Reidas Naujojoje Vilnioje, Pergalės g. (greta sankryžos su S. Batoro ir Pramonės gatvėmis), prasidėjo apie 22 val. O po kelių minučių pasirodė Naujosios Vilnios seniūnijos Strielčiukų seniūnaitijos seniūnaitė Halina Boravska (gim. 1957 m.).

Policininkų akivaizdoje moteris svirduliuodama nužygiavo per gatvę draudžiamoje vietoje ir sukėlė avarinę situaciją - vos nepakliuvo po automobiliu. Vairuotojas sustojo, įsiutęs išlipo iš automobilio. Nežinia, ką jis ketino pasakyti pėsčiajai - pamatęs, kad ja susidomėjo policininkai, nuvažiavo.

Pareigūnai iš pažiūros gerokai girtą pėsčiąją sulaikė, pareikalavo pateikti asmens dokumentus. Tačiau moteriškė nevykdė teisėtų policijos pareigūnų reikalavimų - dokumentų nepateikė, nesutiko pasakyti savo asmens duomenų. Ji kažką nerišliai ir nesuprantamai kalbėjo, o galiausiai pasipriešino pareigūnams - ėmė juos stumdyti ir pabandė pasišalinti. Tada moteris buvo surakinta antrankiais.

Surakinta ji kiek apsiramino, pasakė savo asmens duomenis. Tada paaiškėjo, jog tai ilgametė „Žaros“ gimnazijos rusų kalbos mokytoja, o dabar - Strielčiukų seniūnaitė. Be to, pernai ji buvo Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) kandidatė į Seimo narius.

H. Boravska piktinosi dėl jai uždėtų antrankių ir bandė ją sulaikiusius pareigūnus priblokšti savo įtakingais ryšiais - pareiškė, jog pažįsta Vilniaus merą Remigijų Šimašių, o jos vyras dirba Teisingumo ministerijoje. Moteris aiškino, jog ji, kaip seniūnaitė, tikrinusi parduotuvę „Auksinė žuvelė“, kur, jos žiniomis, po 22 val. pardavinėjamas alkoholis.

Tačiau nuo pačios „tikrintojos“ tvoskė alkoholiu, jai buvo liepta papūsti į alkotesterį. Kai H. Boravskai du sykius nepavyko deramai papūsti (jai vis „pritrūkdavo“ jėgų), ji buvo įspėta, jog tokia vaidyba bus prilyginta atsisakymui tikrintis blaivumą. Bet ir trečią kartą seniūnaitė „nesugebėjo“ papūsti kelias sekundes į alkotesterio kandiklį. Tada pareigūnai nusprendė su ja nebesiterlioti - įsodino į tarnybinį automobilį ir nuvežė į komisariatą. Ten moteris pagaliau papūtė neišsisukinėdama - nustatytas 1,01 prom. girtumas.

H. Boravska bus nubausta už tai, kad eidama per gatvę ne per perėją sukėlė avarinę situaciją, už pasirodymą neblaiviai viešoje vietoje ir už teisėtų policijos pareigūnų reikalavimų nevykdymą bei pasipriešinimą.

Beje, paaiškėjo, kad ji jau anksčiau buvo penkis kartus bausta administracine tvarka už važinėjimą viešuoju transportu be bilieto ir pasipriešinimą.

Užsidirbo ikiteisminį tyrimą

Apie 22.30 val. Pergalės g. buvo sustabdytas automobilis „Chrysler Voyager“, kurį vairavo 42 metų vyras. Jam nustatytas 2,08 prom. girtumas. Už tai numatyta baudžiamoji atsakomybė, todėl vyras buvo nuvežtas į Priklausomybės ligų centrą kraujo tyrimui, o paskui - į komisariatą, kur pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Maždaug po pusvalandžio nemalonumai ištiko ir „Mercedes“ vairuotoją. Lietuvoje gyvenantis Lietuvos pilietis pareigūnams pateikė Rusijoje išduotą vairuotojo pažymėjimą, nors mūsų šalyje nuolat gyvenantys asmenys privalo turėti lietuvišką vairuotojo dokumentą. Todėl vyras bus baudžiamas už vairavimą neturint tam teisės.

Įkliuvo vienas garsiausių „kelių gaidžių“

Po vidurnakčio reido dalyviai vairuotojus tikrino V. Kudirkos g. Apie 1.40 val. buvo sustabdytas visureigis „Opel Frontera“ (be techninės apžiūros ir draudimo), prie jo vairo sėdėjo policijai labai gerai žinomas 33 metų Mindaugas Matukas. Už tai, kad vairuoja neturėdamas vairuotojo pažymėjimo (o dažnai dar ir girtas) jis baudžiamas jau daug metų. Administracine tvarka jis baustas jau 103 kartus. Ir šįkart jis vėl įkliuvo prie vairo, nors neturi teisės vairuoti.

Tikrinant šį asmenį duomenų bazėse paaiškėjo, kad jo ieško Vokietijos teisėsaugininkai. Todėl M. Matukas sulaikytas ir uždarytas už grotų.

Areštinės gultas jam ne naujiena. Jis daug kartų teistas, ne sykį kalėjo pataisos namuose. Ne kartą ir už administracinius nusižengimus buvo uždarytas už grotų.

M. Matukas išgarsėjo 2011-ųjų rudenį, kai jį tris dienas vaikėsi Vilniaus policija. Pirmąją dieną jis sprukdamas kliudė policininkę (laimei, mergina nukentėjo nesmarkiai). Tąsyk jam pavyko pabėgti. Kitą dieną jo „Mercedes“ vėl buvo pastebėtas mieste. Ir tąsyk M. Matukui pavyko pabėgti. Bet trečią dieną, kai buvo pastebėtas Karoliniškėse, pabėgti nebesugebėjo, nors ir labai stengėsi (didžiuliu greičiu lėkdamas neasfaltuotu duobėtu miško keliu sugadino automobilį, o kai šis nebegalėjo važiuoti, bandė slėptis apleistoje statybvietėje, tačiau buvo sučiuptas). Po to žiniasklaida M. Matuką praminė „garsiausiu Vilniaus kelių gaideliu“.

Paskui, kai būdavo paleidžiamas į laisvę, jis dar ne kartą bėgo nuo policijos ir ne kartą buvo sučiuptas.

Pabaigoje – dar du girti

Reidui artėjant prie pabaigos įkliuvo dar du girti vairuotojai.

Apie 2.30 val. V. Kudirkos g. sustabdyto BMW vairuotojui nustatytas 1,27 prom. girtumas.

Netrukus po to įkliuvo ir „Nissan Primera“ vairuotojas, važiavęs su visiškai girtais agresyviais sugėrovais. 24 metų vaikinui nustatytas vidutinis girtumas - 1,64 prom. Kadangi viršijo 1,50 prom. ribą, jaunuolio laukia baudžiamoji atsakomybė ir teistumas.