Likimas nuvedė į kelių inžineriją

Dirbančius inžinierius stereotipiškai dažniausiai įsivaizduojame kaip vyrus. Juk retai galime sutikti merginą mechanikę autoservise, o jei ir sutiktume, tai ar nedvejotume patikėdami jai remontuoti automobilį? Dar daugiau dvejonių greičiausiai sukeltų mergina, kuri jums norėtų pastatyti namą ar nutiesti kelią. Tačiau studijas jau baigusi inžinerijos mokslų absolventė Kamilė tvirtina, kad stereotipais neverta tikėti, o moterų inžinierių tikrai netrūksta.

Pati mergina inžinerija domėjosi jau nuo vaikystės, nors mokykloje svajojo tapti policininke, sakoma pranešime spaudai.

„Mokydamasi paskutinėse klasėse, planavau rinktis policininkės karjerą. Deja, patyriau traumą ir gyvenimą teko perdėlioti kitaip. Labai išgyvenau. Tačiau mano dėdė inžinierius visada mane drąsindavo ir pasiūlė išbandyti inžineriją. Niekada nebijojau iššūkių, todėl pasirinkau studijas Kauno technikos kolegijos (KTK) kelių inžinerijos studijų programoje.

Dabar suprantu, kad dar iki studijų ir dabartinės mano karjeros bendrovėje „Kauno tiltai“, inžinerija buvo visada su manimi. Tas pats mano dėdė, inžinerijos mokslų daktaras, nuolatos į namus atnešdavo nereikalingus brėžinius ir projektus, surištus spiralėmis. Aš su jais visada žaisdavau ir tebežaidžiu iki šiol“, - šypteli mergina.

Pasak Kamilės, studijų metu ji suprato, kad, pasirinkdama inžinierės kelią nesuklydo, tačiau jis nebuvo pats lengviausias.

„Į Kauną atvykau iš Telšių rajono. Dvejose kelininkų grupėse buvau vienintelė mergina, o pirmi adaptacijos mėnesiai nebuvo lengvas metas. Šalia nebuvo šeimos ir draugių, turėjau pritapti vaikinų grupėje, taip pat reikėjo priprasti tiek prie kritikos, tiek ir prie komplimentų. Dabar sau sakau, kad šis laikotarpis suformavo mano gebėjimą siekti užsibrėžtų tikslų“, - pasakoja K. Bielskytė.

„Studijos taip pat nebuvo lengvos. Pirmuose kursuose iššūkiu buvo mechanikos paskaitos, medžiagų atsparumas. Tačiau mokslams atiduodavau visą save. Antrame kurse prasidėjus specialybiniams dalykams - kelių projektavimui, statybos darbų organizavimui, supratau, kad tai mano arkliukas ir viskas pradėjo klostytis daug paprasčiau“, - atsimena Kamilė.

Diplomų gynime – rado darbdavį

K. Bielskytės teigimu, jos karjeros pasirinkimo teisingumą patvirtino ir po diplominio darbo gynimo gautas darbo pasiūlymas.

„Kai esi savo rogėse, tai viskas sekasi daug lengviau. Taip sakau, nes darbo pasiūlymas mane pasiekė praėjus kelioms dienoms po gynimo. Vertinimo komisijoje buvo AB „Kauno tiltai“ generalinis direktorius Aldas Rusevičius, kuriam patiko mano baigiamasis darbas ir jo rezultatų gynimas. Taip prasidėjo mano profesionali karjera“, - sako ji.

Šiandien mergina jau 4 metus dirba projektų administravimo skyriaus inžiniere įmonėje, kurioje tikisi ne tik didinti savo kompetenciją kelių inžinerijos srityje, bet ir kilti karjeros laiptais.

„Tik atėjus į darbą, manimi pasitikėjo ir leido dirbti su nemažos apimties, sudėtingais geležinkelių projektais, kurie, beje, buvo vieni įdomiausių per visą mano dar kol kas trumpą karjerą. Vadovė pasakė, kad su šiais projektais aš arba išplauksiu, arba ne. Džiaugiuosi, kad vis dar sėkmingai plaukiu, tačiau jau su kitais projektais.

Šiandien darbe aš atsakinga už kelių infrastruktūros projektų dokumentaciją, bendravimą su užsakovais, dokumentų ruošimą nuo prašymo pradėti darbus iki statybos darbų užbaigimo akto“, - specialybės aspektus pristato K. Bielskytė.

Anot inžinierės, jos įmonėje merginos ir moterys tikrai dažnai sutinkamos, todėl nereikia bijoti rinktis šią inžinerinę profesiją.

„Mano skyriuje dirba daug moterų, kurios visos yra inžinierės. Vadovė taip pat inžinierė. Moterys tikrai nenusileidžia nei atlyginimais nei kompetencija vyrams. Tai yra visiškai pasenę ir laikmečio neatitinkantys stereotipai.

Žinoma, merginos, kurios nori rinktis nestandartinį kelią, turi būti stiprios, užsispyrusios, žinoti, ko siekia ir nori. Studijuojant KTK, sutikau merginų, kurios gilinosi į inžinerinius mokslus ir jos visos buvo stiprios kaip asmenybės, atkaklios.

Taip pat reikia turėti ir tam aistrą, domėtis, mėgti tiksliuosius mokslus. Vienos merginos renkasi grožio specialybes, o kitos ieško sau tinkamų iššūkių. Visi turime atrasti savo pašaukimą ir savo karjeros kelią, o tada investuoti į save laiką studijų metu, kad sėkmingai pasiektume tikslą. Receptas yra paprastas“, - merginas rinktis inžinerines profesijas skatina Kamilė Bielskytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)