Olimpinis testas

Lietuvos ledo ritulio gerbėjams kol kas per sunku net pasvajoti apie olimpines žaidynes.

Tačiau būrys jaunųjų šalies ledo ritulininkų turės puikią progą bent iš dalies pajusti jų dvasią.

Pasaulio jaunių čempionato antro diviziono A grupės turnyras korėjiečiams bus generalinė repeticija prieš kitąmet Pjongčange vyksiančias žiemos žaidynes.

Lietuviai ir dar penkių šalių komandos pirmieji išbandys ką tik pastatytas „Gangneung“ ir „Kwandong“ arenas, kuriose po metų bus kaunamasi dėl olimpinių apdovanojimų.

Tam, kad rimtai patikrintų savo pasirengimą, organizatoriai ryžosi dvigubam krūviui: kartu su jaunių pirmenybėmis tose pačiose ledo aikštėse vyks ir pasaulio moterų čempionato antro diviziono varžybos.

Antras divizionas priešolimpiniam testui pasirinktas, nes būtent jame rungtyniauja Pietų Korėjos vaikinų ir moterų rinktinės.

O Lietuva į Tolimuosius Rytus pasiuntė 22 žaidėjus, tarp kurių yra ir Vilniaus „Geležinio vilko“ mokyklos auklėtiniai Nikodemas Numavičius bei Herkus Marcinkevičius.

Kartu – nuo mažų dienų

16-metis N. Numavičius jau turi tarptautinio ledo ritulio patirties – puolėjas pernai atstovavo tos pačios amžiaus grupės šalies rinktinei. Tiesa, tuomet jis atliko epizodinį vaidmenį ir taškais prie Rumunijoje iškovotos bronzos neprisidėjo.

Metais jaunesnis H. Marcinkevičius, rungtyniaujantis gynėjo pozicijoje, debiutuos planetos čempionate.

Abiems žaidėjams dar toli iki varžybų nuostatų leidžiamo maksimalaus amžiaus limito, bet tokių Lietuvos rinktinėje – dauguma. Ekipoje žais vos du 18-mečiai, penki 17-mečiai, devyni 16-mečiai ir penki 15-mečiai. O jauniausias komandoje – puolėjas iš Klaipėdos Eimantas Noreika, kuriam dar tik 14-a.

Nepaisant žemo amžiaus vidurkio, net aštuoni ledo ritulininkai jau spėjo apšilti kojas 20-mečių rinktinėje, su kuria praėjusį gruodį Estijoje laimėjo auksą ir iškopė į pirmą divizioną.

Rengiantis išvykai į Pietų Korėją, draugiškose rungtynėse N. Numavičiui bei H. Marcinkevičiui teko parungtyniauti ir viename penkete.

Abu ledo ritulininkai puikiai žino vienas kito žaidimo stilių, nes stovėti ant pačiūžų nuo mažumės mokėsi „Geležinio vilko“ pratybose. Tik pernai H. Marcinkevičius išvyko mokytis į Šveicarijos miestą Luganą, kur toliau rungtyniauja „Chiasso“ klube.

„Jie dažnai žaisdavo viename penkete, rengdavosi vienoje rūbinėje, važiuodavo į varžybas Kaliningrade ir Baltarusijoje vienu autobusu. Vaikai nesusiję su suaugusių reikalais“, – paklaustas apie jaunuolių tarpusavio santykius, DELFI sakė „Geležinio vilko“ mokyklos vadovas ir treneris Andrejus Jadkauskas.

Treniruoti – lengviau nei daugumą

Kodėl garsių verslininkų, kurių turtas skaičiuojamas šimtais milijonų eurų, atžalos pasirinko ledo ritulį?

A. Jadkauskas „Geležinio vilko“ mokyklą 2004 metais įkūrė startą prekybos ir pramogų centrų statybų bumui Lietuvoje davusiame sostinės „Akropolyje“, kuriame įrengta ledo aikštelė.

„Vilniaus prekybos“ suklestėjimo simboliu virtusiame prekybos flagmane vadinamojo VP dešimtuko nariai patys nuolat matydavo, kaip treniruojasi būsimi ledo ritulininkai.

Pačiūžas bei lazdą išbandė ir vyresnis H. Marcinkevičiaus brolis, jo pėdomis seka pusbrolis – kito buvusio VP grupės įmonių akcininko Gintaro Marcinkevičiaus sūnus.

Rimtai susidomėję ledo rituliu verslininkai ėmėsi jį remti, įsitraukė į federacijos veiklą – M. Marcinkevičius buvo išrinktas tarybos nariu.

