Per­nai ru­de­nį ji įgi­jo lik­vi­duo­ja­mos įmo­nės sta­tu­są, da­bar var­žy­ty­nė­se par­duo­da­mas šios sta­ty­bų ben­dro­vės val­dy­tas tur­tas. Ta­čiau „Skir­nu­vos“ ban­kro­tas tuo ne­si­bai­gia.

Jo pro­ce­dū­ras vyk­dan­čio ad­mi­nist­ra­to­riaus pra­šy­mu Kau­no apy­gar­dos teis­mas šios bu­vu­sios Aly­taus sta­ty­bų ben­dro­vės ban­kro­tą pri­pa­ži­no ty­či­niu.

Teis­mo nu­tar­tis jau įsi­tei­sė­jo, tad teis­mo įpa­rei­go­ji­mu ban­kro­to pro­ce­dū­rų ad­mi­nist­ra­to­rius įpa­rei­go­tas pa­tik­rin­ti „Skir­nu­vos“ san­do­rius, su­da­ry­tus per pen­ke­rių me­tų lai­ko­tar­pį iki ban­kro­to by­los iš­kė­li­mo, ir pa­reikš­ti ieš­ki­nius teis­me dėl san­do­rių, prie­šin­gų įmo­nės veik­lai ir ga­lė­ju­sių tu­rė­ti įta­kos neat­si­skai­ty­mams su kre­di­to­riais.

Ty­či­nis „Skir­nu­vos“ ban­kro­tas at­sklei­dė įtar­ti­nus jos va­do­vų san­do­rius, ku­riuos iš­nag­ri­nė­jus bu­vu­siems jos va­do­vams ga­li grės­ti bau­džia­mo­ji at­sa­ko­my­bė.

Į ban­kro­tą – per re­struk­tū­ri­za­vi­mą

Aly­taus sta­ty­bų ben­dro­vė „Skir­nu­va“ į ban­kro­tą pra­dė­jo ženg­ti 2012-ai­siais. Tuo­met Kau­no apy­gar­dos teis­me maž­daug de­šim­ties at­si­skai­ty­mų ne­su­lau­kian­čių įmo­nių ini­cia­ty­va tu­rė­jo bū­ti nag­ri­nė­ja­ma by­la dėl ban­kro­to šiai sta­ty­bų ben­dro­vei iš­kė­li­mo.

Ta­čiau „Skir­nu­vai“ ban­kro­to pa­vy­ko iš­veng­ti teis­mui pa­ten­ki­nus jos pa­čios pra­šy­mą iš­kel­ti re­struk­tū­ri­za­vi­mo by­lą – su­si­da­riu­sias sko­las grą­žin­ti per teis­mo pa­tvir­tin­tą pla­ną.

2014-ųjų ru­de­nį vy­ku­sia­me re­struk­tū­ri­zuo­ja­mos įmo­nės kre­di­to­rių su­si­rin­ki­me ne­pa­tvir­tin­ta ben­dro­vės veik­los ata­skai­ta dėl re­struk­tū­ri­za­vi­mo pla­no vyk­dy­mo, nes „Skir­nu­va“ ne­pai­sė pri­si­im­tų įsi­pa­rei­go­ji­mų mo­kė­ti nu­sta­ty­to dy­džio pa­lū­ka­nas ban­kru­tuo­jan­čiam ban­kui „Sno­ras“.

Teis­mo pa­skir­ta re­struk­tū­ri­za­vi­mo pro­ce­dū­rų ad­mi­nist­ra­to­rė – Kau­no ben­dro­vė Įmo­nių ban­kro­to ad­mi­nist­ra­vi­mo ir tei­si­nių pa­slau­gų biu­ras kre­di­to­rių įpa­rei­go­ta kreip­tis į teis­mą dėl re­struk­tū­ri­za­vi­mo by­los nu­trau­ki­mo „Skir­nu­vai“.

Tai ini­ci­ja­vo pa­grin­di­nis šios sta­ty­bų ben­dro­vės kre­di­to­rius – ban­kru­tuo­jan­tis „Sno­ras“, ku­riam pri­klau­sė dau­giau kaip pu­sė vi­sų teis­mo pa­tvir­tin­tų fi­nan­si­nių rei­ka­la­vi­mų „Skir­nu­vai“, o jie su­da­rė per 6 mln. eu­rų.

Kau­no apy­gar­dos teis­mas re­struk­tū­ri­za­vi­mo by­lą Aly­taus sta­ty­bų ben­dro­vei nu­trau­kė.

