Nemalonus radinys – du kartus

Kaip rašė DELFI skaitytojas, vienoje Vilniaus parduotuvėje šaldytos argentininės jūrų lydekos filė jis įsigijo pirmoje kovo pusėje. Išskrodęs žuvį, jos viduriuose vilnietis rado kirmėlių ir dėl šio atradimo kreipėsi į žuvį parduotuvei tiekiančius „Viči“ atstovus feisbuke.

Kaip nurodo pašnekovas, atstovai atsiprašė, tačiau, jo teigimu, bandė „viską užglaistyti“ straipsniu, kuriame nurodyta, „kad ir kaip atidžiai žuvų perdirbimo įmonės, tiekėjai ar prekybininkai betikrintų žuvis dėl parazitų, vis tiek pavieniais atvejais vartotojai gali jų rasti ir kyla natūrali neigiama reakcija.“ Straipsnyje taip pat rašoma, kad Jungtinių tautų maisto ir žemės ūkio organizacijos (angl. FAO) duomenimis, Anisakis šeimos kirmėlės ir jų lervos yra natūraliai paplitę praktiškai visose pasaulio jūrose ir vandenynuose, todėl jų visiškai išvengti yra neįmanoma

„Jį paskaitęs pamačiau, kad Europos Sąjungoje ir tuo pačiu Lietuvoje matomų kirminų negali būti“, – sakė skaitytojos, nusprendęs įsigyti toje pačioje dar vieną tokios pat šaldytos žuvies pakuotę. Joje jis ir vėl aptiko kirmėlių, todėl kreipėsi į VMVT.

„Man pasakė, kad taip negali būti. Užregistravau šį atsitikimą. Tikėkimės, bus patikrinta šios žuvies partija“, – kovo pabaigoje rašė skaitytojas, pasipiktinęs produkto tiekėju parduotuvei – „Viči“, įmonės produktais ir atsaku jam kaip pirkėjui. Jis norėjo įspėti kitus pirkėjus.

VMVT: pirkėjo skundas pasitvirtino

Balandžio 11 d. DELFI sulaukė VMVT patvirtinimo, kad į pirkėjo skundą buvo sureaguota ir nurodyta žuvis ištirta.

„VMVT, kovo 28 d. gavusi vartotojo pranešimą apie parazitais užkrėstas sušaldytas argentinines jūrines lydekas be galvų, atliko patikrinimą prekybos centre, kuriame produktą įsigijo vartotojas, ir atrinko šios žuvies mėginį. Jį ištyrus Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute, vartotojo pranešimas pasitvirtino – ant vidaus organų liekanų rasta negyvų Anisakidae šeimos nematodų lervų. Gavus laboratorinių tyrimų rezultatus, įmonė, pateikusi Lietuvos rinkai parazitais užkrėstą žuvį, įpareigota ją pašalinti (surinkti) iš prekybos“, – nurodė VMVT Veterinarijos sanitarijos skyriaus vyriausioji veterinarijos gydytoja-valstybinė veterinarijos inspektorė Janina Kondrotienė.

Pasak specialistės, Anisakidae šeimos nematodų lervos gali būti pavojingos žmogui tik tuomet jei yra gyvos. Nustatyta, kad šios lervos gali sukelti ne tik parazitinę ligą, bet ir alergines reakcijas.

„Žuvis sušaldžius ar apdorojus karščiu, parazitai žūva, tačiau pagal nustatytus Europos Sąjungos reikalavimus matomų parazitų ar jų lervų žuvyje neturi būti“, – skaitytojo informaciją patvirtino VMVT atstovė.

Kaip nurodo VMVT, naudoti žuvis, užkrėstas pilvo ertmės parazitais (pvz., anisakis, terranova lervomis) žmonių maistui, galima tik pašalinus iš jų matomus parazitus, pvz., pagaminti filė, jei parazitai yra tik pilvo ertmėje ant vidaus organų liekanų.

Nusipirkus netinkamą produktą kaip ir šiuo atveju, vartotojo prašoma pranešti Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai visą parą veikiančiu nemokamu telefonu, kurio numeris 8 800 40 403 arba užpildyti VMVT internetinėje svetainėje elektroninę skundo formą – anketą.

Dėl incidento apgailestauja

„Baltic Fish Export“ gamyklos vadovas Virginijus Kancleris DELFI nurodė, kad patikrinimo metu kirmėlaičių aptikta tik mėginiuose iš vieno prekybos centro, nepaisant to, nustačius neatitikimą, prekybą šia partija iš karto buvo sustabdyta visuose prekybos tinkluose, todėl daugiau pirkėjų šios žuvies nebeįsigijo.

„Apgailestaujame dėl šio incidento, bet reikia pažymėti, kad argentininės jūrų lydekos yra natūraliai vandenyne augančios, ne kontroliuojamoje aplinkoje auginamos, žuvys. Lydekoms gyvenant ir maitinantis laukiniuose vandenyse, jose kartais pasitaiko kirmėlių. Kruopščiai valome žuvį ir imamės visų priemonių, kad tokie gaminiai nepatektų į rinką.

Vis dėlto labai nedideliame kiekyje produktų kartkartėmis jų gali pasitaikyti. Po šio incidento dar labiau sugriežtinome tikrinimo procedūras. Šiuo atveju kirmėlaitės matomos žuvies virškinamajame trakte, kuris prieš termiškai apdorojant pašalinamas, kartu pašalinami ir nepageidaujami gyviai – sakė V. Kancleris.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)