Tiesą sakant, negalima imtis labai sudėtingų priemonių. Kad padėtume jums nukreipti savo pastangas teisinga linkme, mes paprašėme ekspertų pakomentuoti vyraujančias svorio metimo strategijas. Perskaitykite ir jas pamirškite.

1. Litrais gerti žaliąją arbatą

Na, gerai, tyrimai parodo, kad žalioji arbata (be cukraus ar dirbtinių saldiklių) gali padėti atsikratyti nereikalingų kilogramų, bet jos poveikis yra gana silpnas, sako Craigas Primackas iš Amerikos vaistų nuo nutukimo vertinimo komisijos. Viename tyrime buvo išsiaiškinta, kad žmonių, kurie išgerdavo nuo dviejų iki keturių puodelių žaliosios arbatos, medžiagų apykaita pagreitėdavo 50 kalorijų per dieną, rašoma womenshealthmag.com. Per menkas rezultatas, turint omenyje, kad arbatos ruošimas reikalauja pastangų.

O štai visi lieknėjimui skirti maisto papildai su žaliąja arbata yra tik pinigų švaistymas. „Nesileiskite apgaunami įmonių, kurios teigia atradusios naują natūralų superproduktą, kuris padės lengvai atsikratyti antsvorio, – sako C. Primackas. – Galiu jus užtikrinti, kad dabar 2017 metai, ir nėra atrasta jokių magiškų superproduktų.“

2. Atsisakyti glitimo

Jei jums diagnozuota celiakija, tada taip, jums būtina vengti glitimo. Tačiau jei neturite jokių sveikatos sutrikimų, glitimo atsisakymas yra ne tik laiko švaistymas – tai gali turėti netgi priešingą poveikį, nei norėtumėte, sako C. Primackas. Taip yra todėl, kad kai maisto gamintojai pašalina iš produktų glitimą, paprastai jį pakeičia ryžių miltais, kurie padidina cukraus kiekį. Tai gali sukelti staigų cukraus kiekį šuolį kraujyje, tad pajusite alkio ir pykčio priepuolį.

„Palyginę vidutinį kūno svorį pacientų, kuriems diagnozuota celiakija, ir kurie priversti vartoti produktus be glitimo, matome, kad jų kūno svoris didesnis nei pacientų, kurie glitimą vartoja“, – sako Denverio Klinikinės mitybos centro direktorius Ethanas Lazarusas.

2017 m. Harvardo universitete buvo atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo apie 200 tūkst. suaugusiųjų. Paaiškėjo, kad atsisakius glitimo ar sumažinus jo vartojimą 13 proc. išauga rizika susirgti diabetu.

3. Atsisakyti pieno produktų

Dabar labai madinga nevartoti pieno produktų. Tačiau mitybos specialistai turi savo nuomonę šiuo klausimu. „Labai dažnai tyrimai parodo, kad geriant pieną ir valgant pieno produktus, kuriuose daug baltymų, svoris mažėja“, – sako C. Primackas.

Pavyzdžiui, viename 2016 m. atliktame tyrime, kuris buvo paskelbtas leidinyje „American Journal of Clinical Nutrition“, ir kuriame dalyvavo 8 tūkst. normalaus svorio moterų, paaiškėjo, kad tos moterys, kurios vartojo daugiausiai pieno produktų, per 11 metų priaugo mažiau svorio, palyginus su moterimis, kurios vartojo mažai pieno produktų arba apskritai jų nevartojo.

Be to, paaiškėjo, kad tos moterys, kurios vartojo riebius pieno produktus, demonstravo geriausius lieknėjimo rezultatus.

4. Sumažinti suvartojamų riebalų kiekį

Aštuntajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje visi kalbėjo tik apie tai, kad riebalai tukina. Bet tai netiesa, sako E. Lazarusas. Jei radikaliai sumažinsite suvartojamų riebalų kiekį, sulieknėti jums gali būti sunkiau. Paradoksalu, bet jei iš kasdien suvartojamų kalorijų riebalai sudarys mažiau nei 15 procentų, hormonų (įskaitant testosterono, kuris reikalingas raumenims) gamyba sulėtės, apetitas išaugs.

Maistiniai riebalai suteikia sotumo jausmą ir sumažina neracionalius alkio priepuolius. Be to, kai maisto gamintojai pašalina riebalus iš produktų, tokių kaip ledai, traškučiai ir sausainiai, dažniausiai į juos prideda daugiau cukraus, druskos ir kalorijų, kad skonio receptoriams skonis pasirodytų priimtinas. Tad nustokite nerimauti dėl maiste esančių riebalų. Svarbiausia, kad jie būtų natūralūs, o ne perdirbti – tada jie nekenks nei sveikatai, nei figūrai.

5. Vengti valgyti po saulėlydžio

Svoris auga ne tada, kai valgome vėlai vakare, o kai maistu bandome nusiraminti ir nusiaubiame šaldytuvą, sako dietologė, Ilinojaus valstijos universiteto profesorė Julie Raeder Schumacher.

„Paprastai jei valgome vėlai vakare, mes neteikiame deramo dėmesio maistui, tiesiog užkandame negalvodami, tad kalorijos kaupiasi ir galime priaugti svorio“, – sako ji.

Be to, kadangi dauguma moterų laikosi badavimo metodikos – visą dieną stipriai riboja maisto kiekį, todėl vakare alkio jausmas gali tapti stipresnis už pasiryžimą sulieknėti, ir jos suvalgo viską, ką mato. Todėl svarbiau ne vengti valgyti po saulėlydžio, bet susitelkti į maistą, visą dieną valgyti sąmoningai, pataria dietologė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)