Įvertinus priedus, gaudavau apie 1500 eurų/mėn. Viskas buvo mokama oficialiai. Tačiau kai išėjau auginti vaikučių, buvo pritaikytos lubos, todėl dekretinių atostogų metu (126 dienas) gaudavau 1130 eurų/mėn.

Kai pirmai mergytei suėjo 2 metukai (2016 m. rugpjūčio 11 d.), vėl išėjau dekretinių atostogų ir vėl buvo pritaikytos lubos ir už tuos 4 mėnesius gaudavau po 1130 eurų kas mėnesį. Todėl labai apsidžiaugiau sužinojusi, kad priimtas įstatymas, panaikinantis lubas dekretinių atostogų metu.

Paskambinus į „Sodrą“ sužinojau, kad bus grąžinti pinigėliai atbuline data už pritaikytas lubas. Mano atveju, tai būtų buvę apie 1500 eurų. Žiniasklaidoje buvo paskelbta informacija, kad pinigėliai ir buvo grąžinti, tačiau mano atveju toks sprendimas nebuvo priimtas. Pasirodo, kadangi ėjau auginti dviejų vaikučių iš eilės, be jokios pertraukos, dekreto išmokos buvo paskaičiuotos pagal įstatymus, galiojusius prieš pirmą išėjimą dekretinių atostogų.

Jaučiuosi eilinį kartą apgauta valstybės. Kuo geresni tie, kurie vieną vaiką augina ir atgavo nurėžtus pinigėlius, nuo tų mamyčių, kurios dorai mokėjo mokesčius, bet neatgavo nurėžtų pinigėlių tik todėl, kad iš eilės susilaukė dviejų vaikučių? Valdžios vyrai nuolat kalba apie gimstamumo skatinimą, tačiau tik gavę progą pritaiko įstatymus taip, kad tik nereikėtų mokėti mamytėms, kurios ir didina tą gimstamumą.

Auginti tris vaikučius ir 4 metus skirti mažylių priežiūrai yra finansiškai skausminga, nes išmokos už vaikus gerokai skiriasi nuo gauto atlyginimo, tai dar ir už dekreto metu pritaikytas lubas nutarė negrąžinti. Mokesčiams mokėti lubų netaiko, o pasitaikius progai skriaudžiami mažiausi Lietuvos piliečiai.

Esu pasipiktinusi dėl tokios nelygybės ir vis sunkiau randu motyvacijos auklėti ir auginti vaikučius tikrais patriotais, kad užaugę neturėtų noro emigruoti, kai valstybės įstatymuose – tokia nelygybė.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Gavus skaitytojos laišką, DELFI kreipėsi į „Sodros“ atstovus, kurie užklausimą persiuntė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai. Gavus šios institucijos komentarą, tekstas bus papildytas.

DELFI primena, kad balandžio 20 d. Seime bus svarstomas kai kurių Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo straipsnių pakeitimo projektas, pagal kurį skaitytojos aprašyta mokėjimo tvarka gali keistis.