Tiesa, šis įrašas iš privačios grupės buvo netrukus pašalintas. Kaip sako D. Gutauskienė-Laisva, žmonės pasiūlymą priėmė nerimtai, diskutuodami nukrypo nuo temos.

„Žmonės turbūt nė neįsivaizduoja, kad galbūt šiandien, būtent šią minutę, įkalinimo įstaigoje kažkas tuokiasi. Norėjau parodyti, kad net tokioje aplinkoje įvyksta santuokos ceremonijos ir kaip visa tai atrodo“, – sakė laidos vedėja.

„Kalinių žmonos“ sulaukė prieštaringų vertinimų laidai dar nė nepasiekus eterio. Apie projektą kalbėta, rašyta ir diskutuota. Vieša kritika pylėsi ir žinomų žmonių, ir iš paprasto televizijos žiūrovo lūpų.

Tačiau praėjusią savaitę startavusi gyvenimo dramų laida netikėtai šoktelėjo į reitingų aukštumas. Oficialiais rinkos tyrimų bendrovės „Kantar TNS“ duomenimis, vidutiniškai laidą žiūrėjo virš 260 tūkst. televizijos žiūrovų, prieš reportažus apie kalinčių vyrų mylimąsias nusileido ir projektas „Lietuvos talentai“.

Paklausta, ar po gyvenimo dramų laidos starto sulaukė neigiamų atsiliepimų, kritikos ar piktų replikų, D. Gutauskienė-Laisva patikino, kad jai priekaištų niekas nereiškė.

„Asmeniškai aš neigiamų emocijų nesulaukiau. Kai pasirodė pirminė žinia, kad bus tokia laida, daug kas smerkė ir sakė: „Jėzau, dabar imsime kalbinti kalinius!“. Bet laidos pobūdis ir misija yra kitokia.

Susidomėjimas šia tema dar kartą parodo, kad tokia laida yra reikalinga. Nepykstu ant tų, kurie neigiamai atsiliepia apie laidą – žmonės kartais kalba iš nežinojimo, dėl to, kad nėra susidūrę su tokia situacija. Dėl to norisi šia laida parodyti, kad gyvenimas toks spalvotas, toks margas, kad nė vienas mūsų negali žinoti, kas nutiks rytoj“, – svarstė laidos vedėja.

Gerokai po 20 val. vakaro transliuojamą laidą, vis dėlto, gali išvysti ir mažiausi televizijos žiūrovai. Tačiau D. Gutauskienė-Laisva sako, kad tai, ką vaikai žiūri per televizorių, yra kiekvieno tėvo atsakomybė.

„Jei tėvai parveda savo vaiką iš darželio ir mokyklos, įjungia televizorių ir sako, na, va, dabar, vaikeli, tu žiūrėk ir mokykis – tai yra pirmoji klaida. Su vaikais reikia kalbėti, aiškinti jiems, kas yra blogai ir kas – gerai.

Juk mūsų laidoje nėra sakoma, kad būti nusikaltėliu yra gerai ir, kad sėdėti kalėjime yra rojus. Kalba – visai ne apie tai.

Tėvai turėtų būti tie žmonės, kurie įtakoja tai, ką vaikas žiūri per televiziją“, – sakė D. Gutauskienė-Laisva.

Šiuo metu įkalinimo įstaigoje bausmę atlieka ir Donatos vyras Rolandas Gutauskas, tad nenuostabu, kad laidos vedėja puikiai supranta reportažų herojų išgyvenimus. Tačiau ji sako nesmerkianti ir tų, kurie į kalinčius asmenis žiūri su panieka.

„Kol nepažinojau savo vyro, mano gyvenime nebuvo žmonių, turinčių kriminalinę praeitį. Ir jei manęs kas nors anksčiau būtų paklausęs, kaip vertinu ir ką galvoju apie kalinius, būčiau pasakiusi, kad tai – didžiausias baubas, kurio reikia saugotis, kurį reikia uždaryti ir su juo nei bendrauti, nei kalbėti.

Neteisinu nė vieno – nei savo vyro, nei kažko kito, visi, kurie atlieka bausmę, ją atlieka ne šiaip sau. Bet jei žmogus rodo norą keistis, nesvarbu, ar yra suklupęs pirmą ar penktą kartą – kiekvienas jų turi teisę atsistoti ant kojų“, – sakė D. Gutauskienė-Laisva.

Ji taip pat paminėjo, kad įkalinimo įstaigose kalinčių asmenys ir jų šeimos yra itin jautri grupė, bijanti viešumo ir dėmesio. Anot Laisvos, įkalbėti laidos herojus prabilti prieš kameras yra viena sudėtingiausių užduočių.

„Sunkus darbas įkalbinti tas šeimas, ypatingai, kai yra toks spaudimas iš visuomenės, kad jie yra blogis, kad jie yra tie, kurie turėtų kišti galvas į smėlį ir nieko nekalbėti“, – pasakojo Donata.

Laidos „Kalinių žmonos“ vedėja neslepia – ji nori, kad tiek kalintiems asmenims, tiek jų šeimoms su laiku taptų lengviau integruotis į visuomenę.

„Tokių šeimų aplink mus yra ir jos neturi būti smerkiamos. Toms šeimoms reikia padėti atsistoti, padėti kabintis į gyvenimą“, – sakė D. Gutauskienė-Laisva.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (419)