„Skir­nu­va“ šio teis­mo nu­tar­tį dar skun­dė Lie­tu­vos ape­lia­ci­niam teis­mui, ta­čiau ir jo spren­di­mas ne­bu­vo pa­lan­kus sta­ty­bų ben­dro­vei. Lie­tu­vos Aukš­čiau­sia­ja­me Teis­me tei­sy­bės jau ne­be­ieš­ko­ta.

Tad nu­trau­kus re­struk­tū­ri­za­vi­mo by­lą ben­dro­vei ne­be­li­ko tei­si­nio su­var­žy­mo no­rin­tie­siems su­sig­rą­žin­ti sko­las kreip­tis į teis­mą dėl ban­kro­to by­los iš­kė­li­mo „Skir­nu­vai“.

Jai iš­kel­ti ban­kro­to by­lą dėl su­si­da­riu­sių sko­lų į Kau­no apy­gar­dos teis­mą krei­pė­si ir fi­zi­niai, ir ju­ri­di­niai as­me­nys. 2015-ųjų ge­gu­žę šis teis­mas at­si­sa­kė „Skir­nu­vai“ iš­kel­ti ban­kro­to by­lą.

Ta­čiau pa­no­ru­sie­ji at­gau­ti sko­las to­kią Kau­no apy­gar­dos teis­mo nu­tar­tį skun­dė Lie­tu­vos ape­lia­ci­niam teis­mui, ku­ris grą­ži­no by­lą nag­ri­nė­ti iš nau­jo.

2015-ųjų bir­že­lio pa­bai­go­je šis teis­mas, va­do­vau­da­ma­sis Įmo­nių ban­kro­to įsta­ty­mu, „Skir­nu­vai“ iš­kė­lė ban­kro­to by­lą. Nu­sta­ty­ta, kad vi­sų pra­dels­tų įsi­pa­rei­go­ji­mų dy­dis su­da­ro per 13 mln. eu­rų. Įver­ti­nus, kad pu­sė į ba­lan­są įra­šy­to tur­to ver­tė be­veik 6 mln. eu­rų, kon­sta­tuo­tas „Skir­nu­vos“ ne­mo­ku­mo fak­tas.

Ben­dro­vė Kau­no teis­mo nu­tar­tį dar skun­dė aukš­tes­nės ins­tan­ci­jos teis­mui, bet ir ja­me ne­pa­vy­ko pa­siek­ti pa­lan­kaus spren­di­mo.

Teis­mo pa­skir­ta ad­mi­nist­ra­to­rė Klai­pė­dos ben­dro­vė „Pa­jū­rio ad­mi­nist­ra­to­rių agen­tū­ra“ pra­dė­jo vyk­dy­ti Aly­taus sta­ty­bų ben­dro­vės ban­kro­to pro­ce­dū­ras.

Pra­ėju­sių me­tų ru­de­nį jai su­teik­tas lik­vi­duo­ja­mos įmo­nės sta­tu­sas, už be­veik 3,5 mln. eu­rų pra­dė­tas par­da­vi­nė­ti jai pri­klau­san­tis tur­tas vie­šo­se var­žy­ty­nė­se.

Dau­giau­sia „Skir­nu­vai“ pri­klau­siu­sio ne­kil­no­ja­mo­jo tur­to par­duo­da­ma Aly­taus ra­jo­ne, Alo­vės se­niū­ni­jo­je, Ka­niū­kų kai­me, taip pat ver­slo cen­tras, va­di­na­ma­sis stik­li­nis pa­sta­tas Aly­tu­je, Nau­jo­jo­je gat­vė­je, ne­baig­tos sta­ty­bos bu­tai Drus­ki­nin­kuo­se.

Pir­mo­sio­se var­žy­ty­nė­se tur­tas ne­bu­vo par­duo­tas, ant­ro­sios var­žy­ty­nės, nedaug su­ma­ži­nus par­duo­da­mų ob­jek­tų kai­ną, ku­ri vis tiek sie­kia maž­daug 3,5 mln. eu­rų, jau bai­gia­si.

Pi­ni­gai by­rė­jo į bu­vu­sių va­do­vų įmo­nes

Šian­dien aki­vaiz­du, kad „Skir­nu­vos“ ban­kro­tas įpras­to­mis pro­ce­dū­ro­mis ne­si­baigs.

