį žmogų aplink jūsų namus ar kažko laukiantį mašinoje. Vagys pirmiausia stebi ir planuoja, turi savas strategijas“, – sako A. Kažerskas.

Norint apsisaugoti, veidų specialistas pataria nesipuikuoti brangiais daiktais: „Paprastas patarimas – jeigu norite ramiai miegoti, nesidemonstruokite labai ištaigingais dalykais. Vagis dažniausiai traukia brangūs, akį rėžiantys blizgučiai. Apsvarstykite, ar norite gyventi ištaigingai ir dažniausiai neramiai, ar ramiai ir asketiškai. Ko nėra, dėl to galvos ir neskauda.“

Mokslinių tyrimų nežino

Tačiau Mykolo Romerio universiteto profesorė, psichologė Rita Žukauskienė teigia mokslinių tyrimų apie vagių veido bruožus nežinanti.

„Aš jų nežinau. Žinau, kad kažkada rusų autoriai bandė skirtingus nusikaltimus darančių žmonių tipologijas daryti, bet jie remiasi aš nežinau kuo, tik jau ne empiriniais moksliniais tyrimais. Kišenvagio išvaizdos dalykai, mano nuomone, yra apskritai absurdas, o elgesio ypatumai konkrečioje situacijoje, kai žmogus pasirengęs tai daryti, irgi gali būti priešingi kraštutinumai“, – sako R. Žukauskienė.

Apie vagių elgesį profesorė taip pat negali pasakyti nieko, kas paremta moksliniais tyrimais: „Yra du kraštutinumai, bet nebūtinai kiekvienam taikomi: nuo demonstruojamo dirbtinio abejingumo, pasitikėjimo, ramumo, iki lakstančio žvilgsnio, budrumo. Bet jie yra puikūs manipuliatoriai, tai nežinau, ar galima kalbėti apie tipišką elgesį.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (118)