Juk ne vienam ir į galvą įkalta, kad tik įsigijęs nuosavą būstą gali laikyti save įstojusiu į suaugusių brandžių žmonių gretas.

Jei vadovausimės skaičiais, ši logika nebūtinai pasiteisins. Kaip teigia specialistai iš Harvardo universiteto Jungtinio būstų sektoriaus tyrimų cento, per 2013–2023 metų laikotarpį nuomojamų būstų skaičius JAV turėtų išaugti nuo 4 iki 4,7 milijono.

Įsigyti būstą daugelis neišgali, be to, būsto pirkimas ne visada yra pati geriausia investicija. Todėl jei šuo metu esate nuomininkas, žinokite, kad tokių kaip jūs – daugybė, nes nuomotis būstą – nebūtinai ydinga praktika.

Svetainėje aol.com aprašyti keli atvejai, kada nuomotis yra protingiau nei pirkti.

Jei neturite „nepaprastosioms“ situacijoms skirto fondo

Turėti nuosavus namus gali būti labai brangu. Su šia tiesa turi susitaikyti kiekvienas būsto savininkas. Būdami savininku patirsite kur kas didesnes išlaidas nei mėnesio nuomos suma, nes retai kada per du mėnesius netenka ko nors taisyti. Įvairiausių suplanuotų darbų sąrašas gali būti begalinis, be to, kas nors gali sugesti ir netikėtai.

Dėl visų išvardytų priežasčių prieš persikeldami į nuosavus namus turite būti sukaupęs padoraus dydžio „nepaprastosioms“ situacijoms skirtą fondą. Geriausia, jei jį sudarytų 3–6 mėnesių išlaidų suma.

Jei tiek „atsarginių“ lėšų neturite arba negalite sutaupyti, vadinasi, tikrai geriau nuomotis. Juk jei kas nors nutiks nuomojamame bute, tai bus savininko, o ne jūsų galvos skausmas. Kaip nuomininkas, jūs turėsite rūpintis tik nuomos ir galbūt komunalinių paslaugų mokesčiais.


Jei netrukus ketinate išvykti gyventi kitur

Būsto įsigijimas – daug laiko ir pastangų reikalaujantis procesas. Būsto paieškos ir vėlesnės derybos dėl pardavimo sąlygų neįvyksta akimirksniu. Kelias savaites teks sugaišti vien tam, kad gautumėte paskolą.

O kiek dar truks dokumentų tvarkymas! Tikrai neverta tiek gaišti, jei po metų ar poros įsigytą būstą teks parduoti. Be to, kuo ilgiau gyvensite įsigytuose namuose, tuo labiau kils jo vertė. Jei mokate paskolą, tikruoju būsto savininku tampate tik laikui bėgant, o kad pakiltų būsto vertė, gali tekti jį kiek patobulinti.

Atminkite, kad nutarus parduoti namus teks mokėti už nekilnojamojo turto pardavimo agento paslaugas.

Susidursite ir su kitomis išlaidomis. Taigi, kad neprarastumėte pinigų ar net išloštumėte parduodami įsigytą būstą, jame turite gyventi ne trumpiau kaip ketverius metus. Jei jau po trejų metų ketinate išvykti gyventi kitur, būstą tikrai geriau nuomotis.

Jei tenka gyventi tokioje vietoje, kurioje būsto kainos yra itin didelės

Kai kuriuose rajonuose būsto kainos yra tokios aukštos, kad nėra jokios prasmės svarstyti apie jo įsigijimą. Bent ne tada, kai esate jaunas ir į karjeros aukštumas dar neįkopėte. Net tuo atveju, jei teoriškai paskolą gauti galėtumėte, mokesčiai už kai kuriose vietose įsigytą būstą tiek nustekentų jūsų biudžetą, kad investiciją tikrai būtų galima pavadinti pinigų švaistymu.

Manoma, kad būsto išlaidos turėtų sudaryti ne daugiau kaip 25–30 proc. reguliariai gaunamų pajamų – tik tada jausitės galintis patenkinti ir kitus atsirandančius poreikius.

Deja, kai kuriuose miestuose ir miestų dalyse būstą tikrai labiau apsimoka nuomotis, ypač jei ir toliau tenka mokėti studijų paskolą ar esate varžomi kokių nors kitų finansinių įsipareigojimų.

Atminkite, kad dideliuose miestuose, kuriuose pragyvenimo kaštai pakankamai aukšti, nuomotis būstą protingiau ir todėl, kad būdami nuomininku galite neskubėdami susipažinti su miestu ir gretimais rajonais, o tai labai vertingos žinios perkant būstą.

Taigi, prieš įsigydami pirmą savo gyvenime būstą, nuodugniau apsvarstykite nuomos galimybę. Nuomojimasis tikrai nėra pinigų švaistymas – juk nuomodamiesi būstą galėsite neskubėdami atlikti įvairius parengiamuosius būsto pirkimo darbus, neišvengiamai pareikalausiantiems ir laiko, ir svarstymų ir pinigų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)