Jas vyk­dan­ti ad­mi­nist­ra­to­rė „Pa­jū­rio ad­mi­nist­ra­to­rių agen­tū­ra“ krei­pė­si į Kau­no apy­gar­dos teis­mą su pra­šy­mu šios sta­ty­bų ben­dro­vės ban­kro­tą pri­pa­žin­ti ty­či­niu. Pa­grin­di­nis mo­ty­vas – nu­sta­ty­ta, kad bu­vę Aly­taus sta­ty­bų ben­dro­vės va­do­vai sie­kė su­ma­žin­ti įmo­nės tur­tą, taip ap­sun­kin­tas at­si­skai­ty­mas su kre­di­to­riais.

Pra­si­dė­jus fi­nan­si­niams sun­ku­mams „Skir­nu­vo­je“, ge­ne­ra­li­niais di­rek­to­riais bu­vo An­drius Sta­siu­ky­nas, po jo – Le­o­nas Kar­pa­la­vi­čius.

Andrius Stasiukynas (centre)

Ban­kro­to pro­ce­dū­rų ad­mi­nist­ra­to­rius, kreip­da­ma­sis į teis­mą dėl ban­kro­to pri­pa­ži­ni­mo ty­či­niu, nu­ro­dė, kad jie, at­li­kę nuos­to­lin­gus ir eko­no­miš­kai ne­nau­din­gus san­do­rius, kai ku­rių įmo­nių at­si­skai­ty­mus su „Skir­nu­va“ ati­dė­jo eko­no­miš­kai ne­nau­din­gam lai­ko­tar­piui, pri­imi­nė­jo są­mo­nin­gus spren­di­mus, ku­riais ben­dro­vės tur­tas ga­lė­jo bū­ti pa­teik­tas sko­loms pa­deng­ti, ta­čiau bu­vo ga­li­mai iš­švais­ty­tas ar su­nai­kin­tas.

Taip pa­da­ry­ta di­de­lė tur­ti­nė ža­la „Skir­nu­vos“ kre­di­to­riams ir vals­ty­bės biu­dže­tui.

An­tai 2008-ųjų ba­lan­džio vi­du­ry­je „Skir­nu­va“ ir ben­dro­vė „Trans­ta“, at­sto­vau­ja­ma di­rek­to­riaus L. Kar­pa­la­vi­čiaus, pa­si­ra­šė pa­sko­los su­tar­tį, ku­ria va­do­vau­jan­tis „Trans­tai“ su­teik­ta be­veik 1,5 mln. eu­rų pa­sko­la. Su­tar­tis pa­grįs­ta to­les­ne ben­dra veik­la su „Skir­nu­va“ sie­kiant įsi­gy­ti ob­jek­tus ar ver­ty­bi­nius po­pie­rius.

Įdo­miau­sia, kad pa­sko­la „Trans­tai“ su­teik­ta be su­grą­ži­ni­mo už­tik­ri­ni­mo ir be pa­lū­ka­nų.

Ta­čiau pa­ti „Skir­nu­va“ ir šios su­tar­ties su­da­ry­mo me­tu, ir vė­liau ban­kams už pa­im­tas pa­sko­las mo­kė­jo pa­lū­ka­nas. Nors „Trans­tos“ pa­sko­los grą­ži­ni­mo ter­mi­nas su­ėjo 2010-ųjų ba­lan­džio vi­du­ry­je, ben­dro­vė jos ne­grą­ži­no, pa­sko­la ne­ati­duo­ta iki šiol.

Bu­vu­sio „Skir­nu­vos“ ge­ne­ra­li­nio di­rek­to­riaus L.Kar­pa­la­vi­čiaus žmo­na Jū­ra­tė yra „Trans­tos“ ak­ci­nin­kė, pats L.Kar­pa­la­vi­čius pa­sko­los iš „Skir­nu­vos“ ėmi­mo lai­ko­tar­piu bu­vo „Trans­tos“ val­dy­bos pir­mi­nin­kas ir ben­dro­vės di­rek­to­rius.

„Skir­nu­va“ ir „Trans­ta“ tuo­met bu­vo tų pa­čių ak­ci­nin­kų – A. Sta­siu­ky­no, jo ma­mos Gra­ži­nos, L. Kar­pa­la­vi­čiaus sū­naus Jo­no ir jų šei­mos na­rių įmo­nės.

Kai „Skir­nu­vai“ va­do­va­vo A. Sta­siu­ky­nas, jos re­struk­tū­ri­za­vi­mo lai­ko­tar­piu tu­rė­da­mas 60 proc. nor­ve­gų įmo­nės „So­lid Pro­per­ty AS“ ak­ci­jų šiai „Skir­nu­va“ su­tei­kė sta­lių pa­slau­gų dau­giau kaip už 84 tūkst. eu­rų. Su­tar­ties tarp šių įmo­nių ne­ras­ta, už pa­slau­gas „Skir­nu­vai“ nor­ve­gų įmo­nė iki šiol neat­si­skai­tė.

