Tačiau kažkodėl mums dažnai sakoma, kad jei ginčijamės su partneriu (-e), mūsų santykiai yra pasmerkti, nes dažni konfliktai esą parodo nesuderinamumą. Tačiau net jei dažnai baratės, nenusiminkite – mokslas sako, kad tai gerų santykių rodiklis. Portalas lifehack.org paaiškina, kodėl.

Meilė nėra paprastas dalykas

Nors meilė dažnai vaizduojama kaip romantiškas ir nepaisant nieko fantastiškas dalykas, realybėje santykiai ir santuoka reikalauja pastangų. Yra atlikta labai daug psichologinių tyrimų, kodėl santuokos nenusiseka, tačiau tikrai ne tiek daug, kurie aiškintųsi, kodėl kai kurios santuokos nusiseka.

Ši perspektyva leidžia mums manyti, kad ginčas yra neigiamas nesėkmės ir nesuderinamumo su mylimu žmogumi ženklas. Ir nors itin užgaulus ginčijimasis kenkia abiem besiginčijančioms pusėms, tačiau moksliniai tyrimai rodo, kad sveikuose santykiuose nesutarimai yra reguliarus dalykas.

Kaip ginčai padeda išsaugoti santykius

Visi žinome, kad bendravimas yra raktas į bet kokius sėkmingus santykius. Nors dauguma mūsų tai supranta kaip ramų sėdėjimą ant sofos ir šnekučiavimąsi su antrąja puse apie rūpesčius ir reikalus, realiame gyvenime taip būna itin retai.

Galų gale, visi esame žmonės ir kiekvienam pasitaiko blogų dienų, niekas neišvengia blogų reakcijų į žodžius ir situacijas, dėl ko kyla ginčai. Iš esmės, besiginčijančios poros taip bendrauja ir tai yra sėkmingų santykių ramstis. Natūralu, kad tai neatrodo pats idealiausias bendravimo būdas, tačiau iš tikrųjų savo nuomonės ir požiūrio išsakymas yra kur kas geresnis būdas nei visko laikymas savyje ir pykčio kaupimas.

Knygos „A Book About Love“ (Knyga apie meilę) autorius Jonahas Lehreris atidžiau panagrinėjo ginčijimąsi poroje ir padarė išvadą, kad tai labiau teigiamas nei neigiamas dalykas.

„Pasak mokslininkų, sutuoktiniai, kurie vienas kitam labiausiai skundžiasi, ir skundžiasi dėl mažiausiai svarbių dalykų, galiausiai turi pačius ilgalaikiškiausius santykius. Priešingai, poros, turinčios aukštą negatyvumo slenkstį – jos skundžiasi tik rimtomis problemomis – kur kas dažniau išsiskiria.

Tad ginčai dėl smulkmenų jūsų santykiams atsiliepia kur kas geriau nei viso to nutylėjimas ir ginčai tik dėl rimtesnių ir svarbesnių dalykų.

Kodėl santykiai be konfliktų nėra sveiki

Žinoma, ginčai kiekvieną dieną gali būti nesveikų santykių požymis, tačiau kai užmezgame santykius, pradeda reikštis tikroji dinamika.

J. Lehreris nuodugniau panagrinėjo Gottmano instituto įkūrėjo Johno Gottmano atliktus tyrimus santykių stiprinimo tema. J. Gottmano tyrimai atskleidė, kad tam tikroje santykių stadijoje, kai partneriui atskleidžiame savo tikrąjį aš, ginčų nebuvimas gali byloti, kad praradome emocines investicijas į kitą asmenį.

„J. Gottmano tyrimai rodo, kad jeigu praėjus trejiems metams nuo santykių pradžios jūs nesiginčijate, tai gali būti nesveikų santykių požymis. Tokioje fazėje jau nesistengiate vienas kitam atrodyti geresni nei esate. Jūsų santykiai absoliučiai intymūs. Jūs matėte vienas kito plaukuotas vietas, užuodėte rytinį burnos kvapą. Jau nieko nebeslepiate. Tad jeigu nesiginčijate, dažnai tai gali byloti apie užsidarymą savyje. Ta prasme, kad skundimasis ir ginčai intymiuose santykiuose gali būti rūpesčio rodymo būdas.“

Žinoma, niekas neturėtų gyventi nelaiminguose santykiuose, tačiau emociškai intelektualus ginčijimasis ar netgi barniai yra ženklas, kad jūs neabejingas ir norite komunikuoti.

Tad tiems, kurie galvoja, kad ginčai yra artėjančio nuosprendžio jūsų santykiams ženklas, galvokite iš naujo. Tiesą sakant, tai ženklas, kad jūs ne tik neabejingi savo antrajai pusei ir santykiams, bet tai greičiausiai byloja, kad jūsų partnerystė yra kur kas stipresnė nei jums gali atrodyti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)