Kaip dauguma žino, dvyliktokai ruošiasi brandos egzaminams, turi rašyti bandomuosius egzaminus mokykloje. Čia mano užsitęsęs tylėjimas pasibaigė... Visi bandomieji egzaminai, kuriuose privaloma dalyvauti, buvo atsiskaityti vasario mėnesį.

Lietuvių mokytoja pasiūlė dar kartą surengti bandomąjį egzaminą balandžio mėnesį, nes, anot jos, buvusi dvyliktokų laida buvo labai patenkinta pakartotiniu bandymu. Įdomu tai, kad kitos mokytojos, likus dienai iki jo, dar net nežinojo, ar vyks dvyliktokams likusios pamokos, nors lietuvių mokytoja teigė, kad pranešimai visoms mokytojoms apie bandomąjį egzaminą išsiuntinėti ir pavaduotoja šią informaciją pranešė.

Na, kaip visada, dvyliktoke ir bet kuris kitas mokinį, pats kaip nori susižinok, ar vyks tau tos pamokos, nes kuriai nors mokytojai vis tiek „užplaukia“ ir ji tau „įkala“ „n“ raidę el. dienyne. Juokinga tai, kad dienynas lyg ir naudojamas, bet mokytojos nuo 10 klasės teigia, kad ten rašyti namų darbų ir pranešimų dėl artėjančių kontrolinių darbų neprivalo! Nebuvai mokykloje – susižinok pats. O dar yra kažkoks kontrolinių darbų „limitas“ per dieną, bet jei parašęs istorijos kontrolinį prašai matematikos mokytojos nerašyti kito, ji atsako, kad dienyne tą dieną neįrašyti jokie kiti kontrolinio darbo rašymai.

Grįžtant prie temos, į lietuvių kalbos bandomąjį egzaminą nenuėjau, nes važiavau dirbti vietoj mamos, kuri dirba septynias dienas per savaitę nuo 9 iki 17 val., viešajame transporte ji per dieną praleidžia 3 val., o kartais net nemiega, nes turi važiuoti naktį atsivežti prekių, kad tik galėtų išlaikyti šeimą. Taigi, suprantate, kad mano šeimai svarbus kiekvienas euras, taip pat ir mamos sveikata, kuri yra ne geležinė. Trumpiau – daviau mamai išeiginę. Cha... Išeiginę... Žinau, kad ji namuose visą dieną pradirbs, neturės laiko poilsiui ir savo sutinusiu pirštuku, kuriam alergiją kelia šaltas vanduo, plaus namus tuo pačiu šaltu vandeniu (nepasakosiu smulkmenų, kodėl tas vanduo namuose šaltas).

Man dar nenuvažiavus į darbą, mano mamai paskambino direktoriaus pavaduotoja, kuri neprisistatė, nepasidomėjo, su kuo kalba, o tuoj pat puolė rėkti ant mano mamos, kodėl manęs nėra mokykloje. Mano mama įsiterpė ir paprašė ant jos nerėkti. Vadinamoji pavaduotoja toliau pakeltu tonu aiškino, kad aš privalau tuoj pat prisistatyti į mokyklą ir dalyvauti tame bandomajame egzamine, mat nesu išvis tokio rašiusi. Galiausiai pridūrė mamai, kad aštuoniolikmečiai išvis neprivalo eiti į mokyklą.

Žinot, kas juokingiausia? Kai pati paskambinau pavaduotojai, ji ne tik mane pertraukė pati paklaususi, kodėl manęs nėra, bet pokalbio metu išaiškėjo, kad nežino, ar aš jau pilnametis asmuo ar ne, ir galiausiai paklausė, ar aš esu parašiusi lietuvių kalbos bandomąjį egzaminą ir ar pažymys buvo teigiamas... O prieš 10 min. rėkė ant mano mamos, teigdama, kad prie jos stovi mano lietuvių mokytoja, kuri, beje, ir taisė mano pirmąjį bandomąjį darbą ir puikiai turėtų žinoti, kad gavau daug didesnį balą nei teigiamą.

Pokalbio pabaigoje pavaduotoja pagrasino, kad jei šiandien neatvažiuosiu į mokyklą ir neturėsiu pateisinimo iš gydymo įstaigos, man įrašys kuolą. Manot, buvo koks nors malonus „viso gero“? Padėjo telefono ragelį ir viskas. Ironija ta, kad pačios mokytojos minėjo,kad šis bandomasis yra neprivalomas, taip, atsiskaityti pažymiui reikia, bet jei žmogaus nėra, tai nėra. Visų antra, kai vasario mėnesį bendraklasiai neateidavo į bandomuosius egzaminus, atėję ramų ramiausiai parašydavo jį per to dalyko pamoką. Buvo atvejis, kad vienas vaikinas išvis nelankė pamokų arba ateidavo kartais ir nors nerašė bandomųjų, mokytojai jam davė darbą parašyti pamokų metu. Beje, tas pats vaikinas nebuvo metamas iš mokyklos, nors pamokų nelankė ir turėjo neigiamų pažymių. Galiausiai jis pats išėjo savo noru. Vadinasi, laisvai gali neiti į pamokas, neatsiskaitinėti, bet tavęs vis tiek nemes, nes mokyklai svarbus mokinių skaičius.

Kaip pavadinti šios pavaduotojos elgesį? Aš – ne mažas vaikas, bet pagalvokime apie vaikučius, kurie priversti pas tokias (atsiprašau už tokį įvardį) eiti ir mokytis. Pasidomėjau, ši pavaduotoja yra ir technologijos pamokos mokytojų, baigusi pradinio mokymo pedagogiką. Tai ji dar ir pradinukus moko? O po to galvojame, kodėl vaikučiai nenori į mokyklą, kodėl grįžta iš ten tokie traumuoti… Jiems tenka atlaikyti štai tokių žmonių pykčio priepuolius.