Teik­tos ne­ga­li­mos pa­slau­gos, nu­ra­ši­nė­tas tur­tas

Iki tap­da­mas „Skir­nu­vos“ ge­ne­ra­li­niu di­rek­to­riu­mi L. Kar­pa­la­vi­čius šiai ben­dro­vei tei­kė kon­sul­ta­vi­mo pa­slau­gas. 2013-ųjų lap­kri­čio pra­džio­je šios Aly­taus sta­ty­bų ben­dro­vės ge­ne­ra­li­nis di­rek­to­rius A. Sta­siu­ky­nas su L. Kar­pa­la­vi­čiu­mi su­da­rė su­tar­tį, ku­rio­je nu­ma­ty­ta, kad L. Kar­pa­la­vi­čiaus tei­kia­mos kon­sul­ta­vi­mo pa­slau­gos pa­kels „Skir­nu­vos“ dar­buo­to­jų kva­li­fi­ka­ci­ją, bus iš­aiš­kin­ti ša­lies tei­sės ak­tų tai­ky­mo ypa­tu­mai. Su­tar­ty­je nu­ma­ty­tos ir ap­mo­kė­ji­mo są­ly­gos.

Už kon­sul­ta­vi­mo pa­slau­gas L. Kar­pa­la­vi­čiui pa­gal tris dar­bų per­da­vi­mo–pri­ėmi­mo ak­tus su­mo­kė­ta dau­giau nei 85 tūkst. eu­rų, o prie šių ak­tų pri­dė­ti du jo ver­slo liu­di­ji­mai.

Tik da­bar, sie­kiant ban­kro­tą „Skir­nu­vai“ pri­pa­žin­ti ty­či­niu, pa­aiš­kė­jo, kad, Vals­ty­bi­nės mo­kes­čių ins­pek­ci­jos prie Fi­nan­sų mi­nis­te­ri­jos duo­me­ni­mis, L. Kar­pa­la­vi­čiaus pa­teik­ti ver­slo liu­di­ji­mai ne­su­tei­kė tei­sės teik­ti kon­sul­ta­vi­mo pa­slau­gų.

Įdo­miau­sia, kad L. Kar­pa­la­vi­čius, jau bū­da­mas „Skir­nu­vos“ ge­ne­ra­li­nis di­rek­to­rius, iš jos są­skai­tos už sa­vo kon­sul­ta­vi­mo pa­slau­gas dar iš­si­mo­kė­jo per 16 tūkst. eu­rų.

Prieš pat ban­kro­to by­los iš­kė­li­mą ir net ją iš­kė­lus „Skir­nu­vai“ ge­ne­ra­li­nio di­rek­to­riaus L. Kar­pa­la­vi­čiaus nu­ro­dy­mu bu­vo nu­ra­šo­mas tiek il­ga­lai­kis, tiek trum­pa­lai­kis tur­tas. Ypač žen­klią da­lį nu­ra­šy­ta­me tur­te su­da­rė di­de­lės ver­tės tu­rin­čios trans­por­to prie­mo­nės, sta­ty­bi­nė tech­ni­ka, įran­ga, įran­kiai. Vi­so nu­ra­šy­to tur­to ver­tė – apie 1 mln. eu­rų.

Nė vie­nos nu­ra­šy­tos trans­por­to prie­mo­nės ar sta­ty­bi­nės tech­ni­kos su­nai­ki­ni­mo do­ku­men­tų ban­kro­to pro­ce­dū­rų ad­mi­nist­ra­to­riams ne­pa­vy­ko ras­ti, pi­ni­gai už pri­duo­tą tur­tą į „Skir­nu­vos“ są­skai­tą ne­įneš­ti.

Bran­gių trans­por­to prie­mo­nių ir sta­ty­bi­nės tech­ni­kos nu­ra­šy­mui bu­vo su­da­ry­ta ko­mi­si­ja iš tuo­me­ti­nių „Skir­nu­vos“ ak­ci­nin­kų.

Šiai sta­ty­bų ben­dro­vei nu­trau­kus re­struk­tū­ri­za­vi­mo by­lą ir pa­aiš­kė­jus, kad jau gre­sia ban­kro­tas, jos ge­ne­ra­li­nis di­rek­to­rius L. Kar­pa­la­vi­čius su jos ak­ci­nin­kais su­si­ju­siomis ben­dro­vėmis ar su ar­ti­mais as­me­ni­mis ėmė su­da­ri­nė­ti fi­nan­si­nių rei­ka­la­vi­mų per­lei­di­mo su­tar­tis.

