Bandymas atsikratyti nematomų rankų

Lietuvos futbolo federacija (LFF) turėjo įvairios patirties samdydama specialistus iš užsienio.

Jei 2008-2009 metais nacionalinei komandai vadovavęs portugalas Jose Couceiro iki šiol prisimenamas dėl skambių pergalių prieš Rumuniją ar Austriją, 2012-2013 metais nurodymus dalinęs vengras Csaba Laszlo pasižymėjo tik ilgomis šnekomis, bet ne rezultatais.

Vis dėlto dar nė vienas svetimšalis iki šiol nedirbo su jaunimo rinktinėmis.

Pirmoji kregždė šį pavasarį atskrido iš Skandinavijos. Danijoje antrus namus suradusio Aurelijaus Skarbaliaus rekomenduotas 40-metis specialistas darbo stalą LFF būstinėje gavo nukonkuravęs keturias dešimtis pretendentų. Tarp jų buvo ligšiolinis jaunimo rinktinės vairininkas Antanas Vingilys, Nacionalinei futbolo akademijai (NFA) vadovaujantis Valdas Urbonas, buvę rinktinės žaidėjai Robertas Poškus ir Tomas Ražanauskas, treneriai iš Portugalijos, Italijos, Belgijos, Bulgarijos, Vokietijos, Ispanijos, JAV.

Dvejų metų trukmės sutartį, kurioje numatyta galimybė pratęsti bendradarbiavimą tokiam pačiam laikotarpiui, pasirašęs C. Falchas nėrė į drumzlinus vandenis.

Jaunimo futbolui Lietuvoje šešėlį vienodai meta tiek smunkantys rezultatai, pralaimėjimai net ir nykštukinių šalių atstovams, tiek „pilkųjų kardinolų“ įtaka formuojant komandas. Todėl iš atvykėlio tikimasi ne tik naujų idėjų, bet ir objektyvumo.

LFF prezidentas Edvinas Eimontas teigė, kad danui bus atrištos rankos pačiam pasirinkti savo asistentus. Visi jie naujajame ekipos trenerių štabe – jaunesni nei C. Falchas ir iki šiol nedirbę rinktinėje. Vyriausiajam treneriui patarinės Andrius Skerla, vartininkus ruoš Mantas Tamulionis, fizinio pasirengimu rūpinsis Šarūnas Bičiušas. C. Falchas taip pat pasikvietė savo tautietį Peterį Feherį, kuris atsakingas už treniruočių ir rungtynių, varžovų analizę.

„Treneriai įnešė daug naujovių, daugiau profesionalumo. Anksčiau visiškai neturėdavome treniruočių analizių, o dabar jos filmuojamos, vėliau iki smulkmenų išsiaiškinama, ką darome negerai, ką reikėtų daryti kitaip“, – įspūdžiais iš C. Falcho pratybų dalinosi „Cork City“ (Airija) klubui priklausantis gynėjas Rimvydas Sadauskas.

Konsultavosi su E. Jankausku

Pirmą progą „pačiupinėti“ naujuosius auklėtinius danas gavo nuo pirmadienio Vilniuje vykstančioje rinktinės kandidatų treniruočių stovykloje.

Apie žaidėjus C. Falchas atsiliepė diplomatiškai, pagyręs jų darbštumą ir ambicijas. Bet DELFI paklaustas apie nacionalinę Lietuvos futbolo bazę – LFF stadioną, treneris buvo tiesus.

„Tokią infrastruktūrą turi antros Danijos lygos klubai“, – palygino specialistas.

Kilti į padebesius danui neleidžia ir nekoks paveldas. Praėjusiame Europos čempionato atrankos cikle viena perspektyviausių laikyta Lietuvos futbolininkų karta grupėje finišavo priešpaskutinė penkta, aplenkusi tik Andorą.

O ta pati Andora vienintelius savo taškus iškovojo namuose netikėtai nušluosčiusi nosis būtent lietuviams (1:0).

„Pirmas mano tikslas – sukurti žaidėjų ir trenerių grupę, kuri dirbtų tinkama linkme. Tada galėsime po truputį kelti komandos lygį ir reitingą, kad prieš kitą atrankos ciklą atsidurtume geresniame krepšelyje. Nekalbėsiu apie patekimą į finalinį etapą – tiesiog turime stengtis kiekvienose rungtynėse, o tuomet galbūt ateis ir pergalės. Turime labiau pasitikėti savimi. Atvažiavęs čia, aš greitai pajaučiau, kad to Lietuvoje trūksta. Tiesą sakant, Danijoje – taip pat, nes tai irgi maža šalis“, – samprotavo C. Falchas.

Vis dėlto Vilniuje danas netruko rasti ir savo bendraminčių.

Vienas pirmųjų C. Falcho pašnekovų buvo Lietuvos suaugusiųjų rinktinės vairininkas Edgaras Jankauskas.

„Man patiko jo požiūris, atvirumas idėjoms. Manau, jaunimo rinktinė žais panašiu stiliumi kaip ir nacionalinė. Nors, žinoma, taktika taip pat priklausys nuo konkrečių futbolininkų. Mūsų žaidimo schema bus aiškesnė po draugiškų rungtynių“, – kalbėjo specialistas, praeityje daugiausiai dirbęs įvairių savo gimtinės klubų jaunimo treneriu ir vadovavęs Danijos futbolo asociacijos talentų vystymo programai.

Stos prieš tėvynainius

Susižaisti Lietuvos jaunimo rinktinė bandys dvejose kontrolinėse rungtynėse.

Šeštadienį lietuviai LFF stadione tikrins jėgas su bendraamžiais iš Baltarusijos, ateinantį antradienį priims latvius.

Stovyklai pasibaigus ir žaidėjams išsiskirsčius po klubus, viešbutyje su visa savo iš Danijos atsivežta manta kol kas apsistojęs C. Falchas dairysis nuolatinio būsto.

„Nuo šiol mane dažnai matysite stadionuose. Važinėsiu po Lietuvą, kartais keliausiu į užsienį pasidairyti naujų žaidėjų komandai“, – darbus planavo danas.

Pirmasis rimtas kovinis krikštas Lietuvoje jo laukia birželio 8 d. vyksiančioje 2019 metų Europos jaunimo čempionato atrankos dvikovoje namuose su Farerų salomis.

C. Falchui teks mesti pirštinę ne tik Danijai formaliai priklausančio archipelago atstovams, bet ir pačiai metropolijai. Antroje atrankos grupėje kartu su lietuviais, danais ir Farerų salų futbolininkais žais Suomija, Gruzija bei Lenkija. Tiesiogiai į finalinį etapą pateks tik devynių grupių nugalėtojai, o keturios geriausios antras vietas užimsiančios komandos tarpusavyje varžysis dėl dar dviejų kelialapių.

Kontrolinių rungtynių tvarkaraštis:
(Vilnius, LFF stadionas)

Kovo 25 d. (šeštadienis), 18 val.
Lietuva – Baltarusija

Kovo 26 d. (sekmadienis), 14 val.
Latvija – Baltarusija

Kovo 28 d. (antradienis), 18 val.
Lietuva – Latvija

Lietuvos U-21 rinktinės kandidatų sąrašas:

Vartininkai:

Titas Krapikas (Genujos „Sampdoria“, Italija)
Ignas Driomovas (Kauno „Stumbras“)
Lukas Paukštė (Utenos „Utenis“)

Gynėjai:

Rimvydas Sadauskas („Cork City“, Airija)
Ričardas Šveikauskas („Palanga“)
Benas Spietinis (FK „Jonava“)
Aldas Korsakas (Kauno „Stumbras“)
Dominykas Barauskas (Kauno „Stumbras“)
Rokas Lekiatas (Marijampolės „Sūduva“)
Sigitas Olberkis (Mogiliavo „Dnepr“, Baltarusija)

Saugai:

Karolis Šilkaitis (FK „Jonava“)
Arnas Paškevičius (FK „Jonava“)
Daniel Romanovskij (Kauno „Stumbras“)
Justas Lasickas (Vilniaus „Žalgiris“)
Eligijus Jankauskas (MŠK „Žilina“, Slovakija)
Klaidas Janonis (Kauno „Stumbras“)
Domantas Šimkus (Klaipėdos „Atlantas“)
Svajūnas Čyžas (Trakų „Trakai“)
Giedrius Matulevičius (Marijampolės „Sūduva“)
Deividas Šešplaukis (Marijampolės „Sūduva“)

Puolėjai:

Edvinas Baniulis (Utenos „Utenis“)
Julius Momkus (Vilniaus „Žalgiris“)
Donatas Konikas (Kauno „Stumbras“)

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)