Galima drąsiai teigti, kad močiučių spintos yra tikras lobynas. Visų pirma, tai yra vienetiniai drabužiai, kurių daugiau niekas neturės. Antra, jie turi savo istorinę vertę. Argi nenuostabu dėvėti suknelę, kurią nešiojo močiutė, kai buvo mano bendraamžė? Tai – ypatingi drabužiai.

Visus drabužius mano močiutei dovanojo sesuo iš Vokietijos, arba atsiųsdavo medžiagas ir sukneles jai pasiūdavo siuvėjas. Ne paslaptis, kad prieš kelis dešimtmečius mūsų krašto parduotuvėse išskirtinių ir ypatingų apdarų tiesiog nebūdavo. O jei ir atsirasdavo prekyboje – eilėje tekdavo laukti pusdienį. Neretai tekdavo ir išeiti nesulaukus savo eilės, nes viską išpirkdavo. Todėl tie, kurie norėjo apsirengti išskirtinai, drabužių turėdavo ieškoti užsienyje.

Dėl stilingų drabužių iš užsienio kildavo nemalonumų ir griežtos santvarkos valdžios atstovai atvirai demonstruodavo pasipiktinimą.

„Tuometinis vienas iš valdžios atstovų viename susirinkime buvo pasakęs, kad yra tokių, kurie puošiasi užsienietiškais drabužiais. Jei galėtų, tai ir vokiškai prakalbėtų,“ – pasakoja močiutė.

Kandžių replikų močiutei tekdavo išgirsti ir iš moterų.

„Turėjau lakinius batelius su baltais kulnais. Per vieną valdžios šventę viena moteris buvo garsiai leptelėjusi, kad šita ir vėl blizgins baltais kulnais“, – juokiasi ji.

DELFI Stilius pateikia 5 skirtingus drabužių derinius, kuriuose drabužiai iš močiutės spintos yra suderinti su šiuolaikiniu stiliumi. Pateikiame ir kelias nuotraukas, kuriose galima pamatyti, kaip šie apdarai atrodė anuomet.

Baltos kelnės ir delninukė – 50 metų

Močiutė jas maudavosi, kai norėdavo atrodyti itin pasipuošusi, einant į šventes ar važiuojant į Palangą. Tokių stilingų kelnių tuo metu pamatyti gatvėse buvo beveik neįmanoma – jos buvo tikra retenybė.
„Tokias kelnes turėjau tik aš ir garsi dainininkė Nelė Paltinienė“, - juokiasi ji.

Suknelė ir delninukė – 50 metų

Šią suknelę mano močiutė vadina „operų suknele“, nes ja dažniausiai puošdavosi, kai lankydavosi operos ir baleto teatre. Prie šios ištaigios suknelės ji derindavo prabangią aukso spalvos rankinę, kurią jai taip pat padovanojo sesuo. Šis itin puošnus vakarinis įvaizdis traukdavo žmonių žvilgsnius ir net susilaukdavo komentarų.

„Dažnai nepažįstami žmonės prieidavo prie kartu su manimi atėjusių draugų ir teiraudavosi, kas čia tokia auksinė ponia“, – prisimena ji.

Kailiniai – 50 metų

Jie buvo nešiojami tik ypatingomis ir labai ištaigiomis progomis: naujiems metams, operoms ir panašiai.

Suknelė – 60 metų

Šią suknelę mano močiutei specialiai atlaidų šventei pasiuvo jos sesuo. Tai buvo jos jaunystės suknelė, kuria puošdavosi eidama į šokius, pasimatymus.

Maža juoda suknelė – 60 metų

„Ją nusimezgiau pati. Mano vyro mama puikiai megzdavo, todėl ji mane išmokė ir nusimezgiau šią suknelę“ – pasakoja ji.

Kostiumėlis ir delninukė – 50 metų

Tai buvo jos kasdieninė apranga, prie kurios derindavo šią rudą delninukę.

Suknelė – 40 metų

Ši nuotrauka yra daryta Vokietijoje, čia spalvotos fotografijos atsirado gerokai anksčiau nei Lietuvoje. Suknelę pasiuvo sesuo (ji yra nuotraukoje), o vėliau ją atidavė mano močiutei.

Palaidinė – 40 metų

Šia palaidine ji puošdavosi eidama į gimtadienius, teatrą ir panašiai.

Visi įvaizdžiai - galerijoje:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (116)