Lygintuvai, plaukų tiesintuvai, elektrinės kaitlentės ar radiatoriai, tai tik keletas prietaisų, kurie šiandien gaminami su automatinio išsijungimo funkcija.

Vis dėlto Vilniaus Gedimino technikos universiteto Elektronikos fakulteto profesorius Jurijus Novickijus paaiškina, kad pavojaus elektros prietaisai nekelia vieninteliu atveju – kai yra ištraukti iš elektros tinklo.

„Kol įjungta į tinklą, pavojus visą laiką yra. Pavojaus nebus tik tada, kai ištraukta iš rozetės, nes kitu atveju vis tiek teka srovė, todėl minimali tikimybė, kad kažkas suveiks, yra. Jei prietaisas veikia budinčiame režime, nuo įtampos svyravimų jis gali įsijungti.

Nesvarbu, koks elektroninis prietaisas įjungtas į tinklą, visą laiką egzistuoja minimali tikimybė, kad esant tam tikroms nepalankioms sąlygoms gali kas nors atsitikti, nebūtinai užsidegti, bet, paprasčiausiai, prietaisas gali perdegti“, – aiškina profesorius.
Rozetės

Kaip pavyzdį jis mini rekomendaciją iš elektros tinklo žaibo metu ištraukti visus prietaisus: „Jeigu būtų viskas saugu, kam juos išjungti? Jei būtų saugu, rekomendacija būtų įjungti budintį režimą. Bet esant žaibui prašoma ištraukti iš rozetės, nes vis tiek yra fizinis kontaktas“.

Pašnekovo teigimu, automatinis įrenginių išsijungimas yra sukurtas tam, kad nuolat naudojamo prietaiso nereiktų pastoviai ištraukti iš elektros tinklo, tačiau tai tikrai nereiškia, kad jį galima palikti įjungtą ilgesniam laikui išėjus iš namų.

Profesoriui visiškai pritaria ir Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovas Aurimas Gudžiauskas.

„Šiais laikais prietaisai gaminami su įvairiomis apsaugomis nuo neplanuoto gaisro, bet mes tikrai patariame viską vis tiek ištraukti iš elektros lizdo.

Prietaisų ištraukimas iš tinklo yra išsiugdomas įprotis, kaip rytais ir prieš miegą išsivalyti dantis ir tai vėliau veikia. Rekomenduojame ištraukti visus nereikalingus prietaisas, nes kiekvienas paliktas prietaisas šiek tiek padidina gaisro tikimybę“, – sako A. Gudžiauskas.

Nemėgstantiems ištraukti yra išeitis

Kaip DELFI yra sakęs „Mano būsto“ energetinio efektyvumo paslaugų vystymo grupės vadovas Šarūnas Šetikas, mėgstantiems palikti prietaisus elektros lizde yra viena gana patogi išeitis.
Šarūnas Šetikas

„Jeigu elektros instaliacija įrengta tinkamai, elektros skydelyje galima sumontuoti automatinę laiko relę, kuri nustatytu laiku gali išjungti tam tikrą grupę rozečių.

Jūs galite sugrupuoti, kad ir visas svetainėje esančias rozetes, kad jos automatiškai išsijungtų, pavyzdžiui, 9 valandą ryto, kai išvykstate iš namų, o įsijungtų jums grįžus. Ir nepriklausomai nuo to, prietaisai įjungti ar ne, jie negauna elektros energijos tiekimo“, – aiškino Š. Šetikas.

Pašnekovas priduria, kad tai ne tik patogu, bet tuo pačiu yra puiki prevencinė priemonė norintiems, kad vaikai grįžę iš mokyklos nesėdėtų prie televizoriaus ar kompiuterio.

Tokia automatinė laiko relė Lietuvos parduotuvėse kainuoja apie 10 Eur.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)