Ši tvarka įvesta siekiant sutramdyti vakarais daromus remontus, kurie trukto ilsėtis kitiems to namo gyventojams. Nesilaikančių šios naujos tvarkos laukia nemenkos baudos, sakoma pranešime spaudai.

Taip, dažnai remonto metu pagrindinė nesutarimų tarp kaimynų problema būna triukšmas, dulkės ir šiukšlės, tačiau neretai kaimynai pyksta vien todėl, kad Jūs nesugebėjote apie būsimą remontą jų informuoti asmeniškai ir apie jį jie sužinojo iš pranešimo laiptinės skelbimų lentoje. Tad jei planuojate remontą, tačiau siekiate būti geras kaimynas, o taip pat, norite apsidrausti nuo galimų nusiskundimų ir trečiųjų šalių įsikišimų, vadovaukitės šiais patarimais:

Kaimynų sutikimai

Norėdami pradėti remontą savo namuose, turite gauti miesto savivaldybės sutikimą, tačiau nereikia pamiršti, kad savivaldybė, priešingai negu Jūsų kaimynai, fiziškai nesusidurs su Jūsų bute atliekamais darbais. Prieš informuodami miesto savivaldybę apie būsimus remonto darbus, visų pirma, patartina, pranešti apie juos savo kaimynams, o dar geriau, galite pasinaudoti užsienyje gan populiaria raštiška sutikimo forma.

Duokite savo kaimynams pasirašyti iš anksto parengtus popierinius sutikimus. Jei atsirastų kaimynų, kurie pradėtų skųstis Jūsų atliekamais darbais ir kreiptųsi į kokias nors institucijas, Jūs turėtumėte raštišką įrodymą, kad besiskundžiantis buvo informuotas apie busimą remontą. Taip pat, raštiškas kaimynų leidimas bus tarsi koziris savivaldybėje, kuris leis lengviau gauti reikiamą leidimą iš šios institucijos.

Triukšmas

Vienas pagrindinių faktorių, dėl kurio kyla konfliktai su kaimynais remonto metu – triukšmas. Remonto darbų taisyklėse yra nurodama, kad nepageidaujami arba žmogui kenksmingi išoriniai garsai, kuriuos sukelia žmonių veikla, yra skirstoma į: dienos triukšmą, vakaro triukšmą ir nakties triukšmą.

Remonto darbus leidžiama atlikti tik dienos triukšmo metu, t. y. nuo 6 val. ryto iki 18 val. vakaro, išimtinais atvejais, gavus kaimynų leidimus dirbti galima ir vakaro metu nuo 18 val. vakaro iki 22 val. nakties, tačiau sukeliami garsai neturi būti kenksmingi arba viršyti nustatyto garso lygio.

Nakties triukšmo metu neleidžiami jokie remonto darbai. Jei nesilaikote nustatytos tvarkos ar susitarimo ir policijos pareigūnai gauna nusiskundimų iš Jūsų kaimynų, greičiausiai policininkų priimti sprendimai bus palankesni Jūsų kaimynams. Net jei kaimynai ir nepateiks realių daiktinių įrodymų, policija Jums skirs baudą.

Tvarka remonto metu

Net jei ir gavote savivaldybės bei raštiškus kaimynų sutikimus atlikti remonto darbus, tai dar nereiškia, kad gavote laisvę daryti viską. Kaip žinia, remonto procesas iki galutinio rezultato nėra vienas iš tvarkingiausių. Visur pilna dulkių, mėtosi statybinės medžiagos ir įrankiai, gausu statybinių atliekų. Dažnai pasitaiko ir tai, kad dar didesnį chaosą ir netvarką sukelia neorganizuotai dirbantys darbininkai.

Norėdami, kad Jūsų kaimynai Jums nekvaršintų galvos dėl betvarkės laiptinėje ir kieme, prieš pradedant namų remonto projektą, su darbų vadovu aiškiai apsitarkite darbo tvarkos taisykles, nurodykite, kas yra leidžiama, o kas yra ne. Taip pat, pasibaigus remontui nepamirškite pasirūpinti po remonto darbų likusiomis šiukšlėmis, nes jos privalo būti priduodamos į specialius atliekų surinkimo punktus, kadangi šiukšlės negali būti paliekamos prie namų konteinerio.

„Kaip bebūtų gaila, tačiau šiais laikas retas mūsų vertina draugišką kaimynystę. Norėdami, kad žmogiškieji nesusipratimai nedarytų įtakos Jūsų planuojamiems darbams, būtų mandagu prieš remontą aplankyti kiekvieną kaimyną ir perspėti apie galimus nepatogumus, palikti savo telefono numerį. Tuomet, kilus nepatogumams, kaimynas, tikriausiai pirmiau skambins Jums, o ne policijai.“ - pataria statybų bei remonto darbų ekspertas, „Astana“ statybų įmonės įkūrėjas, Mindaugas Lizūnas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)