Tarpininkaujant Vokietijos ir Baltijos šalių prekybos rūmams, pavyko prikalbinti vieną šios pramonės atstovų – Vokietijos „Hellą“.

„Tikrai buvo nelengva. Pirmo vizito į Lietuvą metu, kai Lietuva buvo tarp 4 finalistų, jautėme, kad kompanija atvažiavo pasitikrinti ir atmesti Lietuvą kaip variantą, bet po pirmo vizito patekome tarp lyderiaujančių šalių“, – pasakoja „Investuok Lietuvoje“ Investicijų plėtros departamento direktorius Gediminas Koryzna.

Hella“ specializuojasi ne tik automobilių elektros komponentų gamyboje, bet ir aktyviai dirba mašinų skaitmenizavimo bei savivaldžių automobilių plėtros srityse, todėl tikimasi, kad 30 mln. eurų investicija Lietuvoje paskatins visos grupės inovacijas.

Kol kas ieškoma sklypo gamyklai, kuri kitų metų viduryje turėtų pradėti veikti Kauno regione. Jis pasirinktas dėl verslui palankios investicinės aplinkos ir aukštos kvalifikacijos specialistų, kurie rengiami Technologijos universitete ir profesinėse mokyklose.

Gamykloje bus gaminami sensoriai, elektriniai varikliukai ir kontrolės moduliai.

„Pasižiūrėjus į užsienio investicijų statistiką, didžiausia jų dalis generuojama iš automobilių pramonės ir didžioji dalis atkeliauja iš Vokietijos, tai tokio vardo atkeliavimas į Lietuvą duoda signalą visai Vakarų Europai, kad Lietuva „automotive“ industrijų šalis ir tai pritrauks labai daug dėmesio, todėl tikimės proveržio pritraukiant būtent daugiau investicijų šioje srityje“, – aiškina G. Koryzna.

Vokietijos „Hella“ patenka į 40 didžiausių automobilių komponentų gamintojų pasaulyje sąrašą ir yra viena iš 100 didžiausių pramonės bendrovių Vokietijoje. 35 pasaulio šalyse bendrovė įdarbino apie 35 tūkst. darbuotojų. Metiniai jos paradavimai siekia beveik pusseptinto milijardo eurų.