Taip pri­va­čių ir vals­ty­bi­nių įstai­gų, pa­vyz­džiui, Vals­ty­bi­nės sau­go­mų te­ri­to­ri­jų tar­ny­bos prie Ap­lin­kos mi­nis­te­ri­jos ar Drus­ki­nin­kų sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos, ke­lių šim­tų tūks­tan­čių eu­rų fi­nan­si­niai rei­ka­la­vi­mai per­leis­ti už ke­lis šim­tus ar ke­lis tūks­tan­čius eu­rų.

Kaip sa­kė „Skir­nu­vos“ ban­kro­to pro­ce­dū­ras vyk­dan­čios „Pa­jū­rio ad­mi­nist­ra­to­rių agen­tū­ros“ įga­lio­tas as­muo Le­ta Ge­čie­nė, vi­sais šiais veiks­mais bu­vo sie­kia­ma su­ma­žin­ti bu­vu­sios sta­ty­bų ben­dro­vės tur­tą ir to­kiu bū­du iš­veng­ti at­si­skai­ty­mo su kre­di­to­riais.

Tik­rins pen­ke­rių me­tų san­do­rius iki ban­kro­to

Va­do­vau­jan­tis Įmo­nių ban­kro­to įsta­ty­mu, įmo­nei iš­kė­lus ban­kro­to by­lą ban­kro­to pro­ce­dū­rų ad­mi­nist­ra­to­rius pa­tik­ri­na su­da­ry­tus san­do­rius per tre­jus me­tus iki to­kios by­los iš­kė­li­mo. L. Ge­čie­nės tei­gi­mu, „Skir­nu­vos“ per šį lai­ko­tar­pį su­da­ry­ti san­do­riai pa­tik­rin­ti, dėl kai ku­rių tei­sė­tu­mo jau kreip­ta­si į Kau­no apy­gar­dos teis­mą, jie pri­pa­žin­ti prie­šin­gais įmo­nės veik­los tiks­lams, ta­čiau Kau­no teis­mo spren­di­mai ap­skųs­ti aukš­tes­nės ins­tan­ci­jos teis­mui.

Įžvel­gus įtar­ti­nus bu­vu­sių „Skir­nu­vos“ va­do­vų san­do­rius šios įmo­nės ne­nau­dai ban­kro­to ad­mi­nist­ra­to­rius Kau­no apy­gar­dos teis­mo pa­pra­šė jos ban­kro­tą pri­pa­žin­ti ty­či­niu.

Sa­vo ruož­tu L. Kar­pa­la­vi­čius ir A. Sta­siu­ky­nas į teis­mą krei­pė­si su pra­šy­mais at­mes­ti ban­kro­to pro­ce­dū­rų ad­mi­nist­ra­to­riaus no­rą pri­pa­žin­ti „Skir­nu­vos“ ban­kro­tą ty­či­niu. Bu­vę „Skir­nu­vos“ va­do­vai teis­mui aiš­ki­no ne­at­li­kę jo­kių ne­tei­sė­tų veiks­mų, ku­rie ga­lė­jo tu­rė­ti įta­kos ben­dro­vei, jos in­te­re­sams ar są­mo­nin­gai pri­ve­dė iki ban­kro­to.

Ta­čiau Kau­no apy­gar­dos teis­mas pri­ėmė nu­tar­tį, ku­ria „Skir­nu­vos“ ban­kro­tas pri­pa­žin­tas ty­či­niu. Ji šiuo me­tu įsi­tei­sė­ju­si.

Teis­mas bu­vu­sios Aly­taus sta­ty­bų įmo­nės ban­kro­to ad­mi­nist­ra­to­rių įpa­rei­go­jo pa­tik­rin­ti „Skir­nu­vos“ san­do­rius, su­da­ry­tus per pen­ke­rius me­tus iki ban­kro­to by­los iš­kė­li­mo, ir pa­reikš­ti teis­mui ieš­ki­nius dėl san­do­rių, prie­šin­gų įmo­nės veik­los tiks­lams ir ga­lė­ju­sių tu­rė­ti įta­kos at­si­skai­ty­mams su kre­di­to­riais.

Teis­mas nu­spren­dė apie to­kią „Skir­nu­vos“ at­žvil­giu pri­im­tą nu­tar­tį pra­neš­ti pro­ku­ra­tū­rai. Iš­nag­ri­nė­jus bu­vu­sių „Skir­nu­vos“ va­do­vų su­da­ry­tus san­do­rius šiems ga­li grės­ti bau­džia­mo­ji at­sa­ko­my­bė.