Vynuogių augintojai pastebi, kad šis augalas Lietuvoje tampa vis populiaresnis. Lūžio taškas buvo tuomet, kai Lietuvoje pasirodė šalčiui atsparios vynuogių rūšys.

Derlius trečiaisiais metais

J. Indrašiūnienė teigia, vynuoges auginanti jau kone 20 metų. Sukaupus tiek patirties priežiūros procesas jau nesunkus.

„Kai žinai, tai priežiūra nesudėtinga. Dabar jau yra atsparių ir ligoms, ir šalčiui veislių. Lietuviai labiausiai perka tas vynuoges, kurios yra didelės ir be kauliukų, kad žiemą nereikėtų dengti. Jau dabar vynuoges reikia sodinti, nes jei išsprogs, pasirodys lapeliai, tuomet sodinti galima jau gegužės pabaigoje“, - pasakoja J. Indrašiūnienė.

Specialistė pasakoja, kad vynuogių derlius būna trečiaisiais metais. Tarkime parodoje buvo parduodami dvejų metų amžiaus sodinukai. Jų kaina siekia 6 eurus.

Keičia pomidorus

Didžiulį vynuogių ūkį valdantis Andrius Diliautas pasakoja, kad verslas startavo gana keistomis aplinkybėmis. Šeima Lietuvoje tiesiog nerado sodinukų ir nusprendė jų parsisiųsti iš užsienio.

„Vynuogės labai populiarėja ir kiekvienais metais pardavimai vis didėja. Beje, visą šį verslą mes pradėjome iš poreikio. Mes patys norėjome pasisodinti, bet Lietuvoje neradome geros kokybės sodinukų. Tada patys atsisiuntėme, tuomet pamatė ir draugai ir visa tai išsivystė į versliuką. Dabar susidomėjimas auga“, - teigė A. Diliautas.

Specialistas sako, kad vynuogės gali būti auginamos tiek lauke, tiek ir šiltnamiuose.

„Kai kurie klientai juokauja, kad šilnamiuose jau nebeliko vietos pomidorams, nes vynuogės užima vis daugiau ploto. Iš tikro populiarėja tiek šiltnamiuose, tiek lauke auginamos vynuogės“, - sako A. Diliautas.

Ne specialistui sunku suvokti, tačiau vynuogių A. Diliauto ūkyje auga beveik 200 rūšių.

Taip, tai ne klaida – 200 skirtingų rūšių.

Būtent didžiulis pasirinkimas ir įvairovė traukia lietuvius – skirtingos rūšys pasižymi skirtingomis savybėmis. Lietuvoje populiariausios Muscat Bleu, Venus, Solaris, Aladdin, Galanth, Jupiter vynuogių rūšys.

Vynuogė neretam lietuviui asociocijuosi su vyno gamyba. Tiesa, šis klausimas Lietuvoje gana komplikuotas.

„Lietuvoje su vyno gamyba iš vynuogių yra kiek keblus dalykas, nes iki galo nėra aiški teisinė bazė“, - teigia A. Diliautas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)