Bet A. Jadkauskas, pats treniravęs milijonierių įpėdinius, įsitikinęs, kad į jaunių rinktinę pastarieji pakviesti ne dėl turtingų ir įtakingų tėvų.

„Abu vaikai išsiskiria darbštumu, kultūra – jie niekada nepraleisdavo treniruočių, būdavo tvarkingi, stengdavosi. Galima juos kitiems rodyti kaip pavyzdį. Reikia tik padėkoti tėvams, kad taip išauklėjo sūnus.

Suprantu, kad žinomos pavardės visada sukels spekuliacijų. Bet aš juos pažįstu labai gerai – tie vaikai iš tikrųjų verti žaisti rinktinėje. Dėl to aš neturiu abejonių. Žiūrėdami pasaulio čempionatą, visi tai galės pamatyti. O vyresnis Nikodemas kitais metais jau turėtų būti vienas iš lyderių“, – prognozavo A. Jadkauskas.

Mindaugas Marcinkevičius ir Nerijus Numavičius

Rinktinės – užsieniečių rankose

Rinktinėje, kurioje susibūrė žaidėjai iš Vilniaus, Kauno, Klaipėdos ir Elektrėnų, „Geležinio vilko“ auklėtinių bus daugiausia.

Ši mokykla vienintelė delegavo savo atstovą į komandos trenerių štabą. Tomui Lauksėdžiui teks ir vertėjo funkcijos, kadangi kartu su juo darbuosis kanadietis Casey Fratkinas, o paradui vadovaus amerikietis Jamesas Tibbettsas, anksčiau ilgus metus treniravęs Airijos nacionalinę rinktinę.

Į Pietų Korėją išvyko ir Lietuvos suaugusiųjų nacionalinės komandos strategas iš Vokietijos Berndas Haake.

Tuo metu 20-mečių rinktinei pasaulio čempionate dirigavo kanadietis Jimas Settersas.

Kaip Lietuvos treneriai žiūri į tai, kad jų ugdomą jaunimą į kovas tarptautinėje arenoje pastaruoju metu veda užsienio specialistai?

Praeityje jaunių rinktinei vadovavęs A. Jadkauskas prisipažino girdintis įvairių nuomonių, bet tvirtino pats palaikantis šalies ledo ritulio vadovų norą semtis patirties iš svetur.

„Žmonės atvažiuoja iš šalių, kuriose ledo ritulys yra aukštesnio lygio. Nėra blogai pasimokyti iš jų. Gal dėl to kažkas pyksta, bet kol kas užsieniečiai savo užduotis vykdė. Kol rezultatai teigiami, negali piktintis“, – samprotavo specialistas.

Andrejus Jadkauskas

Kandidatų pagaliau daugiau nei vietų

Bet teigiamus rezultatus neša ne tik pasiskolintas ledo ritulo šalių patyrimas.

Bendras jaunimo lygis Lietuvoje kyla į viršų – ir kokybės, ir kiekybės skalėse.

„Nėra ko lyginti su tuo, kas buvo anksčiau. Kai aš prieš penkerius metus treniravau rinktinę, kandidatų į ją būdavo vos keliais daugiau nei vietų komandoje. Dabar po stovyklos tenka atsisveikinti su trečdaliu žaidėjų. Atsirado reali konkurencija, pasirinkimas. Ilgai laukėme, kol ateis tokia diena“, – bręstančia pamaina džiaugėsi A. Jadkauskas.

Vis dėlto ruošiantis pasaulio pirmenybėms talentų gausa lietuvių žaidime neatsispindėjo: draugiškose rungtynėse rinktinė dusyk pralaimėjo „Riga 2001“ klubui iš Latvijos (0:3 ir 1:5).

Dar vienu smūgiu tapo vieno potencialių puolimo lyderių iš „Richmond Generals“ (JAV) komandos Ignoto Rago trauma. Vietoje jo paskutinę akimirką sugrąžintas 16-metis gynėjas Vėjas Vytautas Jokubynas, žaidžiantis „Okanagan HC Europe“ (Austrija) ekipoje.

„Pasiruošimui buvo mažai laiko. Bet kitos rinktinės irgi gali turėti visokių problemų. Rezultatai dažniausiai būna tokie, kaip leidžia sužaisti priešininkas“, – spėlioti, kaip tautiečiams seksis čempionate, nesiryžo A. Jadkauskas.

Greta Pjongčango esančiame Gangninge komandos laukia akistatos su šeimininkais, estais, kroatais, britais ir rumunais.

Pirmąsias rungtynes su Pietų Korėjos ledo ritulininkais lietuviai žais sekmadienį, nuo 6 val. ryto Lietuvos laiku.

Rinktinės vyriausiojo trenerio Jameso Tibbettso komentaras prieš čempionato startą:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)