Kad miegas – geriausias gydytojas, sakoma ne tik dėl to, kad miegant mūsų organizmo sistemos „persikrauna“. Miegas taip pat yra puikus diagnostas. Aišku, jei mokame teisingai interpretuoti jo diagnozes.

Sapnų būna visokių ir dauguma jų nieko mediciniško nereiškia. Tačiau kai kurie sapnai gana vaizdžiai atspindi mūsų organizmo būklę.

Miegant smegenys neišsijungia, o atlieka savotišką reviziją to ūkio, už kurį yra atsakingos. Tad jeigu kuris nors organas ketina pasiligoti, jis siunčia smegenims pavojaus signalą. Dieną, kai smegenys ir taip apkrautos visokiausios veiklos, į tai galime ir neatkreipti dėmesio, tačiau naktis yra tarsi automatinės diagnostikos metas.

Aišku, jokiu būdu negalima tvirtinti, kad, susapnavę raugintus agurkėlius, tikrai susirgsite gripu. Tačiau yra mokslo – taip, taip, tikro mokslo! – apibrėžti tam tikri vaizdiniai, pagal kuriuos galima įtarti turint vienokių ar kitokių sveikatos problemų. Ne taip retai teisingai išaiškintas sapnas padeda gydytojams greičiau ir tiksliau nustatyti diagnozę.

Skrydis į Marsą – hipertenzija

Bet kuris gydytojas kardiologas patvirtins: širdininkai dažnai skundžiasi baisiais sapnais. Tokiais baisiais, kad dauguma nubunda išpilti šalto prakaito.

Dažniausiai širdininkų sapnuose pasikartojantys vaizdiniai – persekiojimas, bėgimas nuo kažko, kritimas į bedugnę. Ir beveik visuose sapnuose juntama stingdanti mirties baimė.
Paūmėjus hipertenzijai sapnai tampa padriki, juos lydi nerimo jausmas, nepaleidžiantis net ir nubudus. Dažniausiai šių žmonių sapnuose pasitaikantys simboliai yra gamtinės katastrofos (žemės drebėjimai, uraganai, potvyniai), griūvantys namai, kritimas į duobę ar panašiai.

Neretai dėl aukšto kraujospūdžio kenčiantys žmonės sapnuose girdi skardžius, aidžius, švilpiančius – trumpai tariant, labai nemalonius garsus, nuo kurių net užgula ausis. Kai kurie pacientai gydytojams pasakoja, kad jiems hipertenzinės krizės išvakarėse sapnuojasi (su įvairiomis variacijomis) arba skrydis į kosmosą, arba viršgarsiniu lėktuvu. Jie net jaučia slėgį įveikiant garso barjerą, sunkio jėgą, ankštą skafandrą....

Hipotonikai – priešingai, pasakoja paprastai regintys neaiškius, „klampius“ sapnus. Juose jie jaučiasi išsekę, silpni, surakinti („tarsi kas gyvą į karstą būtų paguldę“), negalintys pakelti kažkokios naštos, perplaukti upės, įkopti į kalną. O „linksmiausi“ būna vadinamieji vampyriški sapnai, kai žmogus dievagojasi jaučiantis, kaip iš jo kažkas siurbia kraują.

Žuvis su kvapeliu – prieš opą

Paūmėjus bronchų astmai pradeda persekioti karštligiški sapnai su ryškiais, fantastiniais vaizdiniais.

Žmonės skundžiasi, kad juos smaugia, užverčia žemėmis, kažkas didelis ir sunkus užsiropščia ant krūtinės. Arba kad jie skęsta, yra tempiami į dugną milžiniškų čiuptuvų, juos palaidoja nuošliauža arba kad tiesiog negali normaliai kvėpuoti. Nubudimą iš tokio sapno lydi baimė, visą kūną padengęs lipnus prakaitas ir noras tą pačią akimirką šokti iš lovos, kažkur bėgti, tik kad jėgų nėra.

Skrandžio ir žarnyno bėdų turintys žmonės regi visiškai kitokius sapnus, išsiskiriančius ne tik nemaloniais vaizdiniais, bet net ir skonio pojūčiais.

Sergant kepenų ligomis dažnai sapnuojamos muštynės, durtinės žaizdos, kraujas, o burnoje juntamas kraujo skonis ir kartumas.

Gastritas ir opa apie save įspėja sapnais, kuriuose sapnuojantieji regi žalią mėsą (dažnai sugedusią), pašvinkusią žuvį, nuodingus vaisius, valgomus nevalgomus dalykus, ragauja keisto arba nemalonaus skonio patiekalų ar dar blogiau – jiems iškrenta dantys. Nenuostabu, kad nubudę tokie žmonės jaučia pykinimą.

Kartais mes nė patys dar nežinome, kad jau sergame peršalimo liga ar net gripu, o sapnai jau mus apie tai įspėja – kai matome save iš šalies nuogus, degame ugnyje, periamės pirtyje, vilkime ankštus nepatogius drabužius, daug geriame, bet niekaip negalime numalšinti troškulio.

Sapnai lanko ir prieš pasveikstant?

Kad didžiausios sveikatos problemos jau praeityje ir jūs jau sveikstate, pasąmonė gali pasufleruoti sapnais, kuriuose regite:
– ryškią saulę, einate į šviesą, brendate į tyrą perregimą vandenį;
– besiskleidžiančias gėles, linksmus putlučius vaikus;
– svetimas laidotuves (ypač jums nemalonaus žmogaus);
– kaip nugalite ką nors muštynėse (kare, sporto varžybose).

Trumpas ligų sapnininkas

Ar žinojote, kad karčius arba rūgščius saldainius ir baltas plaštakes žmonės paprastai sapnuoja, kai jiems gresia sveikatos problemos? Taip teigia populiarusis Milerio sapnininkas, naudojamas psichofiziologijoje.

Taigi, pagal šį sapnininką, apie ligas įspėja tokie sapnuose regimi vaizdiniai:

▪ matyti save nuogą,
▪ valgyti neluptą apelsiną arba citriną,
▪ auginti arba valgyti pupas,
▪ matyti sudaužytą stiklainį, taurę, vazą,
▪ girdėti mušamus būgnus,
▪ matyti save be dantų (priešingai nei tuomet, kai bedantį matote ką nors kitą – tuomet sapnas pranašauja sėkmę ir pergalę prieš priešus),
▪ nukirpti nagai,
▪ slenkantys savi plaukai,
▪ veidrodis (jei sudaužytas – dar blogiau),
▪ gerti nešvarų vandenį arba po jį braidžioti, nirti,
▪ tamsus labirintas,
▪ vaikščioti tarp gyvačių,
▪ musės, blakės,
▪ užgęstantis šviestuvas,
▪ mėnulio užtemimas,
▪ sudžiūvęs rožių krūmas,
▪ sulaužyti instrumentai,
▪ vaikščioti ledu,
▪ girdėti gegutę kukuojant,
▪ išblyškusi, nesveika mergina (pranašauja artimųjų ligą),
▪ susapnuoti savo priešą (pranašauja trumpą ligą),
▪ matyti žmogų kruvinomis rankomis,
▪ gyva varna arba negyvas varnėnas,
▪ būti nešamam audringos srovės.