Būna, kad mokytojų riksmai ant mokinių girdėti visame aukšte. Ar taip turi būti? Kitą dieną kuratorė pranešė, kad gydytojo išrašas yra būtinas, kitaip gausiu kuolą. Vadinasi, mokyklos išlaiko ir gydytojus, kad jiems kapsėtų pinigėliai už apsilankymą? Ką aš turėčiau pasakyti gydytojai? „Man pavaduotoja liepė pas jus ateiti“ ar išsigalvoti netikrą migreną?

Dar vienas absurdiškas dalykas mokykloje – auditas, komisijos, kurios atvažiuoja įvertinti mokytojų vedamų pamokų. Kaip viskas atrodo? Sėdint tiems svetimiems žmogeliams klasės gale ir pildant lapus, mes mokytojų nuoširdžiai negalime atpažinti: jie tampa kaip šilkiniai, būna pasiruošę pamokai. Tai pasakykit, kam tas auditas, kam tas vertinimas, jei viskas surežisuota?

Kai kurie mokytojai prasidėjus pamokai paklausia, kokią temą mokomės, iš kurio vadovėlio mokėmės paskutinį kartą. Yra mano mokykloje tokia nuostabi biologijos mokytoja, kuri dėsto gimnazistų klasėms išplėstinį kursą. Jos dėstymas atrodo taip: neskubant ateina į pamoką, paklausia mokinių, ką mokomės, praverčia vadovėlį, liepia išsirašyti į sąsiuvinius pajuodintas sąvokas, užsidaro pamokos metu su ta pačia pavaduotoja kambarėlyje ir geria kavą su desertais, juokiasi, nors nesvarbu, kad už sienos vaikai užsirašinėja sąvokas.

Tai, mielieji mano, už ką mokytojai mokamas atlyginimas? Beje, ji turi dukrą, kuri mokosi mokykloje gal penktoje ar šeštoje klasėje ir laisvai pamokų metu kada nori ateina pas mamą į kambarėlį. O juk, neduok Dieve, mokinys pasiprašys į tualetą. Tada mokytojos atsako, kad negali išleist, nes stebi kameros, direktorius vaikšto, pavaduotojos… O va mokytojos dukra tai gali vaikščioti net iki mamos kabineto.

Iš pamokų bėgti negalima, nes mokykla yra atsakinga už moksleivių sveikatą, bet mokytoja, kai sėdi užsidariusi kambariuke, nemato, kad klasėje galbūt vyksta muštynės arba kas nors blogo nutiko. Ji sėdi kambaryje uždarytomis durimis! Tai kur čia vaikų saugumas?

Mes kalbame apie masines patyčias Lietuvoje tarp jaunų žmonių. Kokios dar patyčios... Mokytojos sėdi, kavutę gurkšnoja, gali pamokos metu telefonu kalbėti ir ignoruoja mokinius, nemato, kas vyksta. O ką jau kalbėt, kad patys mokiniai tampa patyčių aukomis. Pavyzdys: matematikos B lygio mokytoja moksleivius išvadina degradais, anot jos, tokius mokinius seniai reikėjo išmesti iš mokyklos, nes kokie nevykėliai gali mokytis matematiką B lygiu,o ne A? Jaučiate ironiją? Liūdniausia, kad mokytojai bijo tiesos ir mokiniui, pasakius tai, kas joms nepatinka, jis tampa visos mokyklos priešu.

Mano šeima dirba dėl kiekvieno euro. Mano mama negali sau leisti poliklinikoje plombuoti dantų, aš taip pat to negaliu sau leisti. Mylėdama mamą, norėjau jai gero, linkėjau jai poilsio, o toji pavaduotoja paskambino ir išliejo visą savo panieką. Viešpatie, ta pavaduotoja, mokytojos, gyvena iš dirbančiųjų pinigų! Iš žmonių, kurie negali sau leisti darbo metu gurkšnoti kavos, bet kurie viską daro, aukoja savo laiką ir sveikatą, kad tik galėtų suteikti normalų gyvenimą savo vaikams. Kartais per darbą net nepastebi, kad jų vaikas užaugo.

Šiais metais darėme viską, kad tik galėčiau už šimtadienį 50 eurų nunešti, nes visiems privaloma, už vinjetę – 19 eurų, nes kitaip neturėsiu jokio prisiminimo iš mokyklos. Aš tik norėjau padėti mamai, ją paremti… Suprantate, ta pavaduotoja viską sutrypė, viską sugriovė… Ji net neįsivaizduoja, kokia baisi gali būti padėtis. Gaila, kad neįrašėme pokalbių su ja.

Mano šios žinutės tikslas – netylėkite ir kartais pasidomėkite vaikučių pasakojimais apie mokyklos tvarką. Kaip mes užauginsime sveiką, darbštų ir kultūringą jaunimą, jei tokie žmonės dirbs švietimo įstaigose, šiurkščiai pažeisdami darbo etiką? Ar toliau išlaikysime gydytojus tokiu būdu?

Nuėjau vietoj mamos į darbą, kad išgyvenčiau, kad galėčiau ryt pietus nusinešti į mokyklą, o man pagrasino kuolu… Štai ir visa buka mūsų sistema.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite pasidalyti savo mintimis? Rašykite el. paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Mokykla“ ir išreikškite savo nuomonę!