„Tą laikmetį suvokiame per senus filmuotus kadrus ir tai padiktuoja visą stilistiką, judesius, eiseną. Gal jis visai kitaip vaikščiojo, bet iš autentiškų dokumentų mano sąmonėje užsifiksavo taip“, – kalbėjo charizmatišką asmenybę sukūręs aktorius.

Rudenį rodytame istoriniame seriale „Laisvės kaina. Savanoriai“ A. Voldemarą įkūnijęs D. Meškauskas šią personą perkėlė ir į naują LRT TELEVIZIJOS projektą – dokumentinių filmų ciklą, pasakojantį apie iškiliausias XX a. asmenybes. Šį sekmadienį televizijos žiūrovų laukia jau penktoji serija, papasakosianti apie ministrą pirmininką, kuris be visų savo žymių nuopelnų yra ir Prezidento Valdo Adamkaus krikštatėvis.

Seriale suvaidinta V. Adamkaus krikštynų scena ir kūrybinės grupės sveikinimas Prezidentui 90-ojo jubiliejaus proga:

„Ryškus, skandalingas, ambicingas, impulsyvus, nepaisantis autoritetų ir tikras lovelasas“, – taip D. Meškauskas apibūdina savo įkūnytą personažą. A. Vodemaras yra neabejotinai vienas garsiausių politinių veikėjų Lietuvos istorijoje, kurio asmeninis gyvenimas ne ką mažiau įdomus, nei jo valstybinė veikla.

„Jis buvo poliglotas, tikras eruditas. Manau, kad tai ir pliusas, ir minusas. Manau, kad jo autoritarinė asmenybė, tas mąstymas, kad visi daro blogiau nei jis, jam kenkė ir psichologiškai. O kur visi jo meilės reikalai, milžiniška seksualinė energija, kuri persidavė ir į kitas gyvenimo sritis... Man labai padėjo tas momentas, kad jis žavėjosi Italijos duče Benito Mussolini. Nes kuo žmogus žavisi, tuo jis siekia būti“, – pasakoja aktorius.

Kuriant tokį vaidmenį, D. Meškauskas neslepia, kad pačiam prireikė prisiminti ir istorinę literatūrą: „Žinoma, kad reikėjo paskaityti ir apie to meto situaciją, santykius, tą laikotarpį ir paties Augustino Voldemaro situaciją. Tai, ką jis mėgo, ko nemėgo. Svarbiausia buvo atrasti to žmogaus varomąją jėgą, jo gyvenimo motyvaciją ir idealus. Vienas iš pagrindinių kūrybos principų aktoriui – savyje atrasti kažkokias kitas savybes. Mano tikslas buvo perimti to žmogaus mąstymo būdą. O tai pavyksta padaryti tik žinant A. Voldemaro gyvenimo faktus.“

Pats aktorius tikina, kad įsijausti į savo personažą, kuo įtikinamiau jį pristatyti ir perteikti jo kūno kalbą padėjo seni istoriniai kadrai bei nuotraukos. „Kai mes žiūrime nespalvotą ir seną nuotrauką, mes ją priimame kaip kažkokį dokumentą. Čia taip pat, tą laikmetį suvokiame per senus filmuotus kadrus ir tai padiktuoja visą stilistiką: A. Voldemaro judesius, eiseną. Nors gal jis visai kitaip vaikščiojo, bet iš autentiškų dokumentų, mano sąmonėje užsifiksavo taip“, – sakė D. Meškauskas.

Aktoriaus manymu, dokumentinių filmų ciklas „Žmonės, kurie sukūrė Lietuvą“ vertingas kaip edukacinis projektas, nes ypač vyresnioji karta, kuri užaugo sovietmečiu, neturėjo galimybės apie tai mokytis mokykloje.

„Iš tikrųjų, mes apie šį laikotarpį mokykloje nesimokėme. Todėl kurti šį vaidmenį man buvo įdomu. Aš ir mokykloje labai mylėjau istoriją, bet ne datos buvo mano stiprioji pusė. Man visada įdomu buvo tie istoriniai santykiai. Ir dabar skaitau istorines knygas. Manau, kad šis projektas sužadins žiūrovų smalsumą. O jei taip ir bus, tai tikslas pasiektas“, – projekto naudingumu nebejojo D. Meškauskas.

„Žmonės, kurie sukūrė Lietuvą“ – tai dokumentinis draminis pasakojimas apie iškilius mūsų šalies politikos, verslo, kultūros ir meno, sporto veikėjus, kurių dėka Lietuva tapo tokia, kokia ji yra šiandien. Tai pasakojimas, aprėpsiantis kone tris amžius ir paliesiantis reikšmingiausius Lietuvos įvykius bei atskleisiantis detalių, kurios nepelnytai prapuolė tarp istorijos puslapių.

„Žmonės, kurie sukūrė Lietuvą“ – kiekvieną sekmadienį 16.25 val. per LRT TELEVIZIJĄ.

Šio sekmadienio filmo „Žmonės, kurie sukūrė Lietuvą. Augustinas Voldemaras“ anonsas:

Išskirtinį 8 filmų ciklą apie Lietuvai svarbius asmenis pristato LRT, prodiuserių kompanija „Singing fish“ ir portalas DELFI.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją