Pasauliui jis apsireiškė per „YouTube“ dar 2012 metais, kai buvo „karūnuotas“, vilkėdamas raudoną mantiją balta dirbtinio kailio apykakle. Tuomet ji atrodė tik dar vienas manipuliuojantis apgavikas savimyla su tam tikru asmenybės sutrikimu, tačiau dabar jo atstovaujama grupė laikoma vis labiau augančia grėsme.

Vokietijos saugumo tarnybos teigimu, P. Fitzekas yra „reichbiurgeris“ (imperijos pilietis), keliantis „labai rimtą ekstremistinę grėsmę“. Jo suburta grupe nuo sausio domisi saugumo tarnyba.

Jo bendraminčių grupę sudaro keli tūkstančiai vokiečių, kurie vienokia ar kitokia forma tiki sąmokslo teorija, jog po nacistinės Vokietijos kariuomenės kapituliacijos 1945 metais buvo įvykdyta tam tikra „afera“, ir kad Adolfo Hitlerio Trečiąjį Reichą pakeitusi Vokietijos Federacinė Respublika iš tiesų yra ribotos atsakomybės kompanija Frankfurte, kurią kontroliuoja pasaulinė žydų vyriausybė, esanti Jungtinėse Valstijose. „Reichbiurgeriai“ užsibrėžė tikslą „reaktyvuoti“ Vokietijos Reichą su sienomis, kurios buvo iki Antrojo pasaulinio karo.

Peteris Fitzekas

Praėjusią savaitę duoto interviu metu Vokietijos prokuroras Peteris Frankas perspėjo, kad tarp „reichbiurgerių“ greičiausiai susiformavo nauja teroristinė grupė, ir kad stebima auganti tendencija, kuri „peržengia paprasto valstybės atmetimo ribas“. Jie „mėgina įvykdyti smurtingų aktų prieš valstybę ar prieš valstybės institucijas“, perspėjo prokuroras.

Vokietijos vidaus saugumo agentūros (BfV) vadovas sausį vykusioje spaudos konferencijoje sakė, kad šiuo metu Vokietijoje yra 10 tūkst. „reichbiurgerių“, o iš jų 500-600 yra dešiniųjų pažiūrų ekstremistai. Tačiau terorizmo ekspertas Gideonas Botschas sako, kad tokie skaičiai yra netikslūs.

„Ne kiekvienas „reichbiurgeris“ važinėja su savadarbiais automobilių numeriais ar pasu, – „The Daily Beast“ sakė jis. – Vokietijoje tikrai yra žmonių, kurie laikosi įstatymų, tačiau vis tiek tiki, kad Vokietijos valstybė yra neteisėta.“

Vokietijoje net būta įtarimų, kad kai kurie policininkai yra per daug artimi minėtai ideologijai.

Nors vadinamieji „reichbiurgeriai“ nėra organizuota grupė, G. Botschas prognozuoja, kad „kai kuriuose politinio ir socialinio spektro dalyse nuotaikos ir toliau radikalės, todėl mes manome, kad pamatysime didesnį ginklavimąsi ir smurto propagavimą“.

Peteris Fitzekas

Žvelgiant atgalios, 1978 metais neonacis teroristas Manfredas Roederis tapo pirmuoju žmogumi, kuris apsireiškė esantis neegzistuojančio Reicho prezidentu. Po dvejų metų jis tapo prieglobsčio prašytojų centro padegimo, per kurį žuvo du pabėgėliai iš Vietnamo, bendrininku. Padegimą įvykdė ekstremistinė vokiečių grupuotė, kurioje jis buvo viena iš vadovaujančių figūrų.

Į vėliau atsiradusius „reichbiurgerius“ mažai kas kreipė dėmesio ir juos laikė ekscentrikais – vidutinio amžiaus vyrais, kurie dažniausiai tampa biurokratiniu galvos skausmu, nekeliančiu grėsmės gyvybei, tačiau visai neseniai valdininkams buvo išdalintos instrukcijos, kaip elgtis su antplūdžiu keistų skundų ir grasinimų, kuriuos iš įvairių šalies kampelių siunčia įvairūs „karaliai“, „princai“, „princesės“ ir kitokie keistuoliai.

Internete augant tokių pseudoteisėtų kliedesių auditorijai bei žmonėms vis labiau tolstant nuo tradicinių politinių partijų, Vokietijos saugumo tarnybos ir Teisingumo ministerija skelbia, kad tokių idėjų rėmėjų skaičius auga ir jie tampa vis agresyvesni.

Spalį 49 metų vienišius Wolfgangas P. apšaudė orderį turėjusius keturis policininkus, kai šie mėgino konfiskuoti jo kolekciją, kurią sudarė 31 medžioklinis šautuvas. Teismas nusprendė, kad vyras, kurio namo kieme kabo savadarbė vėliava su dviem liūtais ir užrašu „Wolfgango rajonas – čia mano žodis yra įstatymas“, nebegali turėti ginklų.

Internete augant tokių pseudoteisėtų kliedesių auditorijai bei žmonėms vis labiau tolstant nuo tradicinių politinių partijų, Vokietijos saugumo tarnybos ir Teisingumo ministerija skelbia, kad tokių idėjų rėmėjų skaičius auga ir jie tampa vis agresyvesni.

Rodės, kad Wolfgangas P. pareigūnų laukė. Jis vilkėjo neperšaunamą liemenę ir rankose laikė šautuvą. Jis ėmė šaudyti be jokio perspėjimo. Vienam pareigūnui kulka pataikė į krūtinę šalia neperšaunamos liemenės ir perskrodė plautį. Pareigūnas kitą dieną mirė ligoninėje.

Vietos valdžia į Wolfgangą P. atkreipė dėmesį anksčiau tais pačiais metais, kai jis mėgino vietos savivaldybėje grąžinti savo tapatybės kortelę ir pasą teigdamas, kad jie jam nebereikalingi. Jis taip pat atsisakė mokėti mokesčius. Vėliau internete paskelbtame vaizdo įraše buvo galima pamatyti, kas buvo, kai atvyko antstolis.

German flag

„Pirmiausia pakalbėkime apie tai, kad dabar įžengiate į užsienio valstybės teritoriją, – plikas tvirto sudėjimo Wolfgangas P sakė antstoliui ir dviem policijos pareigūnams.

„Ne, dabar apie tai nekalbėsime“, – juokdamasis sakė antstolis.

„Taip, mes apie tai kalbame!“ – šaukė Wolfgangas P. ir toliau stūgavo ir keikėsi, kol trys pareigūnai pasišalino.

Wolfgango P. atveju nelabai aišku, kokie yra jo politiniai įsitikinimai: jo feisbuko paskyroje yra daugybė skirtingų įrašų apie tariamus prieglobsčio prašytojų nusikaltimus, mirtinas vakcinas ir labai daug ginklų propagandos.

Tačiau valdžia nerimauja, kad „reichbiurgeriai“ traukia tokius ekstremistinius visuomenės elementus. Praėjusiais metais Vokietijoje jau užfiksuotas didesnis radikalių dešiniųjų ekstremistų įvykdytų nusikaltimų.

Sausį visoje šalyje prieš „reichbiurgerius“ atliktų reidų metu buvo sulaikytas 62 metų Burghardas Bangertas, kuris vadovavo dabar tiriamai kraštutinių dešiniųjų pažiūrų teroristinei grupuotei. Tačiau skirtingai nuo P. Fitzeko, šis vyras nelaikė savęs Vokietijos karaliumi, o vadino save „nepriklausomu druidu“.

Tačiau valdžia nerimauja, kad „reichbiurgeriai“ traukia tokius ekstremistinius visuomenės elementus. Praėjusiais metais Vokietijoje jau užfiksuotas didesnis radikalių dešiniųjų ekstremistų įvykdytų nusikaltimų.

Druidai, gydantys magai, apie kuriuos pasakojama pasakose ir komiškuose filmuose, kaip „Asteriksas ir Obeliksas“, turėtų būti geri. Tačiau B. Bangertas socialiniuose tinkluose skelbdavo neapykantos kupinus komentarus apie musulmonus, žydus, policijos pareigūnus ir žurnalistus.

B. Bangertas ir jo bendraminčiai, kurie save susirašinėjimo metu vadino „keltų druidais“, dabar yra kaltinami pernai rengęsi įvykdyti išpuolių prieš pabėgėlių centrus, policijos pareigūnus ir žydų centrus. Laimei, nė vienas jų nebuvo įvykdytas. Jie kaupė ginklų ir šaudmenų. Vieno vyro sode pareigūnai rado užkastų 1200 šaudmenų, imperinę karo vėliavą, neegzistuojančios imperijos pasą ir kelis savadarbius ginklus.

Refugees

Prieš jį suimant, B. Bangertas savo miestelyje Švecingene buvo savotiška įžymybė: jis rengė išvykas į kalnus ir organizuodavo šaudymo iš lanko pamokas. Žmonės jį mėgo, nors jis ir buvo keistas. Niekas į jį rimtai nežiūrėjo, kol neatvyko policininkai jo suimti.

O kaip karalius Fitzekas –buvęs tatuiruočių salono savininkas?

Mažame Vitenbergo miestelyje, pėstiesiems skirtoje gatvėje, jis atidarė tai, ką pavadino Reichsbanku, kad finansuotų savo „valstybės“ veiklą. Ir atsirado maždaug 574 lengvatikiai, kurie sutiko į šį banką įdėti savo pinigus. Kažkodėl jie manė, kad tokiame banke laikyti pinigus yra geriau nei „Deutsche Bank“ ar kitose teisėtose institucijose. Tačiau vėliau „karalius“ pavogė visus pinigus.
„Kaizeris“ Fitzekas karaliavo ketverius metus ir buvo sukūręs savo svajonių karalystę.

Tiesa, ji veikė senoje ligoninėje, kur jis buvo uždraudęs rūkyti ir visus gyventojus privertęs tapti vegetarais.

Todėl kai prieš dvi savaites teisėjas 51 metų P. Fitzeką nuteisė kalėti trejus metus ir 8 mėnesius už svetimo turto pasisavinimą – 1,3 mln. eurų – jis tiesiog negalėjo sulaikyti pasipiktinimo.

„Pokštas! Skandalas! Melas!“ – pertraukdamas teisėją šaukė jis. O kur dingo visi jo pavogti pinigai, niekas nežino. Jie tikrai nebuvo investuoti į kolektyvinį Reicho projektą, teigė P. Fitzeko